Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.06.2019, 17:15 

Od paru miesięcy wystawiony jedynie na Giełdzie Klasyków.
Pora na bardziej aktywne działania bo szkoda żeby stał...
Cała historia opisana w ogłoszeniu:
http://www.gieldaklasykow.pl/mercedes-2 ... -warszawa/

Sprzedaję, bo nie chce za 10 lat przechodzić jeszcze raz renowacji - a tak się to skończy jak nie będzie jeździł...

Główny problem z tym autem, odbierający przyjemność z jazdy, jest taki, że...nie mieszczą mi się nogi pod kierownicą za bardzo... :oops:

(Mogę rozważyć zamianę na jakiegoś fajnego youngtimera w podobnej cenie. 8) )

PostNapisane: 3.06.2019, 17:40 

O kurde, powodzenia z ta ceną ;) sprzedałem dwa miesiace temu 450SLC. Sprzedawalem pol roku i w zasadzie po pol roku trafil sie pierwszy powoazny kupiec.
Cena wg mnie nierealna ale oczywiscie sam musisz zdecydowac. Niestety wyszly cholery z mody i naprawde ciezko to sprzedac.

Moge poradzic Ci zebys wystawil od razu na Mobile.de i sternzeit-107.de . Tylko tam dostalem jakikolwiek sensowny odzew. W PL nawet przy mojej cenie, a byla drastycznie nizsza choc tez wydalem na renowacje ponad stowe, cena absolutnie nierealna. W PL ludzie udowadniali mi ze takie chodza po 30tys w swietnym stanie ;)
Wystawiajac na mobile zaoszczedzisz miesiace ;)

No i nie da sie ukryc ze 280 nie sa najbardziej poszukiwane, choc fotele faktycznie unikatowe. Pytanie ile to warte.

PostNapisane: 3.06.2019, 18:01 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Jak zobaczyłem że to GK to spodziewałem się że tanio nie będzie :)

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 3.06.2019, 18:35 

Niestety ten samochód był typowym błędem początkującego...
Zawsze chciałem taki mieć i jak trafiła się "okazja" - to kupiłem.
Od pana inżyniera spod Warszawy. Po remoncie. kochał bardziej niż dzieci...
Ta... :roll:
No cóż... Renowacja trwała 7 lat. Odtwarzane były elementy karoserii, cynowanie, lakierowanie, remont silnika...
Już po pierwszym roku trzeba było zacisnąć zęby i dać sobie spokój.
Straciłbym 50k i tyle.
Ale ciężko podjąć taką decyzję. Więc prace trwały dalej. Zmienił się warsztat, na jeszcze bardziej renomowany... Pojawił się dawca... Nowe wnętrze... miliony dupereli, drucików, przełączniczków, uszczelek... I już 200k później samochód był do odbioru.
Przez kolejne 4 lata zrobiłem nim... 500km. Słownie: pięćset.
Ja wiem, że cena jest jedna z wyższych na rynku.
Wiem, że rynek jest zalany 107kami. Byłem na Oldtimer Warsaw...widziałem.
Ale po pierwsze chcę uniknąć telefonów, że kolega kupił za 20 w idealnym stanie.
(btw - jeżeli 107ka jest w "stanie idealnym, zachowana w oryginale" - oznacza to zazwyczaj minimum 100-150k ekstra, jeżeli jest "po renowacji" - to pewnie minimum z 50k... :D )
Po drugie, póki jeszcze jest świeży, szukam kogoś kto doceni, że nie będzie musiał władować wywrotki pieniędzy. Bo już została władowana...
Ponegocjować tez trochę mogę. I tak już jestem na grubym minusie.

Dużo, dużo za późno przeczytałem kiedyś wywiad z panem Rzepeckim, który stwierdził, że 107ka jest jednym z najdroższych samochodów do renowacji. Taniej jest odbudować Jaguara E-type.
Rozważałem skok do Wisły... :wink:

PostNapisane: 3.06.2019, 19:39 

Jakbym czytal moja historię ;)
Tez od wieku 13 lat chciałem takiego miec.
Kupilem na studiach za 1,7 tys eur w niemczech jako niedokonczony projekt w kawalkach. Tez oczywiscie jako pierwszy klasyk. No bo co moze byc drogiego w tak starym aucie :D
Juz 2 lata i dziesiat tys pozniej zaczalem jezdzic.
Rozumiem ze to wnetrze nie wychodzi jako opcja z VIN czyli tak jak u mnie (nieorginalny kolor lakieru i wnetrza). Zdziwilem sie przy sprzedazy jak potworna przeszkoda to byla, w zasadzie brak 100% zgodnosci z vin skreslal to auto dla 90% kupujacych z niemiec.
Tez jak juz w koncu skonczylem, mechanike, wnetrze i pozegnalem sie z ta wywrotka kasy to okazalo sie ze nie mam ochoty nim jezdzic. No i tak przestal z 6-7 lat. W wiekszosci robiac moze po 200km rocznie (nawet mi sie przegladow nie chcialo robic). Najpierw myslalem ze jak sie juz wreszcie wprowadze do domu i bede mial go pod nosem to zaczne jezdzic, potem wmawialem sobie ze ma u mnie tzw dozywocie. Az w koncu zapragnalem porsche a trzeciego klasyka juz nie mialem gdzie upchnac. No i postanowilem sprzedac, myslalem ze jak wystawie za bodajze 16 tys EUR auto ogarniete i od wlasciciela ktory posiadal go 16 lat to ludzie sie na niego rzucą, w koncu to okazja za pol ceny bo przeciez tyle kasy trzeba wsadzic zeby takiego zrobic. Hehe, powodzenia. Bez ironii bo bylem w Twoich butach jeszcze niedawno, choc az dwojki z przodu budżetu nie zrobilem ;)

