Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29.07.2010, 15:27 

hmm... 944 w ładnym stanie chodzą po 12-20k zł... za 8k to mniejszość i są to zdechlaki

Tytuł:
PostNapisane: 29.07.2010, 15:52 
[admin: usunięto]

Tytuł:
PostNapisane: 29.07.2010, 16:27 

fulnek napisał(a):
Tak jest i to jest jak najbardziej zgodne z zapisami z kodeksu cywilnego.
Trudno sobie wyobrazić sens odbudowywania samochodu (przeciętnego) za 150% jego wartości przed szkodą i to na czyjś koszt. Oczywiście jak chcesz sam to możesz, ale ktos nie musi za to płacić.
W takim przypadku wszyscy by zarabiali na szkodach, tylko że składki by ciągle szły w górę w tempie zastraszającym.
Jedna podstawowa zasada w ubezpieczeniach - ubezpieczanie się nie może prowadzić do wzbogacenia. amen.

Tak, tylko mogę się założyć, że nie kupi porównywalnego Porsche za 8000zł... Zadbane 944 to jest 13-15k. Ubezpieczalnie dążą tego, żeby jak najmniej wypłacić, a ubezpieczony dostał najmniej, jak tylko się da. I to nie jest uczciwe.
kord944 napisał(a):
A może by tak (?)
Zaproponować TU niech mi odkupią auto w stanie nie gorszym za te 8 tys.
Ja nie straciłem wartości pieniężnych, nikt ,mnie nie okradł, straciłem przedmiot użytkowy i chcę go mieć z powrotem takiego jaki był.
Skoro expert z TU uznał ,że ta kwota 8 tys. likwiduje szkodę tzn. że mogę za ta kwotę odzyskać utracony, zniszczony przedmiot użytkowy, to może wskażę im równoważne auto niech mi go odkupią, bo ja za tą kwotę tego nie potrafię zrobić, może dlatego,że nie jestem expertem ani rzeczoznawcą.
Wiem ,że jest to tylko moje naiwne myślenie ale..... chyba logiczne ??

Rok temu kupiłem to auto za 12 tys i od takiej kwoty zapłaciłem podatek.
Przeglądałem różne miejsca z całej Europy z ofertami sprzedaży i 12 tys.
to jest wartość około minimalna.
Nie liczę już dołożonych pieniędzy na lakierowanie całego nadwozia bo wtedy
cena tego samochodu byłaby pewnie wyższa.

To wg mnie byłoby uczciwe, niezależnie od przepisów obowiązujących, ale wg ogólnych zasad międzyludzkich. Albo niech wypłacają tyle, żebym mógł jeździć autem takim samym jak przed wypadkiem nie z mojej winy, albo niech mi dadzą takie same auto i tyle.
A naprawianie Porsche nawet powyżej wartości rynkowej ma sens, ponieważ to są trochę inne auta niż 20letnie Renault, VW czy Opel... Tutaj istotny jest konkretny egzemplarz. Dla tego zawsze powinno leżeć w kwestii ubezpieczonego, czy chce naprawiać, czy szkoda całkowita. I ubezpieczalnia powinna za to płacić.
No ale niestety wiemy jak to wszystko wygląda, trzeba próbować po znajomości i dodatkowo jak najwięcej wyrwać pieniędzy. Życzę powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 30.07.2010, 8:43 

[admin: usunięto] napisał(a):
Jesli szkoda jest z OC sprawcy to wedle prawa musza Ci naprawic w 100% samochod i guzik Cie to obchodzi jaka jest wartosc auta bo nie ma szkody calkowitej z OC sprawcy bo oni walka chca wykrecic.

Rafał, to są bajki!!!!!! Zrobisz naleśnika, poprzekrecasz cały samochód i myślisz że ktoś Ci zapłaci za naprawę? Już pisałem powyżej. Wartość szkody nie może przekraczać wartości pojazdu. I nie rób komuś nadzieji tylko dlatego że ci się wydaje.
Akurat co jak co, ale na tym się znam jak na niczym innym 8)

Tytuł: hmm
PostNapisane: 31.07.2010, 1:55 

skasowałem parę aut i z własnego doświadczenia (niestety) powiem
gdy proponuja Ci jakas kwote ze szkoda całkowita i auto do kasacji mozesz powiedziec ze wezmiesz te pieniadze i samochod naprawisz(potem wiadomo przechodiz badanie techniczne) nie wypłacą Ci wiecej niż jest wartosc samochodu (odliczaja dobre czesci) a co gorsza wartosc samochodu jeszcze jest zaniżana (twierdza ze jest mniej warte jak w polisie) odliczaja sobie ze bylo sprowadzone wczesniej uszkodzone itd. niemniej warto odwoływać sie od decyzji i jest duża szansa że kwota wzrośnie ponowne oględziny itd. (samochod zaraz po wypadku powinien trafic do ASO) i tam powinni go "rozbierać".

Tytuł: 944
PostNapisane: 31.07.2010, 10:47 

W zasadzie teraz w całej tej sprawie chodzi mi o oszacowanie wartosci rynkowej pojazdu przed powstaniem szkody.
W programie ???-expert na który powołuje się Warta, sprawdziłem , nie ma tam modelu Targa i nie ma tam rocznika 85 Wartości rynkowe Porsche 944
zaczynają sie od rocznika 1988 W korespondencji e-mail poprosilem o informację w jaki sposób obliczyli wartość pojazdu skoro w informatorze , którym sie posługują nie ma tego modelu ani tego rocznika , Na razie od 3 dni cisza :shock:

PS. dzieki za przedruki z Gazety Prawnej.... są całkiem nieczytelne :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 31.07.2010, 20:19 

Jeżeli nie ma wartości konkretnego modelu w bazie ubezpieczyciela, własna wycena jest niezbędna.
Może częściowo opierać się o realne wartości z rynku (ogłoszenia - ebay, mobile, allegro) i tu jest na pewno pole manewru.

PS. Nie licz że szybko się do Ciebie odezwą - takie mają "procedury" :x
Dopiero pismo z Kancelarii (też musi opierać się o wycenę rzeczoznawcy) z żadaniem zapłaty, zdecydowanie przyspieszy im ruchy - mają na to 14 dni od daty otrzymania wezwania.
Ich prawnicy też unikają zazwyczaj z góry skazanych na niepowodzenie procesów.

tak w skrócie... ;)

Tytuł: TU
PostNapisane: 3.11.2011, 12:29 

Zostało na tym co zostało wyliczone. Próbowałem różnie.Gdyby chodziło o inne Tow. Ubezpieczeniowe byłaby jakaś szansa ale Warta czuje się (jeszcze) niezagrożona więc :? Ponadto ubezpieczycielem głównym było Generali Ukraina co jeszcze bardziej komplikuje sytuację.
Tymczasem przesiadłem się na Su Impreza GT Nie da się porównywać tych dwóch modeli. Właściwości trakcyjne są po stronie Porsche, dynamika Subaru.

Pozdrawiam wszystkich, dzięki za rady :) Ryszard K.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]