wlasnie wczoraj na jeden z przedmiotow na studiach (ktory nota bene zaliczam od dwoch lat) pisalem prace o skutkach kryzysu finansowego na system finansowy w Polsce i przeszperalem troszke siec. no i jakos nie sadze, by kryzys finansowy tak mocno uderzyl po naszej kieszeni, a zwlaszcza polskiej.
minusem jest to, ze mamy oddzialy 23zagranicznych bankow i 13 towarzystw ubezpieczeniowych, ktore dzialaja zgodnie z zasada tzw. jednej licencji, czyli ich polityka finansowa jest odgorna zarzadzana przez dyrektora w kraju, skad ta instytucja pochodzi (dlatego dzialania strategiczne podejmowane w dowolnym kraju, gdzie ma oddzial, musza byc tez podejmowane we wszystkich innych krajach; a rozne kraje roznie reaguja na kryzys, takze moze byc nieciekawie). to w sumie z finansowego punktu widzenia zagrozenie numero uno.
plus jest taki, ze polskie kredyty hipoteczne to 10% pkb (w krajach UE siegaja 40-50%), a polska polityka inwestycyjna jest bardzo ostrozna (maly odsetek inwestycji o duzym ryzyku).
w najgorszym wypadku tez dziac sie bedzie tak, ze zamykac beda fabryki wytwarzajace podzespoly dla zagranicznych producentow, ale to rowniez stanowi stosunkowo nieduzy odsetek naszego systemu finansowego.
dlatego tez te wszystkie obawy sa troszke na wyrost.
Marion - a odnosnie biznesu w internecie (bo cos mowiles ze masz projekt internetowy), to juz szczegolnie bym sie nie martwil. rynek internetowy jest jak najbardziej stabilny, bezpieczny i nia ma zadnych wiekszych wahan.jest on jeszcze bezpieczniejszy do rynku konsumpcyjnego.
wiedzy z tematow finansow i bankowosci praktycznie w ogole nie mam (na "otoczeniu finansowym" bylem na raptem dwoch zajeciach - pierwszych i ostatnich
), ale ta praca w sumie zmotywowala mnie do poglebienia wiedzy. jakbym w powyzszych slowach popelnil jakies podstawowe bledy, to po prostu nie zwracajcie wiekszej uwagi, bo ogolnie to srednio sie na tym znam. mowie tylko co, co nie dalej jak wczoraj zaczytalem gdzies w bankierze i egospodarce.
natomiast wiem, ze kryzys nijak nie objawia sie w mojej branzy (raczej poza wyjatkami potwierdzajacymi regule tego nie widac). takze, o ile laczy nas ta sama branza, Marion, to mozemy spac spokojnie
Marion - swoja droga - uchyl rabka tajemnicy - co to za projekt?
mi ostatnio proponuja udzial w roznych startupach (glownie ze wzgledu na specjalizacje aspektow spolecznosciowych serwisow www i projektowanie interfejsow user center design, ktore to zagadnienia najchetniej podejmuje), ale cholera malo widac w wielu projektach tej prawdziwej idei, wydaloby sie jakby wszyscy rzucili sie na serwisy spolecznosciowe, bo sa w modzie. takze z czystej ciekawosci z checia dowiem sie o tym, co siedzi w glowie klubowego kolegi.
EDIT: cholera! czemu ja sie zawsze tak rozpisze!!?? ehh.. gaduła ze mnie...
EDIT2: jesli chcesz w pelni profesjonalke to ja bym sie zwrocil do agencji reklamowej, oni najlepiej zaprojektuja i zrobia.
jak chcesz jutro moge spytac u mnie przy pracy w tej samej kamiennicy jest jakas fajna agencja i oni czesto robia jakies takie fajne rzeczy (i naprawde ladnie to wyglada).