Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14.05.2014, 11:21 

że zacytuję siebie z wpisu powyżej:

Cytuj:
Tak ,oryginalnie jest zwykły bypass na zaworach podciśnieniowych i u mnie też są takie zawory, tylko założone nie na rurce wspawanej pomiędzy wlot i wylot, , lecz z tłumika wychodzą 3 rury, dwie bliżej siebie i jedna dalej.
W praktyce pewnie w tej krótkiej części jest tam pusta bańka, albo tylko kilka przegródek , ale dobrze to wpływa na dźwięk bo nie jest to tak prosto z garów

Różnica jest i to bardzo duża ale jest do tego potrzebny specjalny tłumik , który ma dwa obiegi , krótki i długi. Chcąc to zrobić na istniejącym wydechu to tylko pierwsze rozwiązanie.
Robiąc bypass pomiędzy wlotem i wylotem tłumika zupełnie go omijasz , więc jest oczywiste, że samochód będzie chodził jak by go nie było, czyli będzie słychać wszystkie częstotliwości dźwięków jakie generuje, łącznie z tymi szumami, świstami i pierdzeniami :wink:
Różnica w jakości dźwięku jest bardziej odczuwalna przy niższych obrotach a zanika jak silnik wchodzi na obroty. W praktyce zwłaszcza w ruchu miejskim będą się za Tobą oglądać, ale nie z powodu fajnego brzmienia, lecz będą myśleć że takie fajne autko a już się popsuło :mrgreen:
Jak mu dasz w palnik będzie dobrze, a na pewno lepiej. Oczywiście można sobie to włączać i wyłączać jak i kiedy Ci pasuje, ale w moim rozwiązaniu mogę cały czas używać samochód na otwartych klapach, bo na niższych obrotach mam ładny basowy i wyraźnie słyszalny mruk, bez tej całej zbędnej orkiestry, a drzeć się zaczyna dopiero jak się mocniej naciśnie gaz i wtedy jest dopiero orgia :blob:

Tytuł:
PostNapisane: 14.05.2014, 14:28 

joko napisał(a):
Robiąc bypass pomiędzy wlotem i wylotem tłumika zupełnie go omijasz , więc jest oczywiste, że samochód będzie chodził jak by go nie było, czyli będzie słychać wszystkie częstotliwości dźwięków jakie generuje, łącznie z tymi szumami, świstami i pierdzeniami :wink:

Stosując bypass między wlotem i wylotem wcale nie omijasz tłumika. Tłumik nadal jest, tam gdzie był i przejmuje dość sporo ciśnienia i gazów wylotowych. Jest więc znaczna różnica pomiędzy wspawaniem bypassa, a wyrzuceniem tłumika i wstawieniem kawałka rurki w jego miejsce.

joko napisał(a):
Różnica w jakości dźwięku jest bardziej odczuwalna przy niższych obrotach a zanika jak silnik wchodzi na obroty. W praktyce zwłaszcza w ruchu miejskim będą się za Tobą oglądać, ale nie z powodu fajnego brzmienia, lecz będą myśleć że takie fajne autko a już się popsuło :mrgreen:

Słyszałeś może kiedyś na żywo 996 z PSE? Bo dokładnie tak jest rozwiązany ten układ w 996 i jakoś nie generuje dźwięków wskazujących na uszkodzenie czegokolwiek...

Tytuł:
PostNapisane: 14.05.2014, 16:47 

robiłem tak i tak

opcja ze zdjęcią lepsza dzwiekowo (ciezko opisac w dwuch słowach)

natomiast jest inna kwestia
jak daleko wpuscic rórke do tłumika
masz przekrój na jednym ze zdjęć

moim zdanie idealnie jest wprowadzic tak mnie wiecej do połowy
(czyli prenajmniej za pierwszą przegrode )
czasem trzeba w niej otwór na rure wywiercic a czasem jest juz otwór nie wiem od czego to zależało

Tytuł:
PostNapisane: 14.05.2014, 19:24 

wydaje mi się że opcja z 2 wylotami z tłumika tak jak w oryginale to lepsze rozwiązanie i powinna eliminować szmery i nie pożądane dzwięki silnika

ale kupię od jednego z forowiczów oryginalne niemieckiej firmy eisenmann
dostałem rozsądną ofertę

jak to dobrze rozeznać dobrze temat i nawiązać kontakty ;)

wielkie dzięki panowie !!

Tytuł:
PostNapisane: 3.10.2014, 14:37 

Koledzy, czy ktoś konstruktywnie mi odradzi wywalenie tłumików?

Argumenty podajecie sprzeczne, pewnie sprawy nie da się rozstrzygnąć, ale może ktoś coś więcej napisze?

Budżetowo: 150 euro za 2x kawałek rurki na ebaju.

Podobno dzwięk taki: https://www.youtube.com/watch?v=leuxQ0EpNOw

Podobno za głośno, chyba to pierdzenie może być złe...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 3.10.2014, 22:40 

ale co Ci odradzać , przecież to jasne ze w wolnosssaku jest niezbędne backpresure , pojedz na hamownie teraz i po wycięciu lub po prostu uwierz mi czyli temu który miał na własność hamownie obciazeniowa i przetestował prawie wszystko co można aby poszerzyc wiedze na przyszłość ... nawet mega markowe tłumiki pogaraszja parametry choćby producent zapewniał ze inaczej jest tak nie jest , o hałasie nie wspomnę chyba ze lubisz to jedyny plus a raczej kolejny minus . To ze jest głośniej wzbudza błędne poczucie ze jest szybciej :) Oczywiście no name partsy więcej zabierają niż te mega drogie markowe ale zawsze . Co innego jeżeli bys zmieniał dodatkowo oprogramownanie dolot itd. ale sam tłumik to błedna droga .

Tytuł:
PostNapisane: 3.10.2014, 22:44 

czytalem wiele Twoich postów i ciężko nie uwierzyć :)

Ten hałas kusi, czysta ciekawość... ale masz racje, za dużo jutube, za mało praktyki

dzięki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]