Ps
I potwierdzam 107 to chyba najdroższe nie egzotyczne auto do renowacji.

PostNapisane: 3.06.2019, 19:43 

Kurde auto super i w ogóle ale cena...

Ostatnio mój znajomy kupił z Japonii wręcz ideał 107 280 SLC1980 który "na gotowo" wyszedł równe 95kpln.

PostNapisane: 3.06.2019, 20:03 

No i niestety w MB auto po renowacji to juz w 99,9% przypadkow nie to samo co fabryka. Oni robili te auta tak doskonale wtedy ze nie widzialem jeszcze w107 po renowacji w której nie znalazłbym masy niedociagniec. Twojego oczywiscie nie widzialem, wiec moze to jest ten pierwszy ;) ( choc sam piszesz ze fotele nie dzialaja bo wiazka nie pasuje). W wiekszosci aut po renowacji takich tematow jest wiecej bo mnogość opcji i fakt ze skubani praktycznie co rok cos mieszali w specyfikacji strasznie utrudnia i podnosi koszty. Dlatego niestety w MB co „dziewica” to dziewica ;)

Ps.
Nie skacz do Wisly, juz sie zamykam. Po prostu przypomnialy mi sie moje frustracje ;)

Ps2
Skieruj kroki na mobile.de to jedyna sensowna opcja. Ten portal przeglada cala europa a nie tylko niemcy. Moj np poszedl do Estonii.

Ps3
Jesli faktycznie powodem sprzedaży jest to ze sie nie miescisz to powiem Ci ze cos z tymi fotelami masz zwalone. Ja mam 185cm i mialem mase miejsca przy fotelu ktory mogl odjechac do tylu jeszcze tak ze nie siegnalbym do pedałów.

PostNapisane: 3.06.2019, 20:04 

To Cię chłopy pocieszyli.... :wink:

PostNapisane: 3.06.2019, 20:13 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Nie rozumie tylko jednego: jak można zrobić 500km takim autem w 4 lata? Od warsztatu do warsztatu jeździłeś?

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 3.06.2019, 20:31 

and6412 napisał(a):
Ja mam 185cm i mialem mase miejsca przy fotelu ktory mogl odjechac do tylu jeszcze tak ze nie siegnalbym do pedałów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja mam parę cm więcej ale nie o miejsce na nogi chodzi - tego jest dużo.
Chodzi o odległość między kolanami/udami a kierownicą. I to mimo tego, że kierownica jest mniejsza od fabrycznej...

adamax napisał(a):
Nie rozumie tylko jednego: jak można zrobić 500km takim autem w 4 lata? Od warsztatu do warsztatu jeździłeś?

Samochód stoi w podziemnym garażu na wynajętym miejscu parkingowym.
Jakieś 14km od domu...

Rzadko chce mi się jechać tylko po to, żeby "wyprowadzić go na spacer"... a pod domem mam parę innych samochodów do jeżdżenia...

PostNapisane: 3.06.2019, 20:31 

Da sie, uwierz. Na przeglad i dwie przejazdzki na sile bo „tyle w niego wlozylem” to musze jezdzic ;) ja przez 7 lat nabilem moze z 1000km a pewnie i nie. Glupie mysli pojawiaja sie jak zaczynasz sie zastanawiac czy olej zmienic bo i nowy i stary zarazem ;)

PostNapisane: 3.06.2019, 20:34 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
and6412 napisał(a):
Da sie, uwierz. Na przeglad i dwie przejazdzki na sile bo „tyle w niego wlozylem” to musze jezdzic ;) ja przez 7 lat nabilem moze z 1000km a pewnie i nie. Glupie mysli pojawiaja sie jak zaczynasz sie zastanawiac czy olej zmienic bo i now i stary zarazem ;)

Wiem, że się da bo poprzedni właściciel mojego 996 zrobił 1200km w 3 lata - tylko nie widzę sensu.
Auto ma być do jeżdżenia, inaczej ono „płacze” :)
A jak jest to egzemplarz muzealny to warto rozważyć utworzenie prywatnego muzeum by inni mogli podziwiać.

