Witam . Mam pytanie, czy ktoś z was robił swap jak w temacie ( czyli w 996 Carrera 4 zmieniał silnik z 3.4 na 3.6? ). Bo kupiłem auto bez Silnika i skrzyni, znalazłem rozbite 996 carrera 4s i chciałem je kupić by przełożyć silnik ze skrzynia, ale nie wiem ile przy tym problemów spotkam.
Nie mogłem nigdzie znaleźć tego .Ale jak mi się wydaje to raczej nie powinno być różnicy zwłaszcza ze przekladam praktycznie wszystko odkręcam z rozbitka i wkręcam do mojego , tylko zastanawiam się jak to z elektronika , czy podpasi. Sterownik nie ma problemu by przerzucić z rozbitka ale czy mi instalacja podpasuje
Nie czarna. Właśnie dlatego się pytam czy ktoś to robił bo jeżeli będą spore problemy to odpuszczę sobie te 4s 3.6 i będę szukał zwyklej 4 z silnikiem 3.4
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Silnik fizycznie będzie pasował bez problemów. Problem będzie duży jeśli będziesz chciał zmieniać typ skrzyni (automat/manual). Wiązki w budzie nie będą pasowały - inne są sterowniki silnika, inne wiązki do samego silnika. Trzeba będzie przekładać. Razem ze sterownikiem silnika będziesz musiał przełożyć sterownik alarmu i immobiliser lub próbować dogrywać sterownik silnika do alarmu ale nie wiem czy to wykonalne. Na pewno nie będzie będzie pasował PSM - będzie krzyczał bład kodowania (wersja silnika nie będzie sie zgadzała). NIe wiem jak zegary - być moze będą współpracować ze sterownikiem silnika ale raczej spodziewał bym się błędów i problemów. Zależnie z którego roku jest twoje auto mogą być inne wtyczki do zegarów jesli chciałbyś je przekładać. Prawdopodobnie skończy się przekładaniem całej elektryki auta ze sterownikami - pomyśl czy to ma sens... Na pewno będa różnice w wyposażeniu. Trwałość silników 3,4 (późniejszych) i 3,6 jest podobna. Tylko pierwsze lata 3,4 miały poważniejsze wady. NIe wiem czy nie wolał bym poszukać oryginalnego silnika...
Niekoniecznie. Kupiłem ze zdjęć na aukcji w stanach i przyszedł śmietnik bez skrzyni silnika i ze zgniłym środkiem :/ I teraz szukam jakiejś opcji by go wskrzesić .