Bazując na swoim przykładzie, a aut zastępczych w ciągu ostatniego roku miałem już kilkanaście (głównie z PA, ale też z AC i obecnie z OC),
to w przypadku OC polecam skorzystać z firmy specjalizującej się w wynajmie aut z OC sprawcy, w moim przekonaniu jest dużo lepiej niż PA, a tym bardziej AC (gdzie najczęściej klasa D to jest maksimum, niezależnie od klasy auta),
w przypadku OC sprawcy dostaniemy (wybierzemy) auto tej samej klasy, ew. lepsze, oczywiście należy podpisać umowę z klauzulą, iż przenosimy ryzyko w zakresie wypłaty odszkodowania na wypożyczalnie (czyli rozliczenie bezgotówkowe),
Odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi to jest oczywiste, że auto zorganizowane bezpośrednio z OC sprawcy będzie dużo gorsze, dlatego warto skorzystać z "bezgotówkowej" wypożyczalni (domyślnie, podobnie jak w AC nie ma limitu kilometrów, różnica do PA, że auto należy oddać czyste ((w PA ta usługa jest opłacona)) i moim zdaniem główna różnica do AC i PA to, że możemy wybrać sami auto (w AC najczęściej nie mamy wyboru, w PA najczęściej jest pomiędzy 2, a 3 modele), w OC sprawcy jesteśmy ograniczenie tylko ofertą i dostępnością wybranej wypożyczalni,
Przykład z życia: obecnie za szkodę parkingową z OC sprawcy za KIA dostałem (wybrałem) BMW serii 5, ciekawa była reakcja właściciela salonu KIA: "Ale jak to, za KIA dostał Pan BMW?? i to jeszcze Panu przyprowadzili z Warszawy?? To niemożliwe..."
((auta firmowe, oprócz Warszawy mam jeszcze w innych mniejszych miejscowościach i ze względów logistycznych serwisuje w najbliższych ASO, a niestety wypożyczalnie specjalizujące się w wynajmie z OC sprawcy działają w dużych miastach)),
Na początku przyszłego tygodnia będę zwalniał BMW, jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji (OC),przekaże auto
(namiar na wypożyczalnie:
https://auto-zastepcze-z-oc-sprawcy-mcars.business.site , nr tel: 533 987 857).