|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 17 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
chris
|
Napisane: 17.01.2024, 12:36 |
|
Nr klubowicza: 288
|
Ķoże ktoś to przerabiał -przy jeździe po nierównościach słychać "trzeszczenie" ,nie jest to na stałe -są dni że trzeszczy są dni że cisza Na Rennline znalazłem że może pochodzić to od poduszek powiększonego zbiornika Na razie auto odstawione do serwisu i szukają Nagranie na icloud https://www.icloud.com/attachment/?u=ht ... z=33845792
|
|
Góra |
|
karup
|
Napisane: 17.01.2024, 13:14 |
|
Nr klubowicza: 760
|
Ja miałem podobny przypadek (trochę mniej nasilony).W serwisie znaleźli, że wypadł z obudowy jakiś kabel w kolumnie kierownicy i dawał dźwięki. Poprawili i jest spokój. U Ciebie mi to bardziej słychać jakby skóra tarła o plastik (może przy zmianach temperatur).
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 17.01.2024, 13:51 |
|
|
Wygląda jakby ten dzwięk pochodził z kabla, może warto pojeździć z kimś kto pomoże zlokalizować. Samemu ciężko.
Irytujące jest też trzeszczenie aktywnych poduszek silnika(w Sport ustaje) ale w serwisie twierdzą, że "wszystkie tak mają".
Ja mam 2 miejsca gdzieś w tylnej części które skrzypią, i jedno co brzmi jak niedokręcona śruba w słupku, głownie objawia się na kostce brukowej. Nie mam jednak zaufania do serwisu. Mam nadzieję, że ogarną to w firmie od wyciszenia u których będę wyciszać drzwi z przodu.
|
|
Góra |
|
karup
|
Napisane: 17.01.2024, 14:44 |
|
Nr klubowicza: 760
|
napiszesz cos więcej o tym wyciszeniu drzwi?jak to wygląda i jaki jest przewidywany efekt?widziałes to u kogoś?
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 17.01.2024, 17:48 |
|
|
karup napisał(a): napiszesz cos więcej o tym wyciszeniu drzwi?jak to wygląda i jaki jest przewidywany efekt?widziałes to u kogoś? Jest to dość popularny temat, są nawet firmy w Polsce które robią tylko to. Ludzie wyciszają nawet nowe Range Rovery, więc kwestia jakie kto ma potrzeby. Nawet w salonach Porsche polecają już firmy które się w tym specjalizują. Notorycznym obszarem dla 911 są wnęki tylnich nadkoli. Wystarczy w niektórych miejscach przykleić specjalne maty aby doszło do znacznej redukcji szumu w kabinie. Oczywiście końca nie ma i można wykleić/wygłuszyć wszystko, ale przecież nie po to kupujemy 911. Wyciszenie drzwi polega na tym że wyklejasz blachę od środka specjalnymi matami, dodatkowo dodajesz specjalne pianki bądź filc - który nota bene jest używany przez producentów aut, np. bmw 7 tylko w znacznie mniejszej ilości. Audio zaczyna lepiej grać i słychać je nawet przy prędkości ponad 120kmh Tutaj kilka fotek z Rennlist do wglądu o co chodzi. Koszt zrobienia przednich drzwi jest niewielki, około 1200zl za parę i jeden dzień pracy. Podzielę się wrażeniami jak zrobię.
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 18.01.2024, 21:30 |
|
|
to koszt całej budy ?? Miałem RR Voque i był super wyciszony
Trzeszczenie - serwis nasmarował prowadnice fotela ale to raczej nie to
|
|
Góra |
|
Kune
|
Napisane: 26.01.2024, 23:16 |
|
|
chris napisał(a): Ķoże ktoś to przerabiał -przy jeździe po nierównościach słychać "trzeszczenie" ,nie jest to na stałe -są dni że trzeszczy są dni że cisza Na Rennline znalazłem że może pochodzić to od poduszek powiększonego zbiornika Na razie auto odstawione do serwisu i szukają Nagranie na icloud https://www.icloud.com/attachment/?u=ht ... z=33845792Jaka masz deskę? Obszyta skóra? Miałem dziwne dźwięki, właśnie w Cabrio z powiększonym bakiem. Niestety dwa razy na serwisie i nic się nie zmieniło. Pozbyłem się problemu w najlepszy sposób - sprzedałem auto "Trzaski" były nawet na kostce brukowej, ale szczególnie gdy było zimno. Po nim mialem 4S Coupé i tego problemu nie było. A poduszki silnika niestety są "słabe" szczególnie w zimę, ale Serwis twierdził, że jak nie ma błędu poduszek to są dobre.
