Autor |
Wiadomość |
jeszczeniemam
|
Napisane: 24.05.2007, 12:29 |
|
|
zakldalem temat na starym forum
tak więc wczoraj zdałem teorie jakoś w tygodniu przyszłym podjadę sie zapisac na egz. praktyczny czyli bede go miał za jakis mieisiac
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 24.05.2007, 12:42 |
|
|
Witam,
To już sobie załatw abonament.
Ja po 25 latach posiadania prawa jazdy, właśnie ponownie zdaję egzamin
Przy przebiegach około 100k km/rocznie ciężko uchronić się od uzbierania 24 punktów karnych.
pozdr, Jacek
|
|
Góra |
|
Długi
|
Napisane: 24.05.2007, 12:45 |
|
|
Witaj,
ech... pamietam tę radość.. i pierwsze samodzielne przejazdy z wypiekami na twarzy... w tym roku minie 14 lat.
Powodzenia na egzaminie.
|
|
Góra |
|
Blumen
|
Napisane: 24.05.2007, 22:36 |
|
|
Bardzo miło wspominam zdawanie praktyki i tak jak mówi przedmówca - wypieki podczas pierwszego samotnego przejazdu bez nadzoru... u mnie 14 maja minęło 8 lat... ale ten czas leci...
Powodzenia i pamiętaj o zapięciu pasów (ja musiałem jeszcze raz zdawać, bo na placu o nich zapomniałem )
|
|
Góra |
|
monia924
|
Napisane: 24.05.2007, 23:26 |
|
|
Ja też pamiętam,jak podczas egz zgasł mi samochód,nie weszła 2 i takie tam pierdółki hihih.Ale jako jedyna osoba zdająca u egzaminatora udalo mi się i zdałam Zaskakujące jest to, że uczyłam się jeździć 924 co w ogóle nie przypomina punto, którym jeździłam podczas lekcji z instruktorem i na egz Prawko zdane, za drugim razem ale zdane Kiedyś na pewno zdasz hihih Powodzenia
|
|
Góra |
|
lobuz
|
Napisane: 24.05.2007, 23:35 |
|
|
Też robie dużo kilometrów nie tylko purchawka , jedyna rada ( tak jak mówiłem jeszcze na starym forum ) -CB RADIO , mam w kazdy samochodzie którym jezdzę .Wiesz gdzie stoją "miśki z suszarką" , gdzie
poluje "cywil z kamerką " mobilki podadza ci kolor i marke samochodu a nawet numer rejestracyjny, w którym kierunku poluje i na którym kilometrze jest aktualnie. Nie potrzebujesz nawigacji- mobilki poprowadzą
cie jak po sznurku na kazdą ulice, ostrzeżesz innych np. o wypadku żeby zwolnili i wiele , wiele innych ( gdzie stoja szybkie dziewczyny -też sie dowiesz -jak cię przypili ), a wszystko to legalnie i bez stresu . Naprawdę warto , polecam wszystkim ( a jak fajowo leci się np. na zlot z kolumna dziesięciu Porschaków )
|
|
Góra |
|
jeszczeniemam
|
Napisane: 29.05.2007, 12:38 |
|
|
heh dzieki za miłe słowa , do parktyki jeszcze troche czasu bo nie mialem czasu jeszcze podejchac sie zapisac a z tego co slyszalem troche sie czekac
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 29.05.2007, 14:03 |
|
|
lobuz a jaką masz antenę i jak zamontowaną?? Ja w poprzednim aucie miałem CB, ale teraz nie potrafię oszpecić mojego Porsche półtora metrową anteną. A poza tym magnesy rysują lakier, no a o dziurawieniu nadwozia nawet nie ma mowy.
Problem polega na tym, że przy modulacji AM żadne 30 centymetrowe wynalazki nie będą działać tak jak 1,5 drut.
|
|
Góra |
|
KOMANCZ
|
Napisane: 29.05.2007, 19:36 |
|
|
na porsche mozesz ałożyc małą antene z seri President Florida (150 zł ) bezposrednio na lakier mozna nakleic bezbarwna naklejkę i to bedzie najlepsze zabezpieczenie. Antena jest mała i nie pozorna ale na trase wystarczy. Jesli Chcecie lepsze anteny a nie długie to President Ohaio lub Misori ale sa drozsze ok 260 zł. Tak jak Pisze gazik im antena dłuzsza tym lepsza najlepiej 2 metry ale aby nie szpecic auta polecił bym wyzej wymienione anteny. Jesli ktos potrzebuje pomocy lub dobrej rady słuze pomoca
|
|
Góra |
|
lobuz
|
Napisane: 29.05.2007, 22:15 |
|
|
Komańcz jest autorytetem w temacie CB , ja mam zwykłego Alana i jakąś antenke ( krótka -może 40-50 cm -ponoc dobrej klasy ) . Dobrze dostrojone -zasieg nawet do 15 km . Kolega mi zakładał- ja jestem laikiem w tym temacie , a założona jest antenka na klapie bagaznika przy dachu . Dośc dobrze to wyglada w 928
|
|
Góra |
|
Olo924
|
Napisane: 30.05.2007, 10:20 |
|
|
Witam,
mam zwylkego alana 100+ i powiem, że po wymianie antenki 18-244 na jakiegos snake 120 cm to jest bardzo odczuwalna poprawa jakości lączności, a jesli chodzi o magnes to trzeba pamietac o jednym ... to ma jakies ograniczenai predkosci w zalezności od wielkości magnesu i co prawda antena jest na kablu więc może nie odleci daleko ale znane sa przypadki pozbycia sie szyby przez antene na magnesie, a najgorsze jest mijanie się z rozpędzonym tirem
sory za OT
pozdr
Olo
|
|
Góra |
|
lorek944
|
Napisane: 30.05.2007, 13:10 |
|
Dołączył: 12.05.2007 Posty: 321 Lokalizacja: Darłowo Ostrzeżenia: 1
Nr klubowicza: 806
|
Jeśli ktoś ma targę to magnes raczej się nie spisze, targa jest z tworzywa
Pozdrawiam
Góra |
|
pilatus
|
Napisane: 30.05.2007, 17:48 |
|
|
Ja mam Alana 100 i Floridę właśnie (jakieś 40-45 cm). Po zestrojeniu zaspokaja w zupełności moje wymagania - zasięg w okolicach 7-9 km.
