Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.10.2014, 11:47 

Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Porsche Cayenne 3,6 benzyna z 2008 roku. Przebieg 124 tys km. W dniu wczorajszym zauważyłem w zbiorniku wyrównawczym olej. Auto nie straciło mocy, nie kopci, temperatura nie rośnie, wszystko jest ok. Aczkolwiek jak jechałem w dniu wczorajszym zapaliła mi się kontrolka od poziomu oleju. Dolałem i było wszystko ok. Czy ktoś miał taki przypadek z kajakiem? Proszę o odpowiedż.
Mam nadzieję, że nie jest to uszczelka pod głowicą

pozdrawiam wszystkich fanów marki

Tytuł:
PostNapisane: 5.10.2014, 11:57 

Nr klubowicza: 694
Wygląda na uszczelkę pod głowicą… Niestety. Mógł też strzelić wymiennik ciepła olej / woda ale to raczej rzadki przypadek…

Tytuł:
PostNapisane: 5.10.2014, 12:10 

orientujesz się jakie mogą być objawy?
auto zachowuje się normalnie nie stuka nie puka nie kopci wszystko jak wcześniej
jedynie wczoraj jak odpaliłem go rano zaświeciła się kontrolka od niskiego poziomu płynu chłodzącego, do środka leciało ciepłe powietrze mimo włączonej klimatyzacji, wtedy to podjechałem na najbliższą stację cpn i okazało się że w zbiorniczku mam olej
byłem u mechaniora i właśnie też stwierdził że to może być chłodnica oleju lub uszczelka pod głowicą
uszczelka jaki koszt orientujesz się?

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2014, 9:43 

Nr klubowicza: 694
Objawy - nic specjalnego, po prostu olej w układzie chłodzenia… Tylko w zbiorniku wyrównawczym jest bardzo tłusto u góry - ogólnie syf, malaria i korniki :(
Trzeba rozbierać silnik i wymieniać uszczelkę. Do tego płukanie całego układu.
Najpierw sprawdź wymiennik ciepła, może to tylko to… Oby.
Objawów nie ma żadnych - silnik normalnie chodzi, no chyba, że jest duża dziura pod uszczelką, to wtedy mogą pęcznieć węże, ponieważ silnik pompuje powietrze wraz ze spalinami do układu chłodzenia…

PostNapisane: 29.01.2017, 12:14 

Kolego, czy poradziles sobie z tematem? Mam dokladnie takie same objawy, tj. olej w zbiorniczku, parujace szyby, uklad po dluzszym uzytkowaniu zapowietrza sie i ogrzewanie jest bardzo slabe.
Sprawdzilem z kolega wymiennik ciepla: zamknelismy go i sprawdzilismy cisnieniowo i prozniowo... nie bylo objawow nieszczelnosci, to tez wykluczylismy wymiennik. wg nas zostaje kwestia uszczelki pod glowica. Oleju zbiera sie duzo w zbiorniczku, zapach spalin jest dokladnie wyczuwalny. Kupilem juz uszczelki glowicy i pokryw (mam wycieki to zrobimy to za jednym razem) kwestia teraz montazu. Kolega nie ma blokad i bal sie podjac tematu rozebrania. Szukam pomocy (umowilem sie u chlopakow z porsche pana lecz dopiero na 1 marca).

PostNapisane: 29.01.2017, 13:49 

Cześć kolego. Objawy takie same jak ja miałem nic tylko naprawa silnika. Mój mechanior robił to około 1 tygodnia. I zrobił dobrze do tej pory nic się nie dzieje. Koszt około 6 tysięcy. Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]