Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.07.2016, 23:04 

Witam wszystkich, i pozdrawiam.
Nazywam się Jakub jestem z Oleśnicy (pod Wrocławiem), juz od pewnego czasu tu przesiaduje i "edukuję się z Prosiakoznastwa". Do tej pory nic nie pisałem z powodu bycia dość cichym człowiekiem, wolącym bardziej słuchać niżeli wypowiadać się.
A jak już rozpocząłem, to chciałbym spytać się o poradę:
Jako że na forum wchodzi się z powodu jednego wspólnego czynnika jakim jest Porsche, to pytanie się właśnie tyczy jego, a dokładnie modelu boxster
http://olx.pl/oferta/porsche-boxster-racing-yellow-custom-CID5-IDgf2mp.html#e97bc84013
Z racji bycia jeszcze młodym, zakochanym w marce laikiem, swoją przygodę chciałbym rozpocząć od tego otóż modelu, a mianowicie, czy miał ktoś z tym dokładnie autem do czynienia? przyglądał się dokładnie, bądź pamięta skądś?
Działając za radami wyczytanymi na forum,jak coś interesującego znalazłem to sie umówiłem - w końcu to nic nie kosztuje, byłem dziś na miejscu obejrzeć,z tego zauważyłem, i oglądnąłem (jako laik w marce) wszystko w jak najlepszym porządku (mając w sumie porównanie do tego samego modelu o którym była mowa w czyimś osobnym wątku czarnym "komisowcu"), mimo swojego wieku autu nie dał bym nawet 10'tki, z rozmów z właścicielem wynikło że jest 2'gim właścicielem (mieszka w niemczech, kupił od niemca wiec w sumie w kraju zostało), naprawy oraz wymiana wszystkich części w terminie, wszystko potwierdzone fakturami, oryginalny kolor był bodajże fiolet, lecz zmienił na żółty (tak tu światełko zapalone), z racji tego że bardziej mu się podobał, i robione te pare lat temu, auto używane w okresie letnim, calkiem sporo jeżdżone wiec stan techniczny aż tak fatalny nie powinien być z racji ciaglej eksploatacji, żadnych stuków ani puków nie przyuważyłem, jakichkolwiek oznak korozji, odbarwień itd.
Z racji tego że bardziej zaskoczylem go w pracy, i tylko paręnaście minut na rozmowę i oględziny, za dużo ze strony mechanicznej,ani lakierniczej/blacharskiej nie byłem w stanie się dowiedzieć, więcej dowiem się pewnie w ciagu najbliższych dni gdzie mam zamiar zabrać na oględziny profesjonalisty. Chwilowo czekam też na raport vin ze strony everify.com (jak ktoś ma lepsze sprawdzone, chętnie poznam :) )

I stąd pytania (przepraszam jeśli się powtórzę):
-czy ktoś widział, oglądał wcześniej, od paru miesięcy przeglądam giełdę lecz osobiscie nie widziałem.
- czy zna ktoś dobry, warty polecenia serwis w okolicy wrocławia gdzie można sprawdzić autko?
- czy ma ktoś jakieś punkty / kroki które głownie sprawdza (tak na przyszłość) w rozmowie/pierwszych oględzinach, bądź coś co trzeba samemu sprawdzić
- jakieś opinie na temat tego auta, z informacji jakie podałem + ew. VIN: WP0ZZZ98Z1S601278.

I jeszcze raz serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D

PostNapisane: 7.07.2016, 0:30 

Approx. mileage: 225,422 km

tyle mi pokazuje vin dekoder porsche

Poza tym znając rynek niemiecki - jeżeli by był aktualny przebieg 80 tys. to poniżej 50 - 70 tys. zł byś nie kupił plus podatek oczywiście :)

Masz przykład

https://www.mobile.de/pl/Samochod/Porsche-Boxster/vhc:car,pgn:1,pgs:10,srt:year,sro:asc,ms1:20100_16_,frn:2001,frx:2002,mlx:80000/pg:vipcar/226038712.html

PostNapisane: 7.07.2016, 9:29 

Dzieki za szybka odp :)
No tak, na niemieckim rynku ceny x2 bywają, i z tego co zasłyszałem, był juz po wymianie silnika... Z 2.5 na 2.7 + te niezbędne czynności z tym związane.