Faktem jest, że jakaś ochrona lakieru jest niezbędna, bo mimo zapewnień, że nic się nie niszczy widać wyraźny ślad nawet na mocno matowym i zniszczonym lakierze.
Co do egzaminu - dasz radę, ja na egzaminie nie zapiąłem pasów i wpadłem w poślizg (zimą to było), a zdałem. Wystarczy, że egzaminator oceni umiejętności poruszania się w mieście, bez zbędnego "czepialstwa".
Powodzenia
pzdr
jacek(pilatus)
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 31.05.2007, 0:07 |
|
|
Troszke nam wątek zszedł z tematu, można by zasadniczo nowy temat założyć o CB. Ja zastanawiam się wlasnie nad Floridą, testowałem kiedyś tą antenkę i bylem pod wrażeniem co to maleństwo potrafi. Jednak przydało by się coś troszkę mocniejszego.
Pomyślałem też, że może kupić porządne radio z automatyczną blokadą szumów (np: Jonny II) i wtedy słabszą antenę można wykorzystać do granic możliwości. Nie wierzę, że 0,5m antena bedzie miała „używalny” zasięg 15km w czasie jazdy; ok 7km w zupełności mi wystarczy.
Aktualnie posiadam New Alaske, więc ostatecznie mogę dokupić magnes, ale to jest 1,5m drut na dachu, a tego chcę uniknąć, ze względów estetycznych jak i ze strachu przed zdmuchnięciam.
PS: Powodzenia na egzaminie.
|
|
Góra |
|
lobuz
|
Napisane: 31.05.2007, 20:53 |
|
|
Z tego co wiem to bardzo ważne jest miejsce montażu anteny ( ponoć najlepiej na dachu ). Widywałem nie raz antenki montowane np. na zderzaku . . Zasięg jest zależny m.in od pogody , ukształtowania terenu etc.
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 31.05.2007, 21:40 |
|
|
Chodzi główie o to na jak dużej powierzchni blachy antena stoi oraz to aby była jak najwyżej (szczególnie ważne dla zasięgu AM używanego w Polsce), właśnie dlatego najlepiej jest umieścić antene na dachu. Podobno umieszczenia na tylnej częsci dachu zmniejsza wpły prędkości na zmniejszenie zasiegu w kierunku jazdu (w tym przypadku do przodu).
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 1.06.2007, 12:35 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
moja stacja PN 093..papa november zero nine....najdalsze połączenie poznań - westfalia Hagen pomiędzy dwoma mobilami Alan midland 88 i president Grant anteny sadelta 6 przeciwwag rok 1996 potwierdzone ''gueselem" moc 20 watt normalny zaśięg do 50 km...to były czasy...free freedom..
Góra |
|
KOMANCZ
|
Napisane: 1.06.2007, 15:39 |
|
|
GaZiK napisał(a): Troszke nam wątek zszedł z tematu, można by zasadniczo nowy temat założyć o CB. Ja zastanawiam się wlasnie nad Floridą, testowałem kiedyś tą antenkę i bylem pod wrażeniem co to maleństwo potrafi. Jednak przydało by się coś troszkę mocniejszego. Pomyślałem też, że może kupić porządne radio z automatyczną blokadą szumów (np: Jonny II) i wtedy słabszą antenę można wykorzystać do granic możliwości. Nie wierzę, że 0,5m antena bedzie miała „używalny” zasięg 15km w czasie jazdy; ok 7km w zupełności mi wystarczy. Aktualnie posiadam New Alaske, więc ostatecznie mogę dokupić magnes, ale to jest 1,5m drut na dachu, a tego chcę uniknąć, ze względów estetycznych jak i ze strachu przed zdmuchnięciam.
PS: Powodzenia na egzaminie.
Florida to wystarczająca antena jesli chodzi o nasze auta bo niezły zasięg, gabaryty n i cena.
GAzik jesli chesz kupić Radio Prsident Johnny II Asc to niezłe radio ale dosć drogie. funkcja ASC to nic innego jak automatyczne redukowanie szumów i nie ma to nic do wykorzystania anteny. Przy słabych antenach bedziemy miec jedynie zjawisko tzw. ,,czkawki'' zjawisko te pojawia sie w dużych aglomeracjach przy dużym nasileniu rozmówców. Funkcja ta działa dobrze ale w drozszych odbiornikach takich jak president WALKER niestet
Jest to wydatek ok 650
Alaska to dobra ale i trudna antena zupełnie nie polecam montowac jej na magnesie gdyz wtedy jej zestrojenie jest dosc cięzkie. Jest to antena typowo pod masę auta czyli bezposrednio w otwór samochodu lub uchwyt np. do klapy bagaznika.
No Panie rychu widze ze tu ujawniają sie przygody z radiem Cb z lat 90-tych z tej strony LimaUniform 6095 lub WE 544 operator jarek Polska Południowo-Wschodnia.
Ja troche dalej sie zagalopowałem jestem po ezaminie i przechodze na inne pasma.
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 2.06.2007, 6:57 |
|
|
jak zaczniesz jezdzic w trase i dostaniesz pare mandatow, zrozumiesz
|
|