Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.02.2014, 17:35 

Cześć Panowie,
jak już pisałem na 924.pl, auto już jest u mnie w garażu.
Przepiękne czarne 924S LeMans, druga z ok. 800 wyproduktowanych egzemplarzy w moich rękach...
Znajomi się śmieją, że wyeliminowuję konkurencję, by zwiększyć wartość pozostałych na rynku sztuk ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.02.2014, 17:41 

no i pięknie. gratulacje. :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.02.2014, 17:54 

Za pare lat, jak juz porozbijasz pozostale 799, to ta jedna sztuka moze byc calkiem sporo warta ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 0:00 

Panowie - piszę tu, by nie otwierać kolejnego bliźniaczego tematu:

Otóż auto już sprowadzone, teraz serwisuje się u Michała. Ja natomiast mam parę pytań (albo ja nie umiem internetów, albo nie mogę znaleźć jednego porządnego źródła, gdzie opisane są wszystkie czynności):

1. Wg prawa muszę złożyć w przeciągu 5 dni od zakupu AKC-U w urzędzie celnym + zapłacić akcyzę. Z dokumentów, które mi będą tam potrzebne jest m.in. badanie techniczne.
Stymże ja nie mogę teraz zrobić badania, bo auto jest w trakcie serwisowania. Jak to wygląda w praktyce: czy mogę złożyć AKC-U w terminie późniejszym? czy do AKC-U potrzebne to badanie techniczne?

2. Sama wpłata za akcyzę: czy mogę ją uiścić wcześniej i dopiero np. następnego dnia przyjść do urzędu celnego wraz z dowodem wpłaty? Czytałem też gdzieś, że poza samym dowodem wpłaty trzeba uiścić 17 zł opłaty skarbowej oraz jakiś bezsensowny Wniosek do Naczelnika urzędu celnego o wydanie dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzową?

Z góry dzięki za pomoc,
Igor.

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 1:03 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Zasadniczo - jeśli dobrze pamiętam - żeby złożyć kwity akcyzowe wymagany jest przegląd. W Twoim przypadku (laweta) data wjazdu jest dość trudna do ustalenia. Więc wystarczy oświadczenie o dacie przekroczenia granicy (plus dane przewoźnika!). Dodatkowy problem jest taki, że do zrobienia przeglądu niezbędne są tablice - tymczasowe.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 8:16 

Nr klubowicza: 060
Do akcyzy w UC nie potrzebowalem badania technicznego- radze isc do agencji celnej aby specjalisci wyliczyli Ci akcyze(wydasz 50-zaoszczedzisz 500)

było 924'82-było na I Zlocie 944S2'90 944TurboS'89 944 TURBO'S '88 prawie cup. jest Białe968TS'94

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 11:16 

Nie jestem pewien czy konieczne jest podawanie danych przewoźnika - sprowadzając auto z GB zadeklarowana data mocno różniła się od faktycznego przekroczenia granicy (ok. roku) i nie było z tym problemów, danych przewoźnika nie podawałem.

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 12:06 

nie jest wymagany przegląd tylko dane typu pojemność. moc i tak dalej
weź rzeczoznawcę uprawnionego i niech ustali ci numery nadwozia i podstawowe dane - to wystarczy do zapłacenia akcyzy

nie dostaniesz tablic próbnych bo nie masz akcyzy zapłaconej przecież

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 15:26 

Nr klubowicza: 288
Potrzebujesz do akcyzy potwierdzenie od diagnosty lub biegłego ,że pojazd o nr Vin .............. ma motor o pojemności .......ccm i mocy ..........KW/KM
Chodzi o potwierdzenie pojemności czyli stawki akcyzy .Akcyzę możesz zapłacić kiedy chcesz bo to Ty deklarujesz kiedy auto przekroczyło granicę a nikt nie wnika jak to było na prawdę .Możesz zaoszczędzić grosiki sprawdzając tabelę NBP /kurs €/

-http://classic911.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6.03.2014, 16:07 

dzwoniłem dziś do urzędu celnego:
Pracownica powiedziała, że do złożenia wniosku i zapłacenia akcyzy nie potrzebuje żadnych dokumentów poza dokumentami auta, dokumentami nabycia i moim dowodem. Co więcej - oni nawet nie potrzebują tłumaczeń - kserówki + oryginały do wglądu.

Więc jeden temat się rozwiązał :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]