Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.10.2020, 17:12 

Cześć Forumowicze,

Zajmuję się drukiem 3D już od 2-3 lat na profesjonalnym sprzęcie, dlatego zamierzam niedługo otworzyć własną działalność, która ma na celu tworzenie trudno dostępnych części zamiennych do aut klasycznych oraz elementów robionych na zamówienie.

Chciałem się zwrócić do was z prośbą o nakierowanie - w których modelach oraz jakie elementy to zmora dla użytkowników Porsche (i nie tylko jeśli macie doświadczenia z innymi autami), może niektórym z was uda mi się pomóc.

Pozdrawiam,
Tomek :)

PostNapisane: 5.10.2020, 21:17 

Witaj,

Obawiam się że druk 3D, który sam w sobie jest techniką rewelacyjną, w niewielu miejscach się sprawdzi. Potrzebowałem wąż odmy do Cayenne 4.5, w serwisie 850 zł za 30 cm karbowanego peszela z dwiema złączkami. Bez trudu mógłbym to wydrukować, tylko że w temperaturach komory silnika żaden materiał nie wytrzymałby długo. O agresji oleju czy innych czynnikach nie wspomnę. Komora silnika zatem odpada. Drukowanie elementów zawieszenia to tylko taki bardziej ekstrawagancki sposób na samobójstwo. Odpada, przynajmniej dla mnie. Pozostaje więc jakaś drobna galanteria w kabinie, jakieś mocowanie kamerki third-party, fikuśne haczyki czy coś. A to rynek malutki i wielce jednostkowy. Przy jednostkowym wykonaniu koszt samego zaprojektowania detalu przekracza koszt zakupu pewnie nawet nowej części... Dlatego pewnie nie będzie łatwo, choć oczywiście nie zamierzam Cię zniechęcać. Ktoś kto zgłębił tajniki druku 3D na tyle żeby oferować swoje wyroby innym już za samo to jest godzien poparcia. ;-)

pozdrawiam

M.

PostNapisane: 5.10.2020, 21:19 

No, chyba że potrafisz drukować z metalu! Wiem że są takie urządzenia, zostałem nawet obdarowany przepięknym, wydrukowanym z nierdzewnej stali kuflem do piwa! ;-)))

M.

PostNapisane: 5.10.2020, 23:22 

Mart_000 napisał(a):
No, chyba że potrafisz drukować z metalu! Wiem że są takie urządzenia, zostałem nawet obdarowany przepięknym, wydrukowanym z nierdzewnej stali kuflem do piwa! ;-)))

M.

Do druku z metalu również posiadam dostęp (stal nierdzewna, stop aluminium, stop tytanu oraz Inconel) :D . Zwyczajowo drukuje w poliamidzie [PA12]. Również wykonuje elementy frezowane i toczone.

Mart_000, to prawda że często przy pojedynczych sztukach koszty projektowania są wysokie. Dlatego szukam własnie informacji o częściach często poszukiwanych aby koszt zaprojektowania pominąć/rozbić aby części zostały wykonane w rozsądnych cenach.

Rzeczywiście wewnętrzna galanteria z tworzywa jest idealna do tego by ją drukować.

Jeśli kogoś temat interesuje to załączam przykładowe komponenty które wykonałem do tej pory . :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 6.10.2020, 8:41 

Nr klubowicza: 805
Z czego są wykonane te dekielki do BBSów? 8)

MB W126 260SE '87
MB C126 560SEC '90
MB R129 SL500 '99
MB W204 C63 AMG '09
Porsche 911 996.2 C2 '01
Honda CRX ED9 K20 track tool '90
BMW S1000R '17

PostNapisane: 6.10.2020, 9:19 

Mikołaj napisał(a):
Z czego są wykonane te dekielki do BBSów? 8)
Dekielki są zrobione z Poliamidu PA 12 (popularny materiał np na doloty)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 6.10.2020, 14:37 

