|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kune
|
Napisane: 17.11.2024, 13:37 |
|
|
Witam, czy ktoś używa ładowarki Porsche/Ctek do gniazda zapalniczki w 992? To że trzeba ją uruchomić na krótko po wyłączeniu zapłonu jest oczywiste, ale sama ładowarka po jakimś czasie przestaje ładować i dochodzi do braku komunikacji z pojazdem. Myślałem, że moduł zarządzania energią będzie utrzymywał napięcie, aby samochód stał naładowany.
Pierwsza niemiła niespodzianka była, gdy podłączyłem auto i zostało w garażu na 2 miesiące. Wróciłem i oczywiście auto martwe. Ożywiłem, naładowałem Ctek One bezpośrednio przy aku. Podłączyłem oryginał i widzę po kilku dniach, że znowu jest rozłączona.
Ma ktoś na to patent? Zawsze zostawiam podpięte pojazdy na dłuższy wyjazd, ale jest to zupełnie bez sensu, że ładowanie w przypadku 992 ustaje po paru dniach. Aku litowy, ale pewnie to bez znaczenia.
|
|
Góra |
|
Krzysiek (Poznań)
|
Napisane: 17.11.2024, 18:44 |
|
Nr klubowicza: 785
|
Czesc, uzywalem w 992 w sposob jaki opisales, ale ladowalem systematycznie co mniej wiecej 3-4 tygodnie. Probowalem tez bezposrednio do klem, ale nie udalo mi sie. Natomiast kilka dni temu PCP (Poznan) pokazano mi prosty patent - przejsciowka bezposrednio do akumulatora, do klem, podlaczona na stale i wtedy przez ta przejsciowke prostownik przez zlacze jak do zapalniczki laduje bezposrednio akumulator. Przejsciowke kupilem w PCP i mechanik tam mi to zalozyl. W ten sposob laduje bezposrednio akumulator i nadal przez gniazdo jak do zapalniczki. Powiedziano mi ze to najsensowniejsze rozwiazanie. Auto wowczas “nie zasypia”, pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
Kune
|
Napisane: 30.11.2024, 12:00 |
|
|
Krzysiek (Poznań) napisał(a): Czesc, uzywalem w 992 w sposob jaki opisales, ale ladowalem systematycznie co mniej wiecej 3-4 tygodnie. Probowalem tez bezposrednio do klem, ale nie udalo mi sie. Natomiast kilka dni temu PCP (Poznan) pokazano mi prosty patent - przejsciowka bezposrednio do akumulatora, do klem, podlaczona na stale i wtedy przez ta przejsciowke prostownik przez zlacze jak do zapalniczki laduje bezposrednio akumulator. Przejsciowke kupilem w PCP i mechanik tam mi to zalozyl. W ten sposob laduje bezposrednio akumulator i nadal przez gniazdo jak do zapalniczki. Powiedziano mi ze to najsensowniejsze rozwiazanie. Auto wowczas “nie zasypia”, pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk to OEM przejściówka, czy jakiś Chińczyk? Auto chyba po 7 dniach przechodzi w tryb "uśpienia". Nie wyobrażam sobie go tak zostawić na 2 miesiące, dlatego staram się go trzymać pod ładowarką.
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 30.11.2024, 13:28 |
|
|
Kune napisał(a): Witam, czy ktoś używa ładowarki Porsche/Ctek do gniazda zapalniczki w 992? To że trzeba ją uruchomić na krótko po wyłączeniu zapłonu jest oczywiste, ale sama ładowarka po jakimś czasie przestaje ładować i dochodzi do braku komunikacji z pojazdem. Myślałem, że moduł zarządzania energią będzie utrzymywał napięcie, aby samochód stał naładowany.
Pierwsza niemiła niespodzianka była, gdy podłączyłem auto i zostało w garażu na 2 miesiące. Wróciłem i oczywiście auto martwe. Ożywiłem, naładowałem Ctek One bezpośrednio przy aku. Podłączyłem oryginał i widzę po kilku dniach, że znowu jest rozłączona.
Ma ktoś na to patent? Zawsze zostawiam podpięte pojazdy na dłuższy wyjazd, ale jest to zupełnie bez sensu, że ładowanie w przypadku 992 ustaje po paru dniach. Aku litowy, ale pewnie to bez znaczenia. Na rennliscie mi kiedys mignelo ze w 992 aby działało ladowanie przez zapalniczke, włączasz zapłon, wpinasz ładowarkę do gniazda, wyłączasz zapłon i powinno nieodcinac.
|
|
Góra |
|
apsza
|
Napisane: 30.11.2024, 20:59 |
|
|
Używam ładowarki porsche kupioną w akcesoriach PCW podłączoną bezpośrednio do punktów ładowania pod maską (Macan S). Po podładowaniu świeci na zielono. Gdy napięcie aku po czasie spadnie to przechodzi w ponowne ładowanie. Jednak jak będzie przerwa w dostawie prądu 230VAC (nawet krótkotrwała) to po jego powrocie ładowarka już się nie włączy, niestety. Ja kilka x widziałem, że ładowarka nie ładuje. Sprawdź u siebie może też tak było dlatego w rezultacie padł akumulator.
|
|
Góra |
|
Kune
|
Napisane: dzisiaj, 17:16 |
|
|
Problem pozostaje, mimo wielu prób. Kupiłem inna ładowarkę, bardziej zaawansowaną CTEK One do akumulatorów LiON. Po pozostawieniu pojazdu pod ładowarką i tak usypia on po jakimś czasie (nie wiem dokładnie jakim, bo ostatnio nie bywam na tyle długo). Napisałem do centrum wsparcia CTEK i podobno problem jest znany i winne jest zarządzanie energią, które mimo podłączonego prostownika/ładowarki i tak przechodzi w tryb uśpienia i nic nie da się z tym (wg. nich) zrobić. Zaskoczony jestem, że tak mało osób ma ten kłopot - nie zimujecie tych aut? apsza napisał(a): Używam ładowarki porsche kupioną w akcesoriach PCW podłączoną bezpośrednio do punktów ładowania pod maską (Macan S). Po podładowaniu świeci na zielono. Gdy napięcie aku po czasie spadnie to przechodzi w ponowne ładowanie. Jednak jak będzie przerwa w dostawie prądu 230VAC (nawet krótkotrwała) to po jego powrocie ładowarka już się nie włączy, niestety. Ja kilka x widziałem, że ładowarka nie ładuje. Sprawdź u siebie może też tak było dlatego w rezultacie padł akumulator. Myślę, że Macan to inna bajka, bo zarządzanie energią jest z Audi. Tu jest akumulator LiOn który gdy pojazd stoi nieużytkowany od razu się blokuje. Ładowanie na aku/złączach też niczego nie zmienia. Auto się usypia
|
|
Góra |
|
Krzysiek (Poznań)
|
Napisane: dzisiaj, 19:50 |
|
Nr klubowicza: 785
|
Mam ladowarke Porsche - wiem, przeplacilem, bo to prosty Cetek, ale wolalem dyskutowac z Porsche. Tak jak ktos wczesniej napisal przed ladowaniem trzeba auto „obudzic” - zaplon na chwile. A co do usypiana ladowarki - zerknij do instrukcji, tam pokazane sa fazy ladowania. W teorii nie powinien sam usnąć. Ale rzeczywiscie wylaczenie prądu może przerwać cykl.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|