Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.12.2020, 23:28 

Nr klubowicza: 711
Cześć,

Swego czasu przeprowadziłem renowacje końcówek wydechu w swojej Pana 970.2, w sumie pomyślałem sobie, ze podzielę się z Wami jak proste jest sprawienie by wasze końcówki wyglądały jak nowe ( nikogo innego to nie interesuje, ogólnie ludzie uznają ze mam coś nie tak z głowa, mam nadzieje ze jednak znajdę tutaj bratnie dusze :) ).

W załączeniu zdjęcia przed i po :) no to lecimy:

1) Demontaż osmalonych okropnych końcówek - jak na zdjęciu z brudnymi końcówkami - końcówka jest wsunięta na końcówkę rury wydechowej i przykręcona przy pomocy tylko jednej śrubki ( widać otwór ). Spokojnie odkręcicie to ręcznie lub mała wkrętarka w garażu bez podnośnika, wystarczy się położyć na jakimś kocu. Po odkręceniu śruby próbujemy zsunąć końcówkę, może być zapieczoną - polecam gumowy albo zwyczajny młotek aby ja wybić.

2) Mycie - brzydale wkładamy do miski aby zapewnić im kąpiel wstępna, jako ze to DYI polecam domestos :) pomysł mojej lepszej połowy która nie uznaje kompromisów w amatorskim detailingu :D - zalewamy domestosem końcówki ( i woda ) i zostawiamy na noc w misce aby puścił najgorszy brud. Aha i oczywiście pamiętamy o BHP! Rękawiczki gumowe będą jak znalazł, pamietajmy se brud na wydechu to osady tego co wydobywa się z rur wydechowych !

3) Następnego dnia przystępujemy do czyszczenia, rękawiczki, wylanie naszej mikstury i psikanie deironizerem ( odżelazniacz jak do felg - tzw krwawa felga ) i szorujemy najlepiej gąbką lub druciakiem ( w przypadku tego drugiego delikatnie, aby nie zepsuć naszej faktury szczotkowanej stali na końcówkach !!! ). Możemy tez użyć mydła i szorować. W momencie gdy uznamy ze widać już powoli stal - osuszamy nasze końcówki.

4) Polerka i finisz - jeżeli macie w domu polerke oscylacyjna / dual action lub jakakolwiek inna to spolerujcie końcówki twardym padem gąbka lub mikrofibra na wysokich obrotach używając pasty lekkosciernej. Plusem jest to, ze w odróżnieniu do lakieru tego materiału nie przegrzejemy, także bez obaw. Efekt jaki powinienem być na koniec tego etapu to widoczna szczotkowana stal ale zamglona.

Finisz - ja osobiście użyłem specjalnego środka do chromu - Soft 99, który nanosimy ręcznie jak pastę lekkoscierna, następnie mikrofibra polerujemy niczym swoje trofeum w zawodach wędkarskich za największego karasia, ja jako ze dużo pracowałem zdalnie a i sporo było niepotrzebnych spotkań zdalnych to w wolnej chwili zdejmowałem końcówkę z półki i polerowalem :D

Wrzucam zdjęcia przed i po, dwa światy. A robótka idealna na siedzenie w domu i dbanie o swoje autko w czasie covid i zimna na dworze.

Have fun !

Obrazek

Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

było: 970 4S; 958T, 958S, 987S, 997 4S.

PostNapisane: 28.12.2020, 23:31 

Nr klubowicza: 711
Obrazek
Obrazek
Obrazek

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

było: 970 4S; 958T, 958S, 987S, 997 4S.

PostNapisane: 29.12.2020, 9:11 

Loras napisał(a):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hey, zrobiłem ja kupiłem tak samo ale później jeszcze polakierowałem na czarny połysk bo mam białą z czarnymi dodatkami w połysku.

PostNapisane: 30.12.2020, 13:42 

Dobra robota, ale końcówki wydechu bardzo szybko zachodzą. Ja po prostu na myjni wykonuję krok 4. biorę gąbkę do naczyń i pastę do chromu i szoruję gdy aktywna piana rozmiękcza brud na karoserii.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]