|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
siersciu
|
Napisane: 16.02.2020, 21:06 |
|
Nr klubowicza: 696
|
Cześć, Mam wypalone wewnętrzne soczewki w 996 (1999, USA, jak na załączonym zdjęciu) i chciałbym coś z tym zrobić. Przy okazji chciałbym zregenerować odbłyśniki i przerobić te reflektory, żeby były zgodne z europejskimi wymaganiami (domyślam się, że nie są). Zależy mi na pozostawieniu oryginalnych reflektorów, bo jajecznica z pomarańczowymi migaczami podoba mi się bardziej niż wersja przezroczysta (a żółtka chyba były tylko w USA). Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ode mnie: - czy da się przerobić te reflektory w bezpieczny sposób, żeby spełniały europejskie normy?
- jeżeli tak, to czy ktoś zna dobre miejsce?
- czy ma sens zamawiać nowe soczewki w miejsce tych wypalonych? (znalazłem coś takiego)
- czy te wewnętrzne soczewki też mają warianty europejskie lub amerykańskie?
Z góry dzięki.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Pan Jasiek
|
Napisane: 17.02.2020, 14:45 |
|
|
Żółtka były też w Europie w wersji bez ksenonu, przed liftem.
|
|
Góra |
|
kris_m
|
Napisane: 17.02.2020, 16:56 |
|
Nr klubowicza: 646
|
siersciu napisał(a): Cześć, Mam wypalone wewnętrzne soczewki w 996 (1999, USA, jak na załączonym zdjęciu) i chciałbym coś z tym zrobić. Przy okazji chciałbym zregenerować odbłyśniki i przerobić te reflektory, żeby były zgodne z europejskimi wymaganiami (domyślam się, że nie są). Zależy mi na pozostawieniu oryginalnych reflektorów, bo jajecznica z pomarańczowymi migaczami podoba mi się bardziej niż wersja przezroczysta (a żółtka chyba były tylko w USA). Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ode mnie: - czy da się przerobić te reflektory w bezpieczny sposób, żeby spełniały europejskie normy?
- jeżeli tak, to czy ktoś zna dobre miejsce?
- czy ma sens zamawiać nowe soczewki w miejsce tych wypalonych? (znalazłem coś takiego)
- czy te wewnętrzne soczewki też mają warianty europejskie lub amerykańskie?
Z góry dzięki. Co do samej reneracji lamp, to robilem w ponizszej firmie: http://www.xenon-serwis.pl/Co do samej pracy nie mam zadnych uwag. Naprawde wiedza co robia, ale cena tez byla dosyc mocno wygurowana aczkolwiek gdybym mial jeszcze raz cos robic, to pewnie bym znow zlecil im.
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 17.02.2020, 17:55 |
|
|
Ja przerobilem na soczewki.. tego nadpalenia z przeslony nie da sie usunac.. w Krakowie razem z soczewkami zaplacilem cos kolo 800 za usluge razem z polerowaniem kloszy.. I podejrzewam ze te przeslony z linku sa asymetryczne.. wiec roznica bedzie..
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 18.02.2020, 22:24 |
|
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 25.02.2020, 2:00 |
|
|
Dziękuję wszystkim (Pan Jasiek, kris_m, tsubasa, szwagierek) za podpowiedzi.
Skoro można kupić europejskie żółtka, to wydaje się, że najlepszym patentem dla mnie będzie po prostu polować na dobrą cenę używanych w dobrym stanie (jeżeli nie trafię, to zamówię te z rosepassion).
Przerabianie na soczewki brzmi nieźle, ale jestem stuknięty na punkcie trzymania się oryginału.
Ciekawostka: byłem ostatnio na stacji kontroli pojazdów i okazuje się, że moje reflektory USA spełniają europejskie normy. Panowie powiedzieli mi, że to pewnie była seria zarówno na USA jak i Kanadę i to dlatego.
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 11.08.2020, 14:25 |
|
|
Czy ktoś wymieniał u siebie te soczewki na te z rosepassion? Zastanawiam się, czy na pewno będą pasować do reflektorów z USA. W rosepassion twierdzą, że powinny, ale bez przekonania. Moje reflektory mają okrągłe soczewki, z miejscem na jakąś plastikową listwę, która, zagaduję, służy do ręcznej regulacji. Te z rosepassion wydają się mieć inny kształt i nie mieć wycięcia na tę listwę. Numery części spisane z przednich reflektorów to 996.631.053.01 i 996.631.054.01 Na wewnętrznych soczewkach są numery 1 305 614 304 oraz 1 305 614 305. Załączam zdjęcie swojego reflektora że zbliżeniem na soczewkę. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto wie na pewno, mógł mi powiedzieć, czy zamawiać, czy nie. Dzięki
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 11.08.2020, 16:17 |
|
|
siersciu napisał(a): Czy ktoś wymieniał u siebie te soczewki na te z rosepassion? Zastanawiam się, czy na pewno będą pasować do reflektorów z USA. W rosepassion twierdzą, że powinny, ale bez przekonania. Moje reflektory mają okrągłe soczewki, z miejscem na jakąś plastikową listwę, która, zagaduję, służy do ręcznej regulacji. Te z rosepassion wydają się mieć inny kształt i nie mieć wycięcia na tę listwę. Numery części spisane z przednich reflektorów to 996.631.053.01 i 996.631.054.01 Na wewnętrznych soczewkach są numery 1 305 614 304 oraz 1 305 614 305. Załączam zdjęcie swojego reflektora że zbliżeniem na soczewkę. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto wie na pewno, mógł mi powiedzieć, czy zamawiać, czy nie. Dzięki Wydaje się, że twoje są inaczej mocowanea dodatkową listwa przechodząca przez wycięcie w soczewce to chyba mocowanie. Moim zdaniem nie podejdą. Proponuję kupić i jak nie da się zamontować, to za kilka funtów w UK kupisz lampy do których da się zamontować.
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 12.08.2020, 18:21 |
|
|
nooe napisał(a): Wydaje się, że twoje są inaczej mocowanea dodatkową listwa przechodząca przez wycięcie w soczewce to chyba mocowanie. Moim zdaniem nie podejdą. Proponuję kupić i jak nie da się zamontować, to za kilka funtów w UK kupisz lampy do których da się zamontować. Dzięki. Też już o tym myślałem. Możliwe, że właśnie tak to się skończy.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|