Firma BBI drukuje obecnie kolektory...jeśli miałbyś tego typu części to byłby na nie popyt i temat by się ruszył, temat częśći OEM nie ma według mnie sensu, kupowałem ostatnio jakiś plastik zużyty do 911 w salonie i kosztował 105zł....grosze i wszystko dostępne.
Tutaj jak to wygląda w tej firmie BBi
https://www.facebook.com/BBIAutosport/v ... 772701591/

PostNapisane: 6.10.2020, 14:42 

prnit napisał(a):
Firma BBI drukuje obecnie kolektory...jeśli miałbyś tego typu części to byłby na nie popyt i temat by się ruszył, temat częśći OEM nie ma według mnie sensu, kupowałem ostatnio jakiś plastik zużyty do 911 w salonie i kosztował 105zł....grosze i wszystko dostępne.
Tutaj jak to wygląda w tej firmie BBi
https://www.facebook.com/BBIAutosport/v ... 772701591/
Dzięki za info, temat bardzo ciekawy. Teraz aktualnie projektuje dolot z tworzywa na przepustnicach motocyklowych do 4 cylindrowego silnika wyczynowego. Jak będzie gotowy to wrzucę efekty pracy i jak się to wszystko zachowuje podczas jazdy :)

PostNapisane: 6.10.2020, 19:14 

Mysle ze temat anglikow np MGB moglby byc dla ciebie interesujacy i sprzedawac je na ebayach.

Temat tam wyglada tak ze dostepne jest wszystko i tanio, jednak w wiekszosci te nowe elementy sa zle zaprojektowane. Z pierwszego wygladaja OK ale jak porownasz oryginal do nowego to nikt nawet nie zadal sobie trudu aby to pomierzyc dokladnie. Oryginaly byly robione z takiego badziewia ze wszystkie sa złachane i wiele osob zapewne chetnie by wymienilo. Do tego oryginaly sa latwo dostepne i tanie na ebay na wzor.
Do tego rynek ogromny bo scena tych aut jest chyba najwieksza na swiecie.
Jak potrafisz, moglbys po prostu zaoferowac premium alternatywe do tego co sprzedaja specjalistyczne sklepy (np moss europe). Jednak wszystkie te sklepy ewidentnie maja jedno zrodlo bo juz kilka razy probowalem od roznych dostawcow i przychodzi taki sam badziew.

Dla przykladu o czym mowie (oryginal i nowy):
Zwroc uwage ze nawet oznaczenia sie nie zgadzaja (kolejnosc!!!)

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkObrazek

PostNapisane: 6.10.2020, 19:26 

Bardzo ciekawa alternatywa. Jak dla mnie to mocne olanie sprawy taki bubel. W tym wypadku dostęp do oryginałów jest zbawieniem jeżeli zamienniki są słabej jakości.

PostNapisane: 6.10.2020, 19:28 

Nie ma czegos takiego jak nowe oryginaly w tej branzy bo caly motoryzacyjny przemysl angielski zawalil sie w latach chyba 80 tych. Prawie zadna marka ani podwykonawca juz nie istnieje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 6.10.2020, 19:35 

A generalnie jak bierzesz te czesci do reki to zawsze masz wrazenie ze ktos chińczykowi przez telefon tlumaczył jak to ma wygladac a potem on zrobil co mógl

PostNapisane: 6.10.2020, 19:47 

W takim razie jak będziesz czegoś potrzebował do MG to zapraszam. :)

PostNapisane: 6.10.2020, 19:51 

Ja juz prawie wszystko mam i wiekszosc problemow rozwiazalem. Obecnie wkurza mnie akurat to pokretlo nawiewow natomiast mysle ze jakbys to mial wyceniac pode mnie to braknie kilku zer ;)
Do tego musialbys sobie wytypowac liste elementow ktore chcesz zaoferowac, zdobyc oryginaly z ebay (grosze) i zainwestowac w projektowanie a nastepnie ‚masowo ‚ sprzedawac na ebay lub np. Forach Mgexperience

PostNapisane: 6.10.2020, 19:58 

Taki jest plan. A co do pokretełka to możliwe że koszt pierwszej stuki móglby być wysoki jak na taki drobiazg. Ale z drugiej strony budując bazę części i renomę, mogę taki element promocyjnie.

