Autor |
Wiadomość |
Marcin B.
|
Napisane: 8.10.2014, 22:13 |
|
|
Mam pytanie czy mamy na forum jakichś audiofilów - szukam sprawdzonego zakładu car audio w Wwie. W mojej 997.2 niestety podstawowe audio, a ja jestem fanem dobrego brzmienia(w domu i aucie). Nawet mam trochę bardzo dobrych klocków które 6 lat temu wymontowałem z auta przed sprzedażą...kurzą się w szafie, a mogły by pograć . Chcę wrócić do tematu, bez ingerencji wizualnej zdecydowanie poprawić brzmienie w aucie. Ktoś coś poleca?!
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 8.10.2014, 22:32 |
|
Nr klubowicza: 068
|
przytrzymywanie biega
tak okolice 7000 obr
czasem pociągnąć z 2000 obrotów
otworzyć okno w tunelu
jest parę pomysłów
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 8.10.2014, 22:33 |
|
Nr klubowicza: 068
|
aha i nawiązując do SPA
to tylko to w Belgii
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 8.10.2014, 22:38 |
|
|
Skąd ta złośliwość kolego?
|
|
Góra |
|
Bartek1987
|
Napisane: 8.10.2014, 23:05 |
|
|
to nie złośliwość, w Prosiaku prawdziwa muzyka płynie z silnika ja kiedyś bawiłem się w car audio, kolega wit007 w tym wątku zapewne Ci co doradzi co i jak. Wg mnie dobry zestaw na przód plus wzmacniacz i tyle, ew. wymiana radia na jakieś lepsze 2 din?
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 8.10.2014, 23:14 |
|
|
Bartek1987 napisał(a): to nie złośliwość, w Prosiaku prawdziwa muzyka płynie z silnika ja kiedyś bawiłem się w car audio, kolega wit007 w tym wątku zapewne Ci co doradzi co i jak. Wg mnie dobry zestaw na przód plus wzmacniacz i tyle, ew. wymiana radia na jakieś lepsze 2 din?
z brzmieniem to nie złośliwość, ale SPA to już pojazd... mam nadzieję że kolega odpowie na moje pytanie.
No właśnie, te brzmienie - jak dla mnie, fana Porsche, to jedno z największych mankamentów Najbardziej mi pasuje seryjny wydech w Turbo bo słyszę głównie zasysanie powietrza, reszta jest tylko gorsza. Przynajmniej na tle innych, szybkich aut... Od czasów bezpośredniego wtrysk jest lepiej(szczególnie z opcjonalnym wydechem sportowym), ale taki Cayman S którym trochę pojeździłem jakiś czas temu to już worek z gwoździami. Oczywiście gusta i guściki, ale jak dla mnie, dobre audio to dobry przerywnik, nie zawsze lubię słyszeć tylko silnik.
Dokładnie to chciałem zrobić, dobry zestaw na przód(który już mam, ale nie jestem pewien czy rozmiary się pokryją) i porządny wzmacniacz(przywiozłem jedną z legend w 2002r. ze Stanów). Chętnie bym to wpiął w oryginalne radio, ale potrzebuję kogoś kto się tym zajmie Dzięki za rekomendacje.
|
|
Góra |
|
Bartek1987
|
Napisane: 9.10.2014, 1:03 |
|
|
jak kiedyś usłyszysz Akrapovica np. w Panamerze naszego kolegi Kimbexa to radio sprzedaż a tak na serio podejrzewam, że 16,5 cm wejdą. Tak z ciekawości, co masz za zestaw do podpięcia? W sensie głośników i pieca? Nie jestem pewien, ale do 997 nawet zestaw 3 way byłby dobry. Pytanie, czy chcesz rzeźbić słupki, żeby osadzić tam tweetery?
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 9.10.2014, 6:21 |
|
|
Marcin CarSPA napisał(a): Mam pytanie czy mamy na forum jakichś audiofilów - szukam sprawdzonego zakładu car audio w Wwie. W mojej 997.2 niestety podstawowe audio, a ja jestem fanem dobrego brzmienia(w domu i aucie). Nawet mam trochę bardzo dobrych klocków które 6 lat temu wymontowałem z auta przed sprzedażą...kurzą się w szafie, a mogły by pograć . Chcę wrócić do tematu, bez ingerencji wizualnej zdecydowanie poprawić brzmienie w aucie. Ktoś coś poleca?!
