Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.05.2026, 18:50 

Czołem Panowie!
Pacjent to Carrera 4 cabrio USA z 2006 roku z przebiegiem 182k km.

Odkąd auto przypłynęło występował błąd PASM i zawieszenie w trybie awaryjnym czyli pełna twardość - po podłączeniu do komputera błąd obu tylnych amortyzatorów które były w aucie od nowości. Przednie jeszcze w USA zostały wymienione na nowe Bilsteiny B4 z damptroniciem a więc zamiennik 1:1 z fabrycznymi. Kupiłem tylne Bilsteiny i po wymianie dalej to samo - błąd obu tylnych amortyzatorów.

Na dzisiaj sytuacja wygląda następująco:
- bezpieczniki sprawdzone
- nowe amortyzatory na pewno podłączone prawidłowo - PIN 1 do 1 i 2 do 2 w gnieździe i wtyczce
- pod odpaleniu auta błąd nie pojawia się od razu - można normalnie przyciskiem zawieszeni zmieniać tryb normal/sport (dioda zapala się i gaśnie na przycisku a na wyświetlaczu komputera pojawia się komunikat NORMAL MODE i SPORT MODE
- wystarczy że auto w trybie NORMAL ruszy się o pół metra i od razu wywala błąd
- co ciekawe jak przed ruszeniem zmieni się na tryb SPORT to można jechać i błędu nie wywala do momentu zmiany na NORMAL

Jakieś sugestie co w następnej kolejności sprawdzić? Póki co uszkodzoną instalację odrzucam na koniec. Czytałem sporo postów na zagranicznych forach że padały dość często moduły PASM które są pod schowkiem pasażera - niestety na dzisiaj nie ma w ogłoszeniach w PL takiego jak potrzebuję. Przewija się też na zagranicznych forach temat sprawdzenia (wymiany) speed sensora czy akcelerometra ale nie wiem gdzie to zlokalizować.

Podpowiecie coś w temacie? Z góry dzięki!

Łukasz

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]