Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.04.2019, 22:10 

Panowie, mam gorącą prośbę o opinie na temat trwałości (zwłaszcza silnika, może ogólnie - układu napędowego) w 997 turbo.

Czaję się na taki wóz ale ma on dość duży przebieg bo 250.000km.

Pytanie nr 2 - o ile można przeskoczyć z tych 480 koni mocy po programie? 8)

Czy jest ktoś na forum kto lata turbiną z mocą 600km i więcej?

Znajdzie się wśród nas jakis szalony tuner? :lol:

Jakiego typu awarie przytrafiają się tej jednostce? (3.6 turbo) - zatarcie panewek/ uszkodzenia tulei cylindrowych?

Pomożcie trochę poznać 911 turbo :mrgreen:

PostNapisane: 26.04.2019, 3:17 

W tym silniku zdarza sie ze faluja obroty na jalowym :>
Co do zywotnosci, pewnie niewiele z tych aut przekroczylo 200k nalotu. W moim jeszcze brakuje troche do 100k ale podejrzewam, ze legendy o niezawodnosci tego silnika nie wziely sie znikąd. Jesli auto jest zadbane i cena adekwatna do przebiegu to szczerze mowiac nawet bym sie nie zastanawial.
Jesli chodzi o mody to niestety na 600+ potrzebne sa grubsze modyfikacje niz sam program. Generalnie przy zestawie turbiny+cooler+dolot+strojenie+wydech dostajesz moc w okolicach 650koni. Jest kilka grubszych projektow na swiecie niz te 650 koni ale szczerze mowiac te okolice sa moim zdaniem optymalne. Auto przy tej mocy zazwyczaj nie gubi bardzo mocno trakcji ale jest juz na granicy, powyzej tego wydaje mi sie ze trzeba bylo by sie bawic w poszerzanie auta zeby bylo w stanie przełożyć moc na droge.

PostNapisane: 26.04.2019, 7:48 

:mrgreen:

PostNapisane: 26.04.2019, 7:52 

po samym programie 550KM jest możliwe? :)

zachęcam do wyrażania opinii zwłaszcza osoby z tubinami o większym przelocie

PostNapisane: 26.04.2019, 9:28 

Nr klubowicza: 114
Mam 997.1 manual po 87k km. Pierwsze sprzęgło nadal. Jedyna przygoda to pęknięty korpus prawej turbosprężarki - pojawiały się plamki płynu chłodzącego na podłodze garażu. Wymieniłem na nową, bo przy tej ilości demontażu nie chciałem zakładać regenerowanej za pół ceny.

Dla mnie 480 kucy naprawdę w pełni starcza, jeżdżę bardzo dynamicznie, ale na ćwierć mili nie startuję.
Dodanie 30% mocy pociągnie w moim odczuciu dalszy strumień wydatków bez znaczącego przyrostu frajdy. Te pieniądze lepiej wydać na trackday'e i zdarte opony :-)

W internecie znajdziesz czarne amerykańskie 996tt o przebiegu 600 tysi mil (milion km) - dowód że Mezger to Mezger.

Klubowicz nr 114

PostNapisane: 26.04.2019, 10:02 

Nr klubowicza: 517
MDU napisał(a):
W tym silniku zdarza sie ze faluja obroty na jalowym :>
Co do zywotnosci, pewnie niewiele z tych aut przekroczylo 200k nalotu. W moim jeszcze brakuje troche do 100k ale podejrzewam, ze legendy o niezawodnosci tego silnika nie wziely sie znikąd. Jesli auto jest zadbane i cena adekwatna do przebiegu to szczerze mowiac nawet bym sie nie zastanawial.
Jesli chodzi o mody to niestety na 600+ potrzebne sa grubsze modyfikacje niz sam program. Generalnie przy zestawie turbiny+cooler+dolot+strojenie+wydech dostajesz moc w okolicach 650koni. Jest kilka grubszych projektow na swiecie niz te 650 koni ale szczerze mowiac te okolice sa moim zdaniem optymalne. Auto przy tej mocy zazwyczaj nie gubi bardzo mocno trakcji ale jest juz na granicy, powyzej tego wydaje mi sie ze trzeba bylo by sie bawic w poszerzanie auta zeby bylo w stanie przełożyć moc na droge.

kolega ma rację.
Co do programu spokojnie kolega Dominik z ECU performance da ci bezpieczny przyrost mocy dla prosiaka

911 991.2 TTS and 718GTS RS

PostNapisane: 26.04.2019, 10:46 

Nr klubowicza: 263
Na forum Paweł ma takie zestrojone do 700 HP

Obrazek

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]