Nie robiłbym tego - szkoda pieniędzy. Przy prędkościach powyżej 150/160 i tak nie będziesz tego dobrze słyszał. Przy mniejszych będzie trochę lepiej niż fabryczne Boss, ale dźwięki z zewnątrz i z silnika nadal będą je zagłuszać. To nie to auto.
|
|
Góra |
|
noname_conek
|
Napisane: 9.10.2014, 6:46 |
|
|
Jeśli szukasz dobrego wzmacniacza(klasyka gatunku) to mogę odsprzedać mojego GENESIS four Channel w dobrej cenie taki jak tu: http://sklep.audiomania.pl/pl/genesis-f ... alowy.html
Co do audio w Porsche to jeśli zrobi się to z głową i dla jakości nie dla łupaniem basu to efekt może zdziwić nie jednego zarówno przy tych wyższych prędkościach jak i niskich.
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 9.10.2014, 9:02 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
Marcin CarSPA napisał(a): No właśnie, te brzmienie - jak dla mnie, fana Porsche, to jedno z największych mankamentów Najbardziej mi pasuje seryjny wydech w Turbo bo słyszę głównie zasysanie powietrza, reszta jest tylko gorsza. Przynajmniej na tle innych, szybkich aut... Od czasów bezpośredniego wtrysk jest lepiej(szczególnie z opcjonalnym wydechem sportowym), ale taki Cayman S którym trochę pojeździłem jakiś czas temu to już worek z gwoździami.
Jak na fana Porsche to Twoje opinie na temat odgłosów są zaskakujące
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 9.10.2014, 9:26 |
|
|
Bartek1987 napisał(a): jak kiedyś usłyszysz Akrapovica np. w Panamerze naszego kolegi Kimbexa to radio sprzedaż a tak na serio podejrzewam, że 16,5 cm wejdą. Tak z ciekawości, co masz za zestaw do podpięcia? W sensie głośników i pieca? Nie jestem pewien, ale do 997 nawet zestaw 3 way byłby dobry. Pytanie, czy chcesz rzeźbić słupki, żeby osadzić tam tweetery?
mój błąd, nie napisałem że nie wliczam w to ósemek! Akrapovicza akurat nie słyszałem...za to turbo, turbo S, GTS, a w szczególności turbo S bo ostatnim lifcie - bomba! Jeśli chodzi o zestaw - wzmacniacz Xtant, jeden z najwyższych modeli, tweetery DLS, doły(zapomniałem!), połączone customowymi zwrotnicami. No i zdecydowanie nie chcę niczego rzeźbić, założenie podstawowe - nic nie widać
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 9.10.2014, 9:32 |
|
|
jacekm napisał(a): Marcin CarSPA napisał(a): Mam pytanie czy mamy na forum jakichś audiofilów - szukam sprawdzonego zakładu car audio w Wwie. W mojej 997.2 niestety podstawowe audio, a ja jestem fanem dobrego brzmienia(w domu i aucie). Nawet mam trochę bardzo dobrych klocków które 6 lat temu wymontowałem z auta przed sprzedażą...kurzą się w szafie, a mogły by pograć . Chcę wrócić do tematu, bez ingerencji wizualnej zdecydowanie poprawić brzmienie w aucie. Ktoś coś poleca?! Nie robiłbym tego - szkoda pieniędzy. Przy prędkościach powyżej 150/160 i tak nie będziesz tego dobrze słyszał. Przy mniejszych będzie trochę lepiej niż fabryczne Boss, ale dźwięki z zewnątrz i z silnika nadal będą je zagłuszać. To nie to auto.
Przy tych prędkościach to fakt, będzie gorzej, ale ja zawsze tyle nie jeżdże, szczególnie po Wwie BOSE nie jest fabryczny, to co ja mam gra fatalnie, nadaje się co najwyżej do słuchania audycji w Trójce.
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 9.10.2014, 9:34 |
|
|
noname_conek napisał(a): Jeśli szukasz dobrego wzmacniacza(klasyka gatunku) to mogę odsprzedać mojego GENESIS four Channel w dobrej cenie taki jak tu: http://sklep.audiomania.pl/pl/genesis-f ... alowy.html Co do audio w Porsche to jeśli zrobi się to z głową i dla jakości nie dla łupaniem basu to efekt może zdziwić nie jednego zarówno przy tych wyższych prędkościach jak i niskich.
