|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Jakitaki
|
Napisane: 28.10.2024, 15:05 |
|
|
Witam, posiadam Porsche Cayenne S 2.9 Bitrubo z 2020 roku sprowadzane z USA, z przebiegiem 70000 km. Dla własnego świętego spokoju chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów wraz z filtrem oraz (uszczelką? O ile to konieczne, w wycenie ASO spotkałem się nawet z wymianą miski ale nie jestem pewien czy jest taka konieczność, czy to tylko ASO chce zarobić ![Very Happy :D](https://porscheclub.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif) ) Oprócz tego myślałem nad wymianą oleju w moście przednim i tylnim oraz w skrzyni rozdzielczej) - czy możecie polecić z jakich produktów powinienem skorzystać? Co polecacie? I czy może znacie jakiś porządny serwis w okolicach trójmiasta ? W silniku olej był wymieniany, ale martwie się trochę o całą resztę Czy wymiana olejów przy takim przebiegu ma sens? Według mnie tak, bo nie są to jakieś wielkie koszta, a święty spokój też ma swoją cenę! Zapraszam do dyskusji
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 28.10.2024, 20:42 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5241 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Przy 70k km jak najbardziej wymiana oleju w skrzyni. Tak samo zrobiłbym to w skrzynce rozdzielczej. W dyferencjałach można skontrolować. Przy skrzyni i skrzynce jest procedura, poszukaj informacji w necie. Musisz monitorować temperaturę. Filtr jest integralną częścią miski, ale skoro auto już po gwarancji to ja bym się skłaniał do zamiennika dobrej jakości.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
sapero
|
Napisane: 28.10.2024, 22:04 |
|
|
Jak znajdziesz coś godnego polecenia w 3mieście, to poleć. Jakitaki napisał(a): Witam, posiadam Porsche Cayenne S 2.9 Bitrubo z 2020 roku sprowadzane z USA, z przebiegiem 70000 km. Dla własnego świętego spokoju chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów wraz z filtrem oraz (uszczelką? O ile to konieczne, w wycenie ASO spotkałem się nawet z wymianą miski ale nie jestem pewien czy jest taka konieczność, czy to tylko ASO chce zarobić ![Very Happy :D](https://porscheclub.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif) ) Oprócz tego myślałem nad wymianą oleju w moście przednim i tylnim oraz w skrzyni rozdzielczej) - czy możecie polecić z jakich produktów powinienem skorzystać? Co polecacie? I czy może znacie jakiś porządny serwis w okolicach trójmiasta ? W silniku olej był wymieniany, ale martwie się trochę o całą resztę Czy wymiana olejów przy takim przebiegu ma sens? Według mnie tak, bo nie są to jakieś wielkie koszta, a święty spokój też ma swoją cenę! Zapraszam do dyskusji
|
|
Góra |
|
lorek944
|
Napisane: 29.10.2024, 10:11 |
|
Nr klubowicza: 806
|
A jaki olej leje ASO do silnika w Cayenne S 2.9 biturbo?
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 29.10.2024, 10:30 |
|
|
To zależy od ASO, ale Porsche zaleca Mobila.
|
|
Góra |
|
lorek944
|
Napisane: 29.10.2024, 10:34 |
|
Nr klubowicza: 806
|
Qbak napisał(a): To zależy od ASO, ale Porsche zaleca Mobila. A jaka klasa lepkości?
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 29.10.2024, 11:33 |
|
|
Na pewno podają kilka klas lepkości ale podstawowa to pewnie 0W30. Natomiast najbezpieczniej sprawdzać po numerze VIN, bo czasem jest tak, że do danej daty produkcji jest taki olej zalecany, a po jest inny ![Wink ;)](https://porscheclub.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif)
|
|
Góra |
|
Jakitaki
|
Napisane: 29.10.2024, 18:33 |
|
|
Dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. Czy możecie podać dokładne nazwy olejów do Skrzyni, skrzynki rozdzielczej? - czy wystarczy sprawdzić po VIN u mechanika i będzie wiedział co wlać, czy lepiej samemu coś zasugerować? Wiem o procedurze przy wymianie w skrzynii, że jest potrzebny PEWIS do procedury oraz do kalibracji sprzęgieł, zastanawiam się czy musi być to tylko i wyłącznie PEWIS czy mogą być też inne programy które posiadają certyfikat diagnostyki Porsche. Muszę jeszcze znaleść z ciekawości jak wygląda procedura przy wymianie oleju w skrzyni rozdzielczej ![Smile :)](https://porscheclub.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif)
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 29.10.2024, 21:01 |
|
|
Do skrzynki rozdzielczej zalecałbym jednak oryginał. Trzeba konkretne korki odkręcić i wlewać górą. Musi się przelać z jednego, trzeba pojeździć krótko i dolać. Taką procedurę musisz znaleźć.
