Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.02.2023, 14:51 

Czy ktos korzystał moze z usług? Własnie urządzam moje pierwsze mieszkanie deweloperskie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy?

PostNapisane: 17.02.2023, 22:36 

Nr klubowicza: 785
Tak, kilkukrotnie. To co ważne: sprawdź inne projekty, zdradza styl i preferencje tego konkretnego architekta. Bierz tego, którego projekty się Tobie spodobaja. Wg mnie trudno zaprojektować np. dobre glamour, jak się lubi minimalizm. Mój projektant w 90% robi projekty, które prawie zawsze mi się podobaja. Tak właśnie bym szukał.
Zwróć uwagę na szczegółowe rozwiazania stosowane przez architekta - z pewnościa będzie je kopiował. I to nie jest zarzut - dostaniesz w pakiecie to co sprawdza sie u innych, np. systemy okuć, oświetlenie itd. Więc znowu zobacz, czy to także Twój gust.
I na koniec - przygotuj się do rozmów. Powiedz na czym Tobie zależy, jak korzystasz z pomieszczeń, ile czasu spędzasz w kuchni, czy często przyjmujesz gości itd. Zobacz, czy architekt Ciebie słucha. Czy to będzie Twój projekt, czy może kopia poprzednich.
Dla mnie koszt projektu zawsze się zwraca w funkcjonalności i unikaniu błędów. Płace za doświadczenie, sprawdzone rozwiazania itd.

PostNapisane: 18.02.2023, 13:23 

Pracuję w tej branży od ponad 20 lat.
Zwróć uwagę, czy architekt współpracuje z wykonawcami, to spory atut, może być to kosztowniejsze rozwiązanie ale często mniej kłopotliwe. To bardzo ważne, kiedy ekipa remontowa zna się z ekipą stolarską itd - diabeł tkwi w szczegółach, które często nie są dopilnowane.
Oczekuj kompletnej dokumentacji technicznej, zestawienia kosztorysowego produktów.
Architekci bardzo często nie dotrzymują terminów, warto ich motywować ;)
Młodzi architekci są bardziej kreatywni, często ich projekty są ciekawsze, popularne studia bardzo często powielają schematy ale nie jest to reguła.

Mieszkanie deweloperskie to sama przyjemność, i najprostsze co może być.

Powodzenia !

PostNapisane: 22.02.2023, 8:55 
Po prostu zacznij od poszukiwania projektantów wnętrz w Twojej okolicy. Możesz zacząć od przeglądania stron internetowych, przeglądania katalogów lub szukania poleceń od znajomych i rodziny.

PostNapisane: 22.02.2023, 19:43 

Nr klubowicza: 263
Zarosiłem projektanta, myślę może jakieś świeże spojrzenie na stare ściany tak zakładałem ( ze 3 lub więcej lat temu) że jak się zmieszczę z odmalowaniem ścian w 40 tys będzie ok , a on mi wyskakuje , że ja nie mam 150 tys na to to to niema o czym mówić ... pogoniłem dziada... ścian w sumie nie mam jakiś tragicznych na na razie zostało po staremu ;)

Obrazek

PostNapisane: 22.02.2023, 21:21 

Co do zasady, urządzanie nowego mieszkania lub domu bez architekta uważam za błąd, i nie chodzi tu o kolor ścian i dobranie sofy lub stołu.

Architekt poza sprawami oczywistymi jak estetyka wnętrza zgodna z oczekiwaniami klienta powinien zadbać o te sprawy, w których bez pewnej wiedzy lub zaangażowania można popełnić duże gafy

1. Elektryka w zakresie użytkowym
2. Oświetlenie w zakresie użytkowym
3. Ergonomia pomieszczeń w zakresie użytkowym
4 Ergonomia mebli

Niestety dziś rynek jest tak napchany architektami, że część z nich kusi wizualizacjami zapominając o ww 4 najważniejszych punktach.

PostNapisane: 24.02.2023, 16:19 

Jak najbardziej jestem za tym, by ogarnąć projektanta wnętrz. Teraz przy taki następnym generalnym remoncie mam zamiar właśnie kogoś takiego zatrudnić. Mimo wszystko, taki projektant zrobi odpowiednią wizualizację co jak powinno wyglądać. jak ma się możliwości finansowe to tylko.

PostNapisane: 25.02.2023, 22:48 

Witam,
Pozwolę się wtrącić ponieważ jestem architektem i od wielu lat projektuje wnętrza wraz z nadzorem czyli tzw wykończenie pod klucz. Potwierdzę to co wyżej napisane, że skorzystanie z takich usług pozwoli uniknąć pewnych błędów oraz jest to duża oszczędność czasu. Załatwiam wiele spraw za klientów, aby oni w tym czasie mogli zająć się swoimi obowiązkami.
W wyborze odpowiedniej osoby czy biura poza stylem w jakim się poruszają dobrze poczytać opinie lub popytać znajomych. Być może ktoś korzystał i może kogoś polecić. Unikałbym dużych biur projektowych oraz studentów lub osób wchodzących na rynek...mimo świeżego spojrzenia nie mają doświadczenia z codzienną problematyką na budowie.
Jeżeli będę mógł jakoś doradzić to zapraszam do dyskusji, może też być priv albo tel.
Pozdrawiam

PostNapisane: 1.03.2023, 16:07 

Warfront napisał(a):
Czy ktos korzystał moze z usług? Własnie urządzam moje pierwsze mieszkanie deweloperskie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy?

Na to czy już wcześniej miał jakieś doświadczenia, a najlepiej się nie patyczkować i postawić na sprawdzonego dekoratora Tadeusza Norka.

Obrazek

PostNapisane: 16.03.2023, 8:20 
Zobacz sobie czy podoba Ci się portfolio danego projektanta.

PostNapisane: 20.03.2023, 17:24 

brok napisał(a):

Portfolio to dziś każdy ma fajne.
Warto pracować z kimś, kto urzeczywistnił swój projekt od A-Z pracował z klientem do końca , co w branży projektantów wcale nie jest takie oczywiste.

PostNapisane: 20.03.2023, 20:15 

Nr klubowicza: 770
Ciekawy temat. Macie jakieś propozycję z okolic Konina ?
Też mnie czeka wykończenie mieszkania "pod klucz" i temat tego ze architek/projektant zajmie się tematem współpracy z wykonawcami , odciążając mnie od tego - bardzo mnie zainteresował . Rozumiem że to jest płatne , ale jak ma zaoszczędzić moich nerwów i czasu .... brzmi kusząco :)

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 20.03.2023, 21:20 

BartekG napisał(a):
Ciekawy temat. Macie jakieś propozycję z okolic Konina ?
Też mnie czeka wykończenie mieszkania "pod klucz" i temat tego ze architek/projektant zajmie się tematem współpracy z wykonawcami , odciążając mnie od tego - bardzo mnie zainteresował . Rozumiem że to jest płatne , ale jak ma zaoszczędzić moich nerwów i czasu .... brzmi kusząco :)

Ja ze Szczecina zatem nie pomogę.
Rozmawiając z architektem od razu pytaj o nadzór, to jest dodatkowo płatne aczkolwiek jeśli zdecydujesz się na pełną współpracę tj zakup materiałów poprzez architekta można ponegocjować bo to dla niego finansowo fajny projekt.

PostNapisane: 20.12.2023, 13:53 
Po prostu zacznij od poszukiwania projektantów wnętrz w Twojej okolicy. Możesz zacząć od przeglądania stron internetowych, przeglądania katalogów lub szukania poleceń od znajomych i rodziny.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]