Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17.12.2010, 10:55 

Ja jeszcze nie wypowiem się, na razie ogarniam technikę jazdy w górę ;) na resztę brak czasu... ale za pewne jakieś info w temacie podrzucę.

Tytuł:
PostNapisane: 17.12.2010, 12:06 

Nr klubowicza: 060
Marion napisał(a):
Ja mam w moim Cayenku Scorpiony 295 szerokie i śmiga po wszystkim jak w lato, ostatnio jak parkowałem w zaspie to ludzie się za głowy łapali :)

dziś założyłem nokiany co Carerasa i też super się trzyma
Marion mozliwe ,ze GTS jest troszke inaczej skonfigurowany elektronicznie z kontrola trakcji niz "cywilne", natomiast jestem w szoku po Twojej opinii na temat Scorpionow- maja one identyczna rzezbe bieżnika jak wczesniejsze zimowki pirelii snowsport a tamto to byla tragedia na sniegu-idealnie sprawialy sie na mokrym, ale snieg unieruchamial auto. Pewno mieszanka byla inna..w koncu wzor bieznikka to sprawa drugorzedna. Natomias chcialbym przestrzedz przed letnimi Pirelli PZero Scorpion- mam nieprzyjemnosc jezdzic na nich drugi sezon...sa glosniejsze od zimowek Matadora :D a na mokrym mimo bieznika z wielkimi rowkami odprowadzajacymi wode sa mizerne.

było 924'82-było na I Zlocie 944S2'90 944TurboS'89 944 TURBO'S '88 prawie cup. jest Białe968TS'94

Tytuł:
PostNapisane: 17.12.2010, 18:00 

Mojemu cayennowi próbowałem już zrobić na złość w różny sposób :)
W jeżdzałem w i na takie zaspy ,że byłem pewien że sobie nie poradzi a tu zdziwienie. Na podjeździe pod górę stawałem i miałem nadzieję że nie ruszy pod górę, tylko zacznie się zsuwać do tyłu a tu nic.
Nie wiem czy to jest zaleta auta, czy opon, czy tego że są szerokie 295 (bo np. 18" mają 255) ale ważne że w zimie naprawdę daje radę. Jest tylko drobny zonk, bo mam na zimę felgi 21" i wczoraj pierwsza poszła już do prostowania :(
Wcześniej przez 5 lat jeździłem w zimę przednionapędowym volvem i to było straszna męka.

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2011, 20:23 

Ja jestem po czwartym dniu jazdy Cayennem S i generalnie mam takie wrażenia - jazda zimą dużo bardziej pewna niż w przypadku mojej E60, natomiast:

- ESP pozwala na dużo więcej niż w beemce - o ile BMW z włączoną kontrolą trakcji nie pozwalała za cholerę na zarzucenie tyłkiem, to w cayennie musiałem kontrować raz, żeby nie polecieć.

- jazda w śniegu - tutaj jest różnie. oczywiście na nieodśnieżony podjazd koło mnie podjeżdżam bez wysiłku (w bmw było naprawdę kiepsko z tym), ale np dzisiaj się zakopałem w głębszym śniegu i było mi naprawdę wstyd :). Generalnie efekt jest taki, że jak jest ślisko, to kontrola trakcji nie pozwala jechać, a jak wcisnę trochę mocniej, to moment obrotowy "wyrywa" oponę ze śniegu i kręci ją w kółko. Jaka jest technika jazdy w takim przypadku - czy mam ruszać z wysokiego biegu, czy od razu wyłączać kontrolę trakcji?

Opony mam zimowe - Continentale 4x4 Cross na 20" felgach.

pozdrawiam

Kal

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2011, 20:34 

Ja włączam wtedy reduktor i 3 bieg (z wyższego nie da się ruszyć) puszczam hamulec i delikatnie, na prawdę delikatnie gaz.... no a jak się wkurzam to blokada mechanizmu, PSM off, R jak daleko się i pedał w podłogę... ;) choć rzadko tego sposobu używam, to czasem trzeba - kwestia małego doświadczenia w terenie (za teren uznaje podjazd do swojego domu hehe bo tylko tam miewam problemy);

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]