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 3.06.2019, 20:36 

Bilex: a mierzyles sie do 107 z normalnymi fotelami? Wiele mozna o tym aucie powiedziec ale nie to ze malo miejsca jest. W normalnych fotelach tez da sie opuścić tylne mocowanie szyn, choc trzeba tam zanurkować, takie pokrętło jest.
A cos mi swita ze w progu tez sa dwie dziury i mozna jeszcze obnizyc ale tego pewny juz nie jestem.
Jedyne auto w którym mialem więcej miejsca to A8. Kurde podrąż temat bo na 90% to problem tych Twoich foteli.

PostNapisane: 3.06.2019, 20:39 

Adamax: inaczej sie spiewa jak przeinwestowalo sie dwu lub trzykrotnie a jakos samochod dalej nie spelnia oczekiwan. Ani jeździć ani sprzedać, ot takie auto Schrodingera ;)

PostNapisane: 3.06.2019, 20:54 

and6412 napisał(a):
Bilex: a mierzyles sie do 107 z normalnymi fotelami? Wiele mozna o tym aucie powiedziec ale nie to ze malo miejsca jest. W normalnych fotelach tez da sie opuścić tylne mocowanie szyn, choc trzeba tam zanurkować, takie pokrętło jest.
A cos mi swita ze w progu tez sa dwie dziury i mozna jeszcze obnizyc ale tego pewny juz nie jestem.
Jedyne auto w którym mialem więcej miejsca to A8. Kurde podrąż temat bo na 90% to problem tych Twoich foteli.

Z normalnymi fotelami jeździłem jak jeszcze była oryginalna kierownica i było to samo...
Te Recaro są głębsze, bo kubełkowate, więc powinno być więcej miejsca (+ mniejsza średnica kierownicy) - a nie ma.
Zawsze mam dylemat: najwygodniej w tym ustawieniu hamować lewą nogą ale wtedy mogę nie zdążyć kiedy odruchowo włączy się prawa w sytuacji zagrożenia... Bo ułożenie nóg inne (kolana szeroko). Więc wybieram opcję mniej wygodną - czyli wszystko na prawą. I podsuwam się co chwila jak najgłębiej do oparcia żeby trochę więcej tego miejsca złapać...
No nie jest to szczyt komfortu w samochodzie marzeń...

PostNapisane: 3.06.2019, 20:58 

Ok nie polemizuję. U mnie bylo tak w pozycji w ktorej jeździłem. Nie pamietam czy mialem fotel w najniższej pozycji.
Albo zamontuj sobie jakas super mala kierownice. Przecież to się da rozwiązać.
Obrazek

PostNapisane: 3.06.2019, 21:15 

Nr klubowicza: 490
and6412 napisał(a):
Ok nie polemizuję. U mnie bylo tak w pozycji w ktorej jeździłem. Nie pamietam czy mialem fotel w najniższej pozycji.
Albo zamontuj sobie jakas super mala kierownice. Przecież to się da rozwiązać.
Obrazek

Tak przy okazji, z którego roku miałeś tę 107 ? I dodatkowe pytanie, wiesz może od którego roku była dostępna ta kierownica ?

Mateusz

http://www.pba.pl
http://www.balticlodge.pl
http://www.lidiakalita.pl
http://www.rehasport.pl

PostNapisane: 3.06.2019, 21:16 

Kurcze, na twoim zdjęciu rzeczywiście wygląda jakby było więcej miejsca...
Sprawdzę mocowania.

PostNapisane: 3.06.2019, 21:21 

Miałem podobną.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 3.06.2019, 21:28 

@bilex: Aż poszukałem w necie. Cieżko znaleźć dobre zdjęcie ale tu chyba to widać:
Obrazek W progu są dwie dziury (wyżej i niżej) do przykręcenia szyn foteli. Może ktoś po prostu przykręcił Ci Twoje do tej wyższej? Nie pamiętam już na 100% jak to wyglądało bo miałem to rozprute lata temu. Możesz to mieć ukryte pod dywanem, albo pod szyną bo ona jest szeroka z tyłu na końcu.

Dodatkowo jest jeszcze podstawowa regulacja góra dół https://www.youtube.com/watch?v=9y9FY2I_tUs

@mata70: Mój był z 1976r. Ta kierownica to była dla mnie zagadka od zawsze. Dodam że nie rozwiązana. Z jednej strony miałem kod wyposarzenia (nie pamietam numerka) mówiący lakonicznie: "elementy wyposarzenia AMG", nic innegona aucie nie było niestandardowe (inna sprawa że to auto było ewidentnie tyle razy motane przede mną że nie wiadomo co z nigo zdjęto). Ta kierownica ewidentnie ma "AMG look", jednak nigdy nie miałem do niej znaczka (a żaden standardowy nie pasował). Poza tym jak się wrzuci w sieć kierownica AMG do W107 to wyskakuje:
Obrazek

Prawie identyczna, ale tylko prawie. Dodam że ani pół numeru części ani znaczka na niej nie było.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]