Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.10.2015, 13:43 

Cześć, nazywam się Kamil, mam 24 lata i od 1,5 roku jeżdżę Cayenne 3.2 z 2005 roku. Auto jest bezwypadkowe, posiada oryginalny lakier i oryginalny przebieg 147 000km. Auto sprowadzone z usa przez moją sąsiadkę która kupiła go tam w salonie, jestem drugim właścicielem Cayenne.

Mam kilka pytan, zamierzam wymienić tarcze hamulcowe, klocki, czujniki, olej w skrzyni biegów, świece a nie znalazłem żadnego poważnego sklepu w internecie który zaoferowałby mi te częsci, mam bardzo małe przekonanie do sprzedawcow na llegro.

Kolejnym problemem jest znalezienie jakiś rysunków technicznych, gdzie znalazłbym numery czesci. Poprzednio jeździłem bmw i po wpisaniu VIN na stronie wchodziłem w poszczególne partie samochodu i tam szukałem sobie każdej spinki, uszczelki itp.

Pomożecie ? Pozdrawiam

PostNapisane: 8.10.2015, 14:58 

Cześć Kamil,

Sprawdź ofertę np. Intercars - powinni mieć wszystko czego potrzebujesz i ceny też nie najgorsze...dosyć często się tam zaopatruję i generalnie jest OK.
Poniżej marki które polecam (przetestowane osobiście, kolejność nieprzypadkowa) ;)
*tarcze - ATE, Zimmermann, Brembo, Textar
*klocki - Textar, ATE, Jurid, Ferodo
*filtry - Mann&Hummel (od lat używam w zasadzie tylko tego ze 100% powodzeniem), Knecht ew. Purflux (z doświadczenia nie polecam Filtrona - tanie ale g... - potrafią nie pasować)
*olej do skrzyni automatycznej - np. Mobil ATF 3309
*świece - NGK, Beru ew. Bosch

Napisz skąd jesteś - być może ktoś poleci lokalnego dystrybutora.

PostNapisane: 8.10.2015, 15:03 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Bartek, to ciekawe co piszesz odnośnie filtrów - bo np. filtr do 993 kupiony w ASO na 99% będzie miał logo Filtron :)

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 8.10.2015, 15:13 

He he liczyłem się z odzewem. :)

Osobiście mam negatywne doświadczenia - kupiłem kiedyś Filtrona kabinowego (jeden, jedyny raz(!) na szybko z braku na miejscu Manna) dedykowanego do Mercedesa E500. Po tym jak musiałem go dosyć poważnie zmodyfikować nożyczkami powiedziałem sobie że nigdy więcej...tym bardziej że różnica w cenie niewielka.
Z Mannem nigdy podobnych doświadczeń nie miałem, stąd moja rekomendacja.

Swoja drogą to dziwne że Filtron do 993 :shock: do 964 dostałem wszystko Manna, filtr oleju kupiłem w ASO - dzisiaj sprawdzę co to jest ale z tego co pamiętam to Knecht (bo Filtrona na pewno bym nie założył) :)

PostNapisane: 8.10.2015, 15:35 

Jestem z Grajewa na Podlasiu, 20km od Ełku i 70 od Białegostoku.

Co do filtrów Filtron to nigdy nie założę tego do żadnego samochodu, bo tym jak w moim poprzednim BMW filtr paliwa nie miał właściwej przepustowości i auto zaczęło drgać i falować, 10 sekund po wymianie na Knechta silnik wrócił do żywych.

Dzięki za szybką odpowiedź, widziałem też strony hamulce.net itp. Nie chce kombinować i zmieniać tarcz co 2 miesiące dlatego muszę kupić je raz a dobrze.

Co do sprawdzania jaka czesc jest w moim samochodzie po numerze VIN (widziałem jak tutaj na forum kilka osob to sprawdza). Istnieje taka strona? Bo nie wiem czy mam tarcze 350 czy 330mm.

PostNapisane: 8.10.2015, 16:10 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Są też koledzy na forum, którzy mają w ofercie różne "graty" - Qbak, Silent, Maciejek. Zanim coś kupisz spytaj też u nich, stawiam że będą mieli lepsze ceny :)

Katalog masz tu: http://www.porsche.com/all/media/pdf/or ... ATALOG.pdf

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 8.10.2015, 20:34 

Nr klubowicza: 193
Masz PW ;)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 9.10.2015, 9:25 

Dziękuję za tak szybką pomoc! Problem z doszukiwaniem się uczciwego sprzedawcy zniknął, już zamówiłem najpotrzebniejsze rzeczy.

Teraz tylko wymiana i można cieszyć się jazdą :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]