Witam Wszystkich!
Od pewnego czasu bywam na tym forum bardzo często mimo iż nie jestem (miejmy nadzieję jeszcze) właścicielem Porsche. Stąd na wstępie chciałbym zadać kilka pytań w odniesieniu do zakupu Porsche Cayman 987 które albo zachęcą mnie do tego pięknego coupe albo sprowadzą na ziemię z siłą spadającego na głowę kowadła.
Słowem wstępu:
Mam 25 lat, skończyłem studia, pracuje w branży jako programista (#niktminatoniedał). Od kilku lat dość mocno interesuje się motoryzacja. Marka Porsche od zawsze była dla mnie w strefie marzeń i planów na "kiedyś muszę takie mieć" ale... Od dłuższego czasu planuje zakup mocniejszego samochodu dającego trochę więcej frajdy z jazdy niż rodzinne kombi. Aż tu nagle okazało się że jestem w stanie zakupić Caymana w przedziale cenowy którym jestem zainteresowany (70tys.) Będąc realistą natomiast wiem "nie sztuka jest kupić samochód a go utrzymać" - stąd moje wątpliwości które chciałbym rozwiać.
Głównie pytanie które sobie zadaje to "czy stać mnie na taki samochód?". Nie chodzi tutaj o fakt czy jestem w stanie wyrobić na jego utrzymanie a raczej czy jego utrzymanie nie jeb*nie w mój budżet tak bardzo że będę płakał nocami.
Jakie są koszty utrzymania takiego Caymana w stosunku do innych samochodów "premium" (jednym z konkurentów jest np. BMW E92 335i BiTurbo) i takich bardziej rozsądnych (np. Audi A4 B8 2.0TDI)? Należę do grupy ludzi którzy starają się dbać o samochód - mój aktualny w ciągu 3 lat nie widział nigdy 3tys. obrotów bez wcześniejszego rozgrzania, serwisy robię zwykle przed czasem i nie cierpię jak w samochodzie coś "nie gra".
Pytań jest wiele i będę wdzięczny za wszelką pomoc