Dzisiaj pojawił się u mnie nagle komunikat WARNING brake proportional, zablokowało oczywiście skrzynie i nie da się odpalić auta.
Czy ktoś się już z tym spotkał i był ewentualnie w serwisie?
Wyczytałem prawie wszystko na forach zagranicznych i błąd powiązany może być z systemem PSM. Pisano o wodzie która się zbiera pod dywanikiem kierowcy lub pasażera, ale tam sprawdzałem, ponadto przewody są w plastikowym boksie. Wszystkie powiązane z tym bezpieczniki tez są ok. Czytałem tez ze może akumulator pada, ale na dashboardzie napiecie ok. Po paru godzinach nagle bląd zniknął i auto odpalilo ale pojawia się i resetuje co chwile w czasie jazdy.
gdzieś jeszcze widziałem wskazówkę, że pod pedałem hamulca jest jakaś sprężynka (?), coś co odbija pedał i to podobno trzeba po prostu wymienić - drobna sprawa
Odebrałem dzisiaj prosiaczka z ASO i z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że przyczyną był skorodowany przewód w wiązce (typu hockey tape) pod dywanikiem kierowcy spowodowany przeciekiem wody. Jak się okazało zapchane były kanały odpływowe w ścianie grodziowej i woda stała. Czyli tak jak pisali na rennlist.com:)Przewód został naprawiony a kanały odepchane.