Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.03.2013, 12:56 

Witam Szanowne Grono. Z marką miałem do czynienia wiele lat temu jako użytkownik Porsche 944 z 1986r. Było to świetne auto, ale musiało ustąpić miejsca innej miłości ... kobiecie. Potrzebne było własne gniazdko i przygoda się skończyła. Parę lat minęło, a zainteresowania autami klasycznymi z lat 70 -80 pozostały. Do wypadów na zloty i rajdy używam obecnie Mercedesa 500SL z 1984 roku, który po kilku okrążeniach toru w Poznaniu okazał się sportowym tylko z nazwy.
Wskutek różnych zawirowań mam szansę stać się posiadaczem Porsche 911 SC 3.0 z 1983 roku o podobnej wartości, ale wrażenia z jazdy nieporównywalne. Samochodzik miałby być użytkowany do lansu, ