Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z ABS
PostNapisane: 14.03.2008, 22:56 

Potrzebuje pomocy
Problem wygląa następujaco:
zaczelo sie od tego, ze ABS nie zaskakiwal czasmi, nastepnie zaskakiwal czasami i w koncu przestal dzialac calkowicie.
na chwile obecna odpalam auto, kontrolka sie nie swieci, ruszam, znaczny ubytek ladowania(spadek ponizej 12V na wskazniku) i zapala sie kontrolka.
czujniki ABS - chyba ok, czytniki ok, masy (ktore znalazlem) poprawione
Prosze o pomoc w diagnozie glownie pompy.

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 22:57 

a ja 70 KM kupie i co?

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 22:59 

moge ci sprzedac 1 nadmiarowego

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 23:13 
Administrator

Kontrolka gaśnie po odpaleniu - to oznacza ze rezystancja czujników OK. Moduł ABS musi mieć pewną prędkość aby sprawdzić dynamiczne działanie czujników. Kontrolowana jest wtedy i porównywana częstotliwość ze wszystkich czujników. Następuje to przy ok 5-15 km/h. Jeśli sygnały z czujników nie są jednakowe (wadliwe czujniki lub za duze różnice srednic kół) sterownik zapala kontrolkę. Jeśli sygnały z czujników ok - na chwilę załączana jest pompa, a moduł sprawdza sygnał zwtotny. Domyślam się, że ten spadek napięcia jest w momencie kontroli pompy. Spróbuj pojechać z minimalną prędkością przez 1 min, podem szybciej - jeśli to nastąpi tuż po przyspieszeniu to jest pewność, że to właśnie problem z kontrolą pompy. Na 80% wadliwa jest pompa/zespół zaworów (zatarcie pompy lub zwarcie którejś z cewek), na 20% końcówka mocy sterownika ABS. Mam jedno i drugie (w razie czego PW).

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 23:21 

zapala sie przy przyspieszeniu. przy jezdzie z predkocia monimalna jest ok. co do kompa ABS to sprawdzony (zamieniony na spraawny i ten sam efekt). Ja w sumie tez stawiam na pompe, ale czy jest jakis sposob na jej sprawdznie. W serwisie bez szans (diagnozer nie widzi ABS), w Bosch tez twierdza, ze ne nie podejda

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 23:29 
Administrator

Ten rodzaj abs nie ma diagnozy - nie mozesz podpiac KTS'a, bo nie bedzie widział sterownika. Wymana całej pompy. Tego nikt nie naprawia po kawałku, bo to zbyt niebezpieczne. Mam całą pompę sprawną.

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 23:33 
Administrator

Można sprawdzic pompę podając odpowiednio sygnaly na złącze ABS przy odpiętym module. Można tak wysterować i sprawdzić pobór prądu na każdym zaworze / cewce oraz na chwilę włączyć silnik pompy i zobaczyć co się dzieje. Musi to robić ktoś kto ma pojęcie, bo chwila nieuwagi i można popalić obwody - tam są duże prądy.

Tytuł:
PostNapisane: 14.03.2008, 23:38 

dzieki za za pomoc
wymieniam pompe i mam nadzieje ze bedzie ok. mialem nadzieje, ze moze jakos da sie potewierdzic diagnoze przed w sumie pracochlonna zabawa , ale widze e faktycznie w tym modelu przy ABS pozostaje metoda "prob i bledow"

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]