Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.05.2019, 14:12 

Witajcie
Czy ktoś z Was mial doswiadczenia z zamiennikami sprezyn zawieszenia (zolto niebieskie). Musze wymienic przod bo jedna jest peknieta a pozatym auto z przodu lezy.
Znalazlem zamienniki firmy Lesjofors, Kilen, Spidan i innych. Jak to sie ma w praktyce. Warto zamienniki kupowac?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 27.05.2019, 16:58 

A może lepiej kupić używane OEM? Teile.com ma zestaw za rozsądne pieniądze.

A może w ogóle tylko nowe OEM?

Jak to jest, bo w sumie co do sprężyn to pojęcia nie mam. Jakość eksploatacyjna tego elementu się pogarsza z czasem czy w zasadzie dopóki nie pęknie to działa tak jak nowa? No i czy na jakość prowadzenia ma wpływ ORI/zamiennik czy to tak naprawdę trochę skręconego drutu i dopóki trzyma wysokość i parametry to na jedno wychodzi?

PostNapisane: 29.05.2019, 0:06 

Uzywanej sprezyny ja bym raczej nie kupowal.. w 944 mam Weltmeister w 986 bodajze h&r.. i raczej jakichs wynalazkowych noname tez bym unikal - pisza ze jest np -20mm a w rzeczywistosci nie do konca

PostNapisane: 29.05.2019, 3:15 

Sam juz doszedlem do tego zeby no namy odpuscic. A co zlego w używkach? Pytam bo naprawde nie mam pojecia.

PostNapisane: 29.05.2019, 17:46 

Sorry kolego ,naprawdę jesteś takim laikiem że pytasz co złego w starych sprężynach ,elemencie zawieszenia które dostaje po tyłku od stylu jazdy ,warunków atmosf. i może być np. nierówno odkształcone. :shock: Może olej też wlejesz używany ,jakby co mam z niedużym przebiegiem :P Sorry że trochę złośliwie ale nie dałbym takich sprężyn w codziennym wozidle a co dopiero w porsche. :banghead:

PostNapisane: 29.05.2019, 20:08 

Tak wlasnie dlatego pytam bo nie wiem. Sprężyny w aucie normalnie jeżdżą prawie tyle co życie auta wg mnie bez zauwazalnej roznicy w parametrach. Stąd ponawiam pytanie, dlaczego sprawne uzywane sprezyny sa be. Bez ironii, bez zlosliwosci, po prostu chce uslyszeć argument kogos kto wie, bez głupich docinków.
Moje watpliwosci wynikaja z tego za wahacze, amortyzatory itp wymienia sie dosc czesto i z tego powodu zakladam tylko nowe. Natomiast sprezyn w zadnym aucie nie mialem potrzeby wymieniać w calym moim zyciu, stad teza ze sprezyny maja zywotnosc zblizona do calego auta.

Ps.
W aucie 20 letnim sa wg mnie rzeczy ktore bez dyskusji wymienia sie na nowe (amortyzatory, hamulce, czesci silnikowe itp) oraz czesci ktore spokojnie mozna kupowac w uzywce bez znaczacej utraty jakosci (czesci karoseryjne, wnetrza, reflektory, felgi itp) pytam ponieważ nie potrafię jednoznacznie zakwalifikować sprężyn do zadnej z nich.

PostNapisane: 29.05.2019, 20:29 

lepiej załóż nowe. bo że starymi może być różnie. używane tylko jako rozwiązanie awaryjne. uwierz mi na słowo :D

PostNapisane: 29.05.2019, 20:36 

Nr klubowicza: 582
A kto z Was wymienił same spręźyny?
Ze względu na zużycie.
Jak to sprawdziliscie?

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 29.05.2019, 20:56 

To odpowiem koledze bez złośliwości. Sprężyna podczas swej pracy cały czas podlega ściskaniu i rozprężaniu z powodu nierówności drogi, przy pokonywaniu zakrętów itd. Po iluś tam latach i milionach skoków pracy i drgań metal się poddaje i pęka. Sam przyznałeś że masz uszkodzoną. Drgania wytłumia amortyzator ale to sprężyna trzyma auto na odpowiedniej wysokości od drogi i jak kupisz używkę to nie wiesz jaki jest stan metalu wewnątrz,pojedziesz sobie szybko w mocnym zakręcie to gdyby pękła w złym miejscu to ...Powodzenia.HEJ

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]