|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mmateoo
|
Napisane: 7.06.2017, 0:29 |
|
|
Cześć wszystkim, jakiś czas temu zacząłem myśleć o kabriolecie i przypadkiem trafiłem na ogłoszenia Boxów. Uczę się je przeglądać, czytając również wątki w Giełdzie, ale może ktoś bardziej doświadczony mógłby powiedzieć coś więcej o tych samochodach: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-boxster-ID6yWNQZ.htmlJak na wersję S, to chyba cena niezła. Felgi kwestia gustu. Zastanawiam się, czy taki tuning ma pozytywny wpływ, czy odwrotnie - dla kolekcjonerów pewnie gorzej, a jak np z naprawami - coś to utrudnia? https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-boxster-986-hardtop-2-7-220km-przebieg-78-000-km-ks-serwis-ID6yWkIz.htmlTu z kolei dosyć drogo, jest HT i mały (o ile prawdziwy) przebieg. https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-boxster-ID6yUEat.htmlJest HT, ale wersja US - czy to duża różnica? Jeszcze taka ciekawostka, z bardziej bieżących czasów: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-boxster-s-3-4l-310km-niski-przebieg-doskonaly-stan-6b-manual-ID6yWSQ3.html#cd5fb7143fCena wydaje się podejrzanie niska, jak na przebieg i silnik. Czy ktoś może podpowiedzieć, ile kosztuje mniej więcej rocznie utrzymanie Boxa z okolic 2000r.? Jak ostatnio kształtują się ceny - można go traktować jako inwestycję na kilka lat, jeśli będzie regularnie serwisowany? Czy sprowadzenie Boxa z Niemiec przez zaufaną osobę jest lepszym pomysłem niz kupno w Polsce - wyższe ceny, ale może w lepszym stanie. Dzięki wielkie za pomoc.
|
|
Góra |
|
macmk
|
Napisane: 7.06.2017, 1:02 |
|
|
Witam,
Trochę późno, więc odpowiedź w skrócie. Ten 2009 wcale nie jest z 2009 (to nie jest polift), oryginalnie nie miał 310 KM i cena zdecydowanie jest zbyt atrakcyjna.
Z przebiegiem 70tys (za 59tys) to też jakaś abstrakcja. Niektórzy twierdzą że fotele potrafią się bardzo zużyć, nawet przy małym przebiegu. Ja się nigdy z czymś takim nie spotkałem w żadnym samochodzie (miałem też 986). Po 70tys... Cena też zaporowa, tyle zdecydowanie nie są jeszcze warte na naszym rynku, nawet jeśli poza tym (i nieoryginalnymi światłami) jest w dobym stanie.
280KM za 39tys. Ogólnie tutaj bardzo tanio, gdyby to była prawda. Ja obstawiam że nie jest. Poza tym, 280KM z 2.7 bez turbo (oryginał ma 220)? Może niech ktoś z większą wiedzą się wypowie, ja jednak słyszałem (jak się w swoim orientowałem) że podniesienie o 10-15KM to już wyczyn.
Najbardziej bym zaufał USA za 41tys. Trochę drogo jak 2.5, musiałby być w naprawdę dobrym stanie. Zazwyczaj ich cena to bliżej 30-35tys (w dobrym stanie, sporo było <30tys).
Ogólne rady jak ja szukałem: szkoda czasu na komisy, koniecznie przegląd (no dobra, są wyjątki ale jeśli nie czujesz się w miarę w temacie i nie masz kogoś kto Ci pomoże to bym nie ryzykował) i od razu się wycofaj jak widzisz że sprzedający na czymś ewidentnie ściemnia. Sprawdzaj VIN. Ogólnie warto, da się znaleść Boxa w dobrej cenie, czasem się ktoś tutaj ogłasza. Jeśli nie będziesz miał trochę farta, to poszukiwania jednak trochę Ci zajmą (mamy mały rynek, a 2/3 egzemplarzy, jak nie więcej, to szrot). Uwaga na awarie silnika, są drogie. Kupuj sercem, nie rozumem!
I witaj na forum. PS. mamy wątek powitalny.
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 7.06.2017, 6:04 |
|
|
Z tym że ja do swojego w pakiet startowy już wzucilem 5k, a już mam umówiona wizytę w porschepana na zrzucenie silnika że skrzynia, generalny przegląd i wymianę wszystkiego co zużyte (napewno kompletne uszczelnienie silnik/skrzynia, zmiana wszystkich płynów, nad rozrząd em się zastanawiam). Ale lekko licząc, z lakierowaniem kilku elementów (zderzaki i błotnik tył) zamknę się pewnie w 15k na początek. A mam auto podobne do tego z US z ogłoszenia. Z tym że ja wiedziałem że będzie poprawka lakiernicza do zrobienia, niewiem co tam wyjdzie. Auta z US bez powodu nie przyjeżdżają . Nie zwróciłem uwagi czy to tip czy nie, ale zbiornik paliwa to tak max tydzień (używam boxa do jazdy na codzień). Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 7.06.2017, 6:06 |
|
|
A i koszty ubezpieczenia, zrób sobie symulacje u swojego ubezpieczyciela bo możesz się srogo zdziwić jak ci za OC okolice 2k krzykną. Ale w okolice 1k da się spokojnie znaleźć ofertę.
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
quizas
|
Napisane: 7.06.2017, 9:55 |
|
|
Wolf napisał(a): A i koszty ubezpieczenia, zrób sobie symulacje u swojego ubezpieczyciela bo możesz się srogo zdziwić jak ci za OC okolice 2k krzykną. Ale w okolice 1k da się spokojnie znaleźć ofertę.
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Ja w link 4 zapłaciłem ostatnio 1100 za rok,podnieśli o 300zł w porównaniu do ubiegłego roku. mmateoo generalnie postaraj się nie "napalić" na jakieś auto,sprawdź dokładnie przed zakupem,kilka stów wydanych na sprawdzenie może Ci zrekompensować późniejszy stres i duże koszty. Sprawdź kilka aut,przejedz się nimi - będziesz miał porównanie.Ja mam swojego od 4 lat i po za wymianą oleju,filtrów,klocków nic się nie dzieje,urwała mi się linka od elektrycznej szyby,ale to drobiazg.Części eksploatacyjne nie są drogie. I najważniejsze- odpuść okazje i handlarzy!Lepiej poczekać i kupić coś sprawdzonego,najlepiej od kogoś z forum. Myślę,że lepiej kupić pewne 2,5l niż "dłubane" 2,7 czy 3,2 Powodzenia!
|
|
Góra |
|
mmateoo
|
Napisane: 7.06.2017, 17:48 |
|
|
Dzieki wszystkim za podpowiedzi, postaram sie wcielic w zycie. Z kazdym dniem wiem cos wiecej, ale poszukiwania pewnie jeszcze dlugo potrwaja.
|
|
Góra |
|
Dezo
|
Napisane: 8.06.2017, 7:29 |
|
|
A najlepiej kupić S . Jeżdżę od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Tak, jak pisano wyżej - warto dokładnie sprawdzić stan techniczny i lepiej zapłacić więcej za dobry, sprawdzony egzemplarz. Przechodziłem przez to i wiem co Cię czeka . Powodzenia
|
|
Góra |
|
mmateoo
|
Napisane: 2.07.2017, 20:59 |
|
|
|
Góra |
|
dmxzor
|
Napisane: 3.07.2017, 12:42 |
|
|
Jakoś tanio nawet jak na wymianę tylnej szybki.
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 3.07.2017, 14:15 |
|
|
Fotel kierowcy nijak na ten przebieg też moim zdaniem nie pasuje.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|