Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.04.2015, 22:11 

Szanowni koledzy chciałbym poprosić o opinię. Zamierzam kupić używaną Panamerę . Zastanawiam się nad 4S V8 lub turbo. Chciałbym poprosić o informację czy jest znacząca różnica w komforcie jazdy, charakterystyce zawieszenia, odczuwalnej głośności w kabinie w czasie jazdy. Czy silnik turbo stwarza problemy i ma szanse na większą awaryjność. Dodatkowo chciałbym zapytać czy ktoś z Was kupił może Porsche w salonie Autoskaut w Gdańsku. Czy można im zaufać. Dziękuję i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2015, 11:31 

Mam od nich Panamerę GTS. Opinię mają dobre, auta też, ale oczywiście auto trzeba sprawdzić przed zakupem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2015, 20:24 

Sprawdzałeś swojego GTS w serwisie w Sopocie? Jak się klasyfikuje GTS jeżeli chodzi o zawieszenie w porównaniu z 4S lub turbo. Też mi się podoba ale muszę wziąć poprawkę na rodzinę.
Pozdrawiam i dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2015, 8:22 

W Sopocie nie sprawdzałem. Tylko u p. Irka w Gdańsku. Sprawdzałem całe podwozie wszystkie śruby, wał, zawieszenie, ogląd blach, hamulce, lakier czujnikiem grubości oraz podłączenie komputera i sprawdzenie usterek oraz dat kodowania na wszystkich podzespołach.

Z tego względu, że auto z niewielkim przebiegiem, użytkowane 2 lata oraz małym serwisem zrobiony w Stuttgart'cie 10 tys. km temu, do tego w stanie jak z salonu, nie zdecydowałem się na dodatkowe sprawdzenie w Sopocie, ale osobiście w razie najmniejszych wątpliwości oczywiście najlepiej jechać jeszcze do Sopotu. U nich jest możliwość sprawdzenia również geometrii, kilka lat temu byłem z Cayennem taki full zestaw kosztował 1200zł.

Jeśli chodzi o sztywność zawieszenia w porównaniu do 4S czy Turbo, nie mogę porównywać, bo pozostałymi nie jeździłem, ale sam spodziewałem się, że będzie o wiele sztywniej i będzie bardzo twardo, tymczasem zostałem mile zaskoczony jak przyjemnie się prowadzi nawet po lekkich nierównościach, komfort w środku jest na bardzo wysokim poziomie.
Na pewno nie jest tak twardo i sztywno jak w typowych sportowych autach, w trybie comfort, moim zdaniem, bardzo fajna kanapowa jazda.
A po autostradzie to już miód. Przy prędkościach 200km/h patrzysz na zegary i nie dowierzasz, bo wydaje się, że jedziesz może połowę tego ze względu na komfort w środku.

Tytuł:
PostNapisane: 23.04.2015, 21:49 

Pozazdrościć ,moje gratulacje. A czy mógłbym poprosić o kontakt do Pana Irka z Gdańska. Chciałbym się ewentualnie umówić a jestem z Częstochowy. Czy P. Irek serwisuje Twojego GTS-a?
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 27.04.2015, 9:15 

miałem Turbo i mam 4S jeżeli o komfort jazdy chodzi to nie widzę różnicy,Turbo na pewno ma lepsze przyśpieszenie,silniki są tak samo awaryjne. Co do salonu o który pytasz to uważał bym bo wiem że kombinują.

Tytuł:
PostNapisane: 27.04.2015, 14:55 

Cześć mam od 4 lat Panamerę 4S 70 tys przebiegu - poza padłym kompresorem od zawieszenia pneumatycznego nic specjalnego się nie działo.
Jeśli chodzi o komfort i ogólnie pojętą przyjemność z jazdy to to auto naprawdę robi różnicę.Silniczek V8 tez pracuje świetnie i czuje się te prawie 5l pojemności. Ale gdybym miał dzisiaj kupić Panamerę z V6 to bym się mocno zastanawiał zastanawiał.

Tytuł:
PostNapisane: 27.04.2015, 15:26 

Biko napisał(a):
Pozazdrościć ,moje gratulacje. A czy mógłbym poprosić o kontakt do Pana Irka z Gdańska. Chciałbym się ewentualnie umówić a jestem z Częstochowy. Czy P. Irek serwisuje Twojego GTS-a?
Pozdrawiam.

tel Irka Szczepanka 601914911,

natomiast czy jest sens z Częstochowy jechać do Gdańska jak masz w Katowicach Rafała Duszę?

Tytuł:
PostNapisane: 27.04.2015, 21:42 

Biko napisał(a):
Pozdrawiam.

Kontakt jak podany przez kolegę wyżej.
GTSa w zasadzie to jeszcze nie serwisowałem, zrobiłem tylko ten przegląd u niego i umówiłem się na wymianę oleju.
Wcześniej serwisowałem Cayenne i TT'kę u p. Irka. Miałem wcześniej przygody z dużą ilością mechaników i póki co zostałem przy nim i pewnie tak zostanie jeśli nic się po drodze nie wydarzy.

Faktycznie z Częstochowy to jest trochę kawałek drogi a jak koledzy z forum polecają coś bliżej, jak np. w Katowicach to pewnie warto też tam spróbować.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]