Dzięki za propozycję, o ile to bedzie możliwe, zamontuję swojego Xtanta. No i zdecydowanie nie chodzi mi o żadne łupanie, tylko i wyłącznie jakość
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 9.10.2014, 9:46 |
|
|
BT napisał(a): Jak na fana Porsche to Twoje opinie na temat odgłosów są zaskakujące
Też mnie to troszkę zaskoczyło. A ja właśnie sprezentowałem Boxikowi oryginalny wydech z klapką i wypalam go intensywnie Z każdym dniem brzmi lepiej, szczególnie strzały przy zmianie biegów Niestety odbija się to negatywnie na zdrowiu, bo staram się jeździć bez dachu niezależnie od temperatury, żeby nacieszyć się tym przed zimą Dobra, koniec OT.
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 9.10.2014, 9:58 |
|
|
BT napisał(a): Marcin CarSPA napisał(a): No właśnie, te brzmienie - jak dla mnie, fana Porsche, to jedno z największych mankamentów Najbardziej mi pasuje seryjny wydech w Turbo bo słyszę głównie zasysanie powietrza, reszta jest tylko gorsza. Przynajmniej na tle innych, szybkich aut... Od czasów bezpośredniego wtrysk jest lepiej(szczególnie z opcjonalnym wydechem sportowym), ale taki Cayman S którym trochę pojeździłem jakiś czas temu to już worek z gwoździami. Jak na fana Porsche to Twoje opinie na temat odgłosów są zaskakujące
Dlaczego? Nie ma aut(rzeczy) doskonałych...mi akurat nie pasuje dźwięk, a tobie pasuje absolutnie wszystko w twoim Porsche? Bycie fanem nie musi być od razu ślepą miłością
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 9.10.2014, 12:03 |
|
Dołączył: 30.03.2012 Posty: 2283 Lokalizacja: Warszawa-Sękocin
Nr klubowicza: 330
|
Marcin CarSPA napisał(a): Mam pytanie czy mamy na forum jakichś audiofilów - szukam sprawdzonego zakładu car audio w Wwie. W mojej 997.2 niestety podstawowe audio, a ja jestem fanem dobrego brzmienia(w domu i aucie). Nawet mam trochę bardzo dobrych klocków które 6 lat temu wymontowałem z auta przed sprzedażą...kurzą się w szafie, a mogły by pograć . Chcę wrócić do tematu, bez ingerencji wizualnej zdecydowanie poprawić brzmienie w aucie. Ktoś coś poleca?!
Centrum Car Hi-Fi Klepka Jacek ul.Bokserska 51 tel.501-075-777
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 9.10.2014, 19:01 |
|
|
Gumis napisał(a): Marcin CarSPA napisał(a): Mam pytanie czy mamy na forum jakichś audiofilów - szukam sprawdzonego zakładu car audio w Wwie. W mojej 997.2 niestety podstawowe audio, a ja jestem fanem dobrego brzmienia(w domu i aucie). Nawet mam trochę bardzo dobrych klocków które 6 lat temu wymontowałem z auta przed sprzedażą...kurzą się w szafie, a mogły by pograć . Chcę wrócić do tematu, bez ingerencji wizualnej zdecydowanie poprawić brzmienie w aucie. Ktoś coś poleca?! Centrum Car Hi-Fi Klepka Jacek ul.Bokserska 51 tel.501-075-777
Dzięki za rekomendację!
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.10.2014, 9:26 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
+1 dla Bokserskiej
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Marcin B.
|
Napisane: 10.10.2014, 9:36 |
|
|
wit007 napisał(a): +1 dla Bokserskiej
A znacie może kogoś z Wwy u kogo mógłbym zobaczyć/posłuchać jakiegoś systemu zrobionego na Bokserskiej?
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.10.2014, 9:55 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Parę osób z klubu Np. ja Tyle, że mam prosty system - jak pisali przedmówcy, w Porsche nie ma się co nastawiać na nie wiadomo jaką jakość dźwięku, silnik powyżej pewnej prędkości i tak muzykę zagłuszy. A ja mam dodatkowo kabriolet...
PS. Posłuchanie systemu u kogoś, jeśli masz swoje "graty" niewiele da. Polecam obejrzeć galerię - jest tam parę Porsche.
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
|