Witam. OD paru dni pojawilo mi sie lekkie stukanie Gdzies z okolic silnika. Wiem ze w s-kach byly z tym duze problemy ale O turbo czy turbo s nie slyszalem. Dziwne jest to ze czasem stuka czasem nie. Ktos cos poradzi? Remontu silnika za 20k nie mam zamiaru robic. Ponoc moze byc oslona od walu kardana ale wal jest nowy.
Czy przy dodawaniu gazu stukanie nasila się a przy odejmowaniu gazu maleje? Czy stuka podczas postoju, jazdy? Wolnossący czy turbo trapi ten sam problem z gładziami więc jeśli stukanie dochodzi z silnika to nie będziesz miał zbyt dużego manewru jeśli chodzi o naprawę. Można poszukać używanego silnika ale to podobno ok 15tyś (nigdy nie kupowałem używki). Taniej jeśli chodzi o remont znajdziesz chociażby na allegro - o opinie popytaj tych co robili...
W sumie w czasie jazdy nie slysze tego nawet dopiero gdy stane slychac takie Puk Puk. Dziwne tylko ze potrafie zrobic 100-200km bez zadnego pukania i nagle z nicego zacyna pukac po czym znowu przestaje. Prebieg auta to 133 wiec moim zdaniem szybko..
Ok, mała szansa, ale wyłącz klimę jak będziesz to słyszał. U mnie w Boxie miałem podobny problem (pojawiało się czasem ciche stukanie z tyłu, które słyszałem tylko na postoju) i okazało się że znika jak wyłączę klimatyzację