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 27.01.2024, 10:23 |
|
|
u mnie będą poduszki zbiornika paliwa - jak poziom spadł do połowy to się uciszyło a po zatankowaniu powrót PA nie obejmuje takiego przypadku a nawet gdyby odgłosy dochodziły z silnika to też nie Podobno kiedyś PA obejmowała praktycznie wszystko
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 27.01.2024, 14:17 |
|
|
Kiedyś chyba z dużym przekonaniem to wszystko psuło się zdecydowanie rzadziej…
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 27.01.2024, 14:18 |
|
|
W rozumieniu że aby nadal tak pokrywało to musiałoby pewnie kosztować 3 razy tyle aby był sens dla Porsche / Wystawcy gwarancji
|
|
Góra |
|
Kune
|
Napisane: 27.01.2024, 17:59 |
|
|
chris napisał(a): u mnie będą poduszki zbiornika paliwa - jak poziom spadł do połowy to się uciszyło a po zatankowaniu powrót PA nie obejmuje takiego przypadku a nawet gdyby odgłosy dochodziły z silnika to też nie Podobno kiedyś PA obejmowała praktycznie wszystko Daj znać czy ustąpiło. Co do gwarancji przedłużonej, to dla mnie trochę farsa. Przepaliło mi się podświetlenie od przycisku panoramy, to serwis stwierdził, że puki funkcję spełnia to nie wada... To że w nocy nie da się w niego trafić, to nie przeszkoda.
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 27.01.2024, 21:08 |
|
|
w przyszłym tygodniu idzie do serwisu- zobaczymy
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 15.02.2024, 14:32 |
|
|
W Katowicach pojawił się następny egzemplarz z identycznymi objawami Wygląda na wadę fabryczną Mój na razie czeka
|
|
Góra |
|
Kune
|
Napisane: 15.02.2024, 15:49 |
|
|
chris napisał(a): W Katowicach pojawił się następny egzemplarz z identycznymi objawami Wygląda na wadę fabryczną Mój na razie czeka A na co czeka? Na decyzje, na wymianę czy na rozwój wypadków? Mi rozbierali elementy deski, bo tam szukali dźwięków, ale niestety nic to nie przyniosło. W Turbo Cabrio, przy standardowym baku brak tych dźwięków (jak na razie), mam nadzieje że nie pojawią się wraz z przebiegiem
|
|
Góra |
|
Rafał-El
|
Napisane: 15.02.2024, 19:04 |
|
|
Jest też problem z mechanizmem siedzien. Wyrabiają się szyko i trzeszczą w trakcie jazdy. Informacja z pierwszej ręki
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 26.09.2024, 13:05 |
|
|
Serwis wymienił gąbki od zbiornika ,poduszki chłodnic i dupa blada .Jestem przekonany że to wina mocowania zbiornika .Przy 1/2 zbiornika dociążyłem bagażnik i cisza .Przy pełnym zbiorniku nawet przyspieszenie czy hamowanie daje dźwięk .Problem znany Porsche ,w USA dużo o tym piszą ale brak rozwiązania .Cóż trzeba tankować do 70l i jest ok. Dobrze że mam coś klasycznego co nie wkurwia
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 26.09.2024, 14:51 |
|
|
cukin napisał(a): karup napisał(a): napiszesz cos więcej o tym wyciszeniu drzwi?jak to wygląda i jaki jest przewidywany efekt?widziałes to u kogoś? Jest to dość popularny temat, są nawet firmy w Polsce które robią tylko to. Ludzie wyciszają nawet nowe Range Rovery, więc kwestia jakie kto ma potrzeby. Nawet w salonach Porsche polecają już firmy które się w tym specjalizują. Notorycznym obszarem dla 911 są wnęki tylnich nadkoli. Wystarczy w niektórych miejscach przykleić specjalne maty aby doszło do znacznej redukcji szumu w kabinie. Oczywiście końca nie ma i można wykleić/wygłuszyć wszystko, ale przecież nie po to kupujemy 911. Wyciszenie drzwi polega na tym że wyklejasz blachę od środka specjalnymi matami, dodatkowo dodajesz specjalne pianki bądź filc - który nota bene jest używany przez producentów aut, np. bmw 7 tylko w znacznie mniejszej ilości. Audio zaczyna lepiej grać i słychać je nawet przy prędkości ponad 120kmh Tutaj kilka fotek z Rennlist do wglądu o co chodzi. Koszt zrobienia przednich drzwi jest niewielki, około 1200zl za parę i jeden dzień pracy. Podzielę się wrażeniami jak zrobię. Zrobiłem wyciszenie drzwi przednich u siebie w 992 Turbo i różnica jest zauważalna, szum na autostradzie się zmniejszył i Bose gra zdecydowanie lepiej, tutaj jest największą poprawa. Kolejnym krokiem byłoby wyciszenie tylnich nadkoli bo stamtąd dochodzi najwięcej szumu, ale na ten moment dla mnie jest ok. Kosztowało o ile dobrze pamiętam 3500 na lekkich matach i różnych gabkach. Jeśli salon nie znajdzie Wam co skrzypi firmy co się w tym specjalizują na pewno pomogą.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 17 ] |
|
|