Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.01.2021, 13:26 

Drodzy klubowicze, zwracam sie o radę.

Wymieniłem jakis czas temu wadliwy PCM w Panamerze Turbo 2011. Nie działał ekran dotykowy. Po instalacji kolejnej - używanej jednostki - wszystko działało idealnie przez dobę, może dwie, aż nagle przestały działać mapy, nawigacja, kompas, port usb - wszystko znikło. Pojawia się informacja Navigation not available. Co prawda, po wpięciu pendrive'a pojawia sie na dole notka, ze zostaje wykryty, ale menu SOURCE pokazuje jedynie fm/am i cd. Najprawdopodobniejsze wydaje mi sie to, że w jakis sposób mechanicznie rozpiął sie moduł dvd pod maską, ale specjalista, ktory montował nowy PCM twierdzi że to niemozliwe i że prawdopodobnie PCM sie zepsuł w skutek np wadliwego przechowywania przed montażem - jak wspomniałem urządzenie kupiłem uzywane. Wydaje mi sie to jednak ogromną złośliwoscia rzeczy martwych, że nastąpiło to dzien po montażu. Do tego stopnia ze pomyslałem o myszach jedzących kable.

Czy spotkaliscie sie kiedykolwiek z podobną sytuacją? Czy znacie kogoś w okolicy Krakowa kto zna sie na podobnych rzeczach, np. specjalistę od elektroniki, który mógłby gruntownie sprawdzić moduł ?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry Wam bardzo dziekuje i pozdrawiam w Nowym, oby lepszym Roku.

ZB

PostNapisane: 5.01.2021, 16:30 

Witam,

Oczywiście włączyła się ochrona komponentu i teraz musisz pod VIN auta zdobyć kody aktywujące poszczególne funkcie w PCM czyli Navigację, Mapy na dany rejon, Bluetotch etc.
Kody można wgrać PIWIS II lub jakimś dobrym interfejsem.
Są firmy, że jak wyślesz PCM to Ci to ogarną i odeślą z powrotem.

Uprzedzę Twoje pytanie - przecież 1 dzień działało - tak będzie działało jeden dzień i koniec.

Kto Ci montował PCM i nie powiedział, że właczy się ochrona?

PostNapisane: 7.01.2021, 13:21 

wawe napisał(a):
Witam,

Oczywiście włączyła się ochrona komponentu i teraz musisz pod VIN auta zdobyć kody aktywujące poszczególne funkcie w PCM czyli Navigację, Mapy na dany rejon, Bluetotch etc.

Uprzedzę Twoje pytanie - przecież 1 dzień działało - tak będzie działało jeden dzień i koniec.

Bardzo dziękuje za odpowiedz, kamień spadł mi z serca!!!!

Czy mógłbym prosić o jakieś sugestie jak się za to zabrać? Skąd można pozystać takie kody? No i czy jest to operacja którą np serwisy jak Porsche Auto Dusza w Mikołowie są w stanie przeprowadzić, przy okazji serwisowania samochodu, czy koniecznie wiąże sie z demontażem i wysyłką komponentu?

PCMa montował mi serwis wspołpracujący ze sprzedawcą samochodu, nie był to jednak specjalista zajmujacy sie konkretnie Porsche więc mozliwe ze nie wiedział.

Bardzo bardzo raz jeszcze dziękuje za pomoc @wawe. Ten problem spędzał mi sen z powiek miesiącami.

Pozdrawiam serdecznie!

PostNapisane: 7.01.2021, 13:38 

zbielak napisał(a):
wawe napisał(a):
Witam,

Bardzo dziękuje za odpowiedz, kamień spadł mi z serca!!!!

Czy mógłbym prosić o jakieś sugestie jak się za to zabrać? Skąd można pozystać takie kody? No i czy jest to operacja którą np serwisy jak Porsche Auto Dusza w Mikołowie są w stanie przeprowadzić, przy okazji serwisowania samochodu, czy koniecznie wiąże sie z demontażem i wysyłką komponentu?

PCMa montował mi serwis wspołpracujący ze sprzedawcą samochodu, nie był to jednak specjalista zajmujacy sie konkretnie Porsche więc mozliwe ze nie wiedział.

Bardzo bardzo raz jeszcze dziękuje za pomoc @wawe. Ten problem spędzał mi sen z powiek miesiącami.

Pozdrawiam serdecznie!

W ASO bym nie robił bo Cię skasują jak za zborze.
Ja robiłem w Skanbis Łuków Śląski zadzwoń i podpytaj.

PostNapisane: 24.01.2022, 1:13 

Jeśli potrzeba usług ON-line w Panamerze 971 zapraszam do Łodzi.
Ochrona komponentu również, również pozostałe Porsche.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]