Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9.01.2018, 21:13 

Witam Wszystkich!

Od pewnego czasu bywam na tym forum bardzo często mimo iż nie jestem (miejmy nadzieję jeszcze) właścicielem Porsche. Stąd na wstępie chciałbym zadać kilka pytań w odniesieniu do zakupu Porsche Cayman 987 które albo zachęcą mnie do tego pięknego coupe albo sprowadzą na ziemię z siłą spadającego na głowę kowadła.

Słowem wstępu:
Mam 25 lat, skończyłem studia, pracuje w branży jako programista (#niktminatoniedał). Od kilku lat dość mocno interesuje się motoryzacja. Marka Porsche od zawsze była dla mnie w strefie marzeń i planów na "kiedyś muszę takie mieć" ale... Od dłuższego czasu planuje zakup mocniejszego samochodu dającego trochę więcej frajdy z jazdy niż rodzinne kombi. Aż tu nagle okazało się że jestem w stanie zakupić Caymana w przedziale cenowy którym jestem zainteresowany (70tys.) Będąc realistą natomiast wiem "nie sztuka jest kupić samochód a go utrzymać" - stąd moje wątpliwości które chciałbym rozwiać.

Głównie pytanie które sobie zadaje to "czy stać mnie na taki samochód?". Nie chodzi tutaj o fakt czy jestem w stanie wyrobić na jego utrzymanie a raczej czy jego utrzymanie nie jeb*nie w mój budżet tak bardzo że będę płakał nocami.

Jakie są koszty utrzymania takiego Caymana w stosunku do innych samochodów "premium" (jednym z konkurentów jest np. BMW E92 335i BiTurbo) i takich bardziej rozsądnych (np. Audi A4 B8 2.0TDI)? Należę do grupy ludzi którzy starają się dbać o samochód - mój aktualny w ciągu 3 lat nie widział nigdy 3tys. obrotów bez wcześniejszego rozgrzania, serwisy robię zwykle przed czasem i nie cierpię jak w samochodzie coś "nie gra".

Pytań jest wiele i będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

PostNapisane: 9.01.2018, 21:37 

Nr klubowicza: 193
Witamy na forum :D
Cayman będzie dla Ciebie świetnym wyborem. Ewentualnie Boxster jeżeli
nie musi być na 100% coupe. Jeżeli nie masz jeszcze rodziny i kredytów,
to nawet jeżeli auto będzie pochłaniało większy budżet niż to przewidywałeś,
to na pewno nie stracisz. Porsche to niesamowita przygoda, które może
przerodzić się w wieloletnią pasję. Czego Tobie i nam wszystkim życzę :D

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 10.01.2018, 20:59 

Zdecydowanie jest to przygoda którą bardzo chciałbym przeżyć :D Ale jednocześnie część zarabianych pieniędzy wolałbym zainwestować w coś innego niż samochód :)

Niestety w internecie bardzo mało jest źródeł które są w stanie mniej więcej określić koszty utrzymania takiego samochodu :( Nie chodzi tutaj nawet o spalanie które jestem w stanie zrozumieć a o przeciętne serwisowanie części użytkowych i ewentualne naprawy.

Sprawdziłem już koszty ubezpieczenia i okazuje się że Cayman 2.7 jest dla mnie nawet tańszy niż wcześniej wymienione docelowe auto E92 335i (zakładam że różnic w spalaniu wielkich nie będzie).

Kolejnym pytaniem jest czy Cayman czy Cayman S? Czy w silniku są jakieś duże różnice?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]