PostNapisane: 7.10.2020, 12:31 

3mam kciuki za Ciebie, bo o ile znam się na tej geografii, to detale które pokazałeś wykonane są przepięknie. Widzę że w branży motocyklowej już próbujesz sił, tam wydaje mi się że jest łatwiej, sam co rusz mam pomysł żeby sobie coś do motocykla wydrukować. Ostatnio chodziły mi po głowie spacerówki, bo nikt nie oferuje do GSa a pewnie gdyby nawet to zabijałyby ceną... ;-)

M.

PostNapisane: 7.10.2020, 14:40 

3DC w starszych Mercedesach są wycieraczki reflektorów. Pióra do tych wycieraczek to tak naprawdę fragment zwykłego pióra wycieraczki - mając zwykłe wycieraczki za 20zł można zrobić ze 3-4 pióra wycieraczek reflektorów. Mimo to nowe pióro kosztowało ok 120 zł w ASO kilka lat temu i jest tylko tam dostępne. Haczyk (nomen omen) w tym, że posiada ona małą plastikową złączkę (adapter) do ramienia wycieraczki, której nigdzie indziej nie ma. Kostka ta ma banalny, ale też i niepowtarzalny kształt. Majątku na tym nie zrobisz, ale skoro i tak się tym bawisz to może warto :)

Jak wygląda kwestia wydruku elementów bardziej elastycznych, czy jest do tego odpowiedni filament na rynku?

PostNapisane: 7.10.2020, 14:53 

tomashbo. Dzięki za sugestie. Co do filamentu to już zależy od grubości warstw jakie ustawisz i jakiej średnicy masz dyszę. Ciężko mi powiedzieć czy jest bardziej estetyczny rodzaj filamentu. Ja osobiście korzystam z druku proszkowego i żywicznego. Te dwie technologie dostarczają najlepszej jakości powierzchnię elementów drukowanych. Te zdjęcia które wrzuciłem to są elementy bez żadnego szlifowania.

PostNapisane: 7.10.2020, 14:58 

Mart_000 napisał(a):
3mam kciuki za Ciebie, bo o ile znam się na tej geografii, to detale które pokazałeś wykonane są przepięknie. Widzę że w branży motocyklowej już próbujesz sił, tam wydaje mi się że jest łatwiej, sam co rusz mam pomysł żeby sobie coś do motocykla wydrukować. Ostatnio chodziły mi po głowie spacerówki, bo nikt nie oferuje do GSa a pewnie gdyby nawet to zabijałyby ceną... ;-)

M.
Mart_00 dzięki za wsparcie i docenienie mojej pracy. Co do spacerówek to zawsze element zrobiony na 1 szt. Jest drogim elementem, ale jeżeli masz już gotowy projekt to koszty druku nie są aż tak powalające w poruwnaniu do kosztów frezowania. W pewnych wypadkach nawet są tańsze :)

PostNapisane: 7.10.2020, 15:28 

3DC napisał(a):
tomashbo. Dzięki za sugestie. Co do filamentu to już zależy od grubości warstw jakie ustawisz i jakiej średnicy masz dyszę. Ciężko mi powiedzieć czy jest bardziej estetyczny rodzaj filamentu. Ja osobiście korzystam z druku proszkowego i żywicznego. Te dwie technologie dostarczają najlepszej jakości powierzchnię elementów drukowanych. Te zdjęcia które wrzuciłem to są elementy bez żadnego szlifowania.

Pytałem o elastyczność :) o ile twarde elementy można próbować wykonać z różnych surowców o tyle niektóre uszczelki czy elementy gumowe już nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]