|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Perka
|
Napisane: 28.05.2023, 12:37 |
|
|
Cześć Forum!
Kandydat na nowego członka rodziny to lekko używane 992 Turbo Cabrio z PASM -10 mm i PDCC, ale bez liftu.
Kilka pytań do fachowców:
1) jaki prześwit ma ten konkretny model? PASM -10 mm wiadomo, ale czy PDCC wpływa na prześwit?
2) opinie na temat tego, czy lift jest must-have są podzielone, przynajmniej na forach US i EU, które konsultowałem. Jak to wygląda w naszych warunkach? Ci z Was co jeżdżą 992 bez liftu często szorują podwoziem na zwalniaczach i podjazdach? W mojej 991.2 bez liftu nie ma problemu.
3) Techart montuje lift jako retrofit - ktoś to ma i mógłby się podzielić opinią?
Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki!
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 29.05.2023, 13:46 |
|
|
PDCC nie ma wpływu na wysokość/prześwit. PASM -10mm dodatkowo czyni zawieszenie twardszym. 992 Turbo bez unoszenia nie ma problemów z programi itp. GT3 już tak.
|
|
Góra |
|
Krzysiek (Poznań)
|
Napisane: 29.05.2023, 16:16 |
|
Nr klubowicza: 785
|
Cześć,
Może sie przyda - mam 992 GTS, -10 mm, czyli zawieszenie jak w Twoim Turbo. Kiedyś zmierzyłem i znalazłem teraz te cyfry: 1. Przód auta, dolna krawędź plastkowego spojlera - ziemia, mam 13,5 cm 2. Przedni błotnik - opona, jest 3,0 cm - trochę na oko, najwyższy punkt profilu opony 3. To samo co w pkt. 2 dla tyłu - 2,5 cm
Lift - mam dwie drogi dojazdowe do domu. Z garbami "normalnymi" radzę sobie bez lifta. Druga droga z jakimiś ekstremalnymi garbami ("polskimi") - nawet nie wjeżdzam.
Inne pytanie - w Polsce jest dużo garaży podziemnych, plus galerie handlowe (jeżeli mieszkasz w mieście) - bez lifta mogą byc problemy.
Trzecia kwestia - US to "duży" kraj. Wielu właścicieli Posrche duże miasta widuje kilka razy w życiu, a wielu innych garbów nie ma za dużo. Sam czytałem Rennlist i wiem, że opinie są różne, ale i potrzeby są różne.
I ostatni punkt - mówi się, by kupować auto dla siebie, no tak, ale jak JA będę je chciał swoje P za 5 lat sprzedać, to po co wysłuchiwac od nabywców, że "nie ma liftu, to nie....."? Właśnie dlatego proponuję jednak szukać z liftem.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Perka
|
Napisane: 30.05.2023, 15:14 |
|
|
Krzysiek (Poznań) napisał(a): Cześć,
Może sie przyda - mam 992 GTS, -10 mm, czyli zawieszenie jak w Twoim Turbo. Kiedyś zmierzyłem i znalazłem teraz te cyfry: 1. Przód auta, dolna krawędź plastkowego spojlera - ziemia, mam 13,5 cm
Hej, dzięki za pomiary ale czy GTS nie jest przypadkiem niższy od Turbo?
|
|
Góra |
|
Krzysiek (Poznań)
|
Napisane: 30.05.2023, 16:02 |
|
Nr klubowicza: 785
|
Moj GTS jest obniżony, czyli w wersji PASM -10mm, zakładam, że to takie samo zawieszenie i prześwit jak w Turbo PASM -10mm. Głowy nie dam. Ktoś skoryguje?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
Hugs
|
Napisane: 10.06.2023, 7:46 |
|
|
Dla mnie lift must have tak samo jak ceramika- bez nie wziąłbym. Mieszkam na wsi- drogi są dość dobre jednakże mam aktualnie jedno auto bez lifta i splitter carbon kilka razy szorował
|
|
Góra |
|
fanboy
|
Napisane: 11.06.2023, 16:03 |
|
|
Myślę że jednak ceramika w warunkach cywilnych to nie jest konieczność, bardziej postawiłbym na wspomaganie układu kierowniczego plus.
|
|
Góra |
|
Hugs
|
Napisane: 11.06.2023, 22:28 |
|
|
Ja postanowiłem, że nie kupię auta bez ceramiki- jeżeli da się ją doposażyć. W jednym z samochodów robiłem taki retrofit i mam rozeznanie przed / po. Tarcze przy codziennym użytkowaniu są w stanie przejechać nawet i 200-250k km. Do tego nie rdzewieją i wyglądają bardzo dobrze, schludnie. Nie ma brudu, pyłków etc. Mega wygodny temat gdyż zapomina się o hamulcach. Testując kilka modeli Panamery przed zakupem tej właściwej pokuszę się nawet o stwierdzenie, że ten model bez układu ceramicznego jest niebezpieczny ponieważ jakość hamowania to dosłownie dramat na stalówkach.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|