PostNapisane: 7.07.2016, 11:52 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Wozu nie znam, ale wszystkie zmiany są generalnie na minus - spoiler, lampy itd. Zestaw kolorów mocno szalony - żółty super, ale może z czarnym wnętrzem? Albo czarny lakier do tej skóry? Z opisu można wnioskować, że wóz ma zmieniony kolor - kolejny minus. Będzie ciężko to sprzedać. Cena dość wysoka, a chyba jeszcze do tego dochodzi akcyza. Przebieg niewiarygodnie mały. Rocznik 2001 miał już silnik 2.7, ale o mocy 220 KM. Skąd wziął 240?

Piter - co to za dekoder, który podaje przebieg?

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 7.07.2016, 12:52 

Dzieki za opinie Wit, a dekoder pewnie "vindecoderz.com" podaje przybliżona wartosc przebiegu:
http://www.vindecoderz.com/EN/check-loo ... 8Z1S601278

I tak z innej beczki, polecacie skorzystać z usług rzeczoznawców samochodowych?
Oczywiście wiadomo, lepiej jest do wyspecjalizowanego warsztatu, niestety te z polecanych mi znajdują sie minimum 200km +, a na taka podróż nie wiem czy zgodził by sie sprzedawca.

PostNapisane: 7.07.2016, 12:56 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
We Wrocławiu masz Porsche Centrum, ale sprawdzenie auta u nich nie jest tanie. Może Marchewa pomoże? Skoro jesteś świeży to - jeśli mogę coś radzić - nie kupuj pierwszego obejrzanego auta. Sprawdź przynajmniej 3-4 sztuki. Im więcej tym lepiej. Wyrobisz sobie jakieś zdanie i będzie Ci łatwiej wychwycić wady. Zagadaj do Pirxa - ma 986 i na pewno chętnie pokaże swoje auto.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 7.07.2016, 13:06 

Cześć. Czemu chcesz podróżować 200+ skoro we Wrocku masz autoryzowany serwis Porsche gdzie za jakies 1200 PLN zrobią Ci przeglad przedzakupowy? Mniej zachodu, a licząc koszty podróży i czas to pewnie i taniej.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 7.07.2016, 13:16 

No, tak mam zamiar zrobic, bo juz raz na mine wpadłem z innym autem, w ciagu roku cena napraw wyniosła 110% wartosci auta... Równie dobrze mogłem za wczasu silnik do 986 zakupić :P

Nad centrum wroclaw zastanawiałem sie lecz po forum szukajc znalazłem pare wątków, z pytaniem o serwis, lecz żadnej odpowiedzi... Wiec coz, moze jako pierwszy wydam opinie i dam znac jak przebiegło :)

A czy kupie autko nie wiem, ale na pewno sprawdzę aby potem nie żałować. Wole Zapłacić i miec na koncie przynajmniej pewna opinie nt. 1 egzemplarzu, nizeli potem żałować ze nie sprawdziłem :P

Do końca sezonu zostało czasu a czasu, ale mając na względzie nawet parenascie tys. Za ewentualne naprawy, wolałbym juz przeczekać rok (a nuż po sezonie egzemplarze dobre sie wynajdą)

A co do kolegi, postaram sie poszukać i skontaktować, na pewno nie zaszkodzi a nawet pomoże :)

PostNapisane: 7.07.2016, 13:21 

dziekuje różniez za opinie Pioterwu :)
tez przemyślałem rownież ta opcje lecz (jesli sie mylę prosze mnie poprawic) zasłyszałem ze w salonach to lepiej z nowszymi modelami zajeżdżać gdyż apropos starszych modeli rożnie to bywa... Ale jesli jest inaczej to najprostsze i najpewniejsze rozwiazanie :)

PostNapisane: 7.07.2016, 13:52 

Przedzakupowy mojego auta robiłem w ubiegłym roku w PCP ponieważ tam było mi bliżej od sprzedawcy, ale niedawno byłem w PCWro na wymianie klocków/tarczy, opon i aktualizacji softu PCM i wszystko poszło jak należy, więc śmiało mogę ich polecić.