Do skrzyni najlepiej olej i miskę ZFa. Ja bym na Twoim miejscu nie kalibrował skrzyni po wymianie oleju i filtra. Tym bardziej sprzętem nie oryginalnym. Jeżeli oryginalnym to niech będzie up to date. Sama procedura napełniania jak najbardziej, ale z kalibracją bym się zastanowił. Bywają przypadki że się wysypuje sterownik podczas tej procedury, potem jest kilka godzin walki żeby go od nowa postawić na nogi.
|
|
Góra |
|
Jakitaki
|
Napisane: 30.10.2024, 16:14 |
|
|
Spotkałem się z opinią, że można wykonać wymianę oleju bez kalibracji sprzęgieł , ale konsekwencją może być lekkie przeciąganie biegów - czy mogłbyś się wypowiedzieć w tej kwestii o ile masz taką wiedzę?
Czy najrozsądniej byłoby znaleść mechanika lub skrzyniarza z PEWIS i jednak dokonać tej kalibracji sprzęgieł czy nie robić z prostej czynności czegoś skomplikowanego; wymienić olej zgodnie z protokołem ( bez kalibracji) i cieszyć się autem?
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 30.10.2024, 20:38 |
|
|
Ja zrobiłbym bez kalibracji. Jeżeli coś nie będzie Ci pasować - możesz podjechać i zrobić kalibrację potem.
|
|
Góra |
|
Jakitaki
|
Napisane: wczoraj, 17:51 |
|
|
Qbak napisał(a): Do skrzynki rozdzielczej zalecałbym jednak oryginał. Trzeba konkretne korki odkręcić i wlewać górą. Musi się przelać z jednego, trzeba pojeździć krótko i dolać. Taką procedurę musisz znaleźć.
Do skrzyni najlepiej olej i miskę ZFa. Ja bym na Twoim miejscu nie kalibrował skrzyni po wymianie oleju i filtra. Tym bardziej sprzętem nie oryginalnym. Jeżeli oryginalnym to niech będzie up to date. Sama procedura napełniania jak najbardziej, ale z kalibracją bym się zastanowił. Bywają przypadki że się wysypuje sterownik podczas tej procedury, potem jest kilka godzin walki żeby go od nowa postawić na nogi. Hej, wracam do tematu - Byłem w trakcie zamawiania wszystkich olejów, chciałem wymienić olej w skrzyni biegów, filtr wraz z miską ( ZF), olej w skrzynce rozdzielczej i oleje od mechanizmów róznicowych skrzynii ( numer 9 na obrazku) ![Obrazek](https://imgur.com/a/iyjAuhD) Do skrzynki rozdzielczej oraz mechanizmów chciałem wlać olej oryginalny, dlatego zadzwoniłem do ASO Porsche - gdzie miły pan, zaczął wypytywać dlaczego chce to wszystko wymieniać, ba nawet poszedł na dział serwisowy i podobno rozmawiał z mechanikami, którzy powiedzieli - że jeżeli auto nie daje zadnych złych objawów - to nie powinno wymieniać się wcale tych olejów, tym bardziej przy takim niskim przebiegu ( 70 kkm) - moje pytanie brzmi czy zgadzacie się z ich opinią i czy może ktoś wymieniał u siebie w aucie te oleje? Auto pracuje dobrze, chciałem wymienić olej profilaktycznie - ale teraz to jestem zmieszany ![Smile :)](https://porscheclub.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif)
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: wczoraj, 21:16 |
|
|
Oczywiście że masz nie wymieniać olejów bo masz potem naprawiać te mechanizmy gdzie nie wymieniłeś. Tak jak kiedyś w Audi twierdzili że jest olej dożywotni. I przestań pisać PEWIS.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|