PostNapisane: 7.07.2016, 18:44 

Jak nie znajdziesz to zapraszam na przelomie roku, bede sprzedawal swojego 8)

PostNapisane: 7.07.2016, 18:48 

Tommypear na pewno zanotuje dzieki za info :)

EDIT:
Pioter ugadalem z serwisem, dzieki za polecenie :)

PostNapisane: 8.07.2016, 14:54 

Obecny!
zapraszam - chętnie pogadam o Boxie i warsztatach :)

PostNapisane: 9.07.2016, 2:12 

wit007 napisał(a):
Wozu nie znam, ale wszystkie zmiany są generalnie na minus - spoiler, lampy itd. Zestaw kolorów mocno szalony - żółty super, ale może z czarnym wnętrzem? Albo czarny lakier do tej skóry? Z opisu można wnioskować, że wóz ma zmieniony kolor - kolejny minus. Będzie ciężko to sprzedać. Cena dość wysoka, a chyba jeszcze do tego dochodzi akcyza. Przebieg niewiarygodnie mały. Rocznik 2001 miał już silnik 2.7, ale o mocy 220 KM. Skąd wziął 240?

Piter - co to za dekoder, który podaje przebieg?

http://www.vindecoderz.com/EN/Porsche

Tutaj można sprawdzać za darmo. Nie wiem od czego to zależy, ale niekiedy miałem pełne dokumentacje wyświetlone.

PostNapisane: 9.07.2016, 21:23 

pioterwu napisał(a):
Cześć. Czemu chcesz podróżować 200+ skoro we Wrocku masz autoryzowany serwis Porsche gdzie za jakies 1200 PLN zrobią Ci przeglad przedzakupowy? Mniej zachodu, a licząc koszty podróży i czas to pewnie i taniej.

Może i serwis jest, ale poziom obsługi mają taki...że części kupuje w serwisie w Katowicach, siedząc na miejscu we Wrocławiu.
Dość już miałem żenujących wymówek.
Salon wiecznie prawie pusty, ale znaleźć chętnego coby odpisał na zapytania ofertowe łącznie z kierownikiem działu części/serwisu - ciężko.
Nie umywają się do Tomka z Transaxle czy Qbaka z PorschePana, inna liga.
Nie wiem jak z ich wiedzą merytoryczną, ale już nie miałem ochoty weryfikować.

PostNapisane: 9.07.2016, 21:43 

Dzieki Mateusz za opinie, na przyszłość sie przyda :)
A wiesz cos moze nt.
"http://Porsche.wroclaw.pl ?
Z gory dzieki :)

PostNapisane: 10.07.2016, 8:55 

ja siedzę w starszych modelach, więc ciężko mi powiedzieć - myślę że Prixa powinieneś pytać i męczyć.

PostNapisane: 10.07.2016, 9:07 

Ok, i tak dzieki :)

PostNapisane: 9.09.2016, 18:03 

I juz jest :)
Od jakiegoś czasu w moich rękach, wczoraj przerejestrowany dopiero, a juz od pierwszego dnia cieszy :) podziękować chciałbym wszystkim co mi doradzali na co uważać, co brac pod uwagę itd.
Jak każde starsze ma pare mankamentów 1 z nich jest nazbyt czuły klakson, słyszałem ze głównym powodem sa gumy/uszczelki/cos pod airbagiem w kierownicy (na angielsko-jezycznych forach zlokalizowalem) i podobno wystarczy oring dorzucić, jak ktoś miał taki problem i rozwiązał prosiłbym o info :) (trąbi przy ostrym skręcie, hamowaniu mocniejszym, garbach na drodze)
http://imgur.com/2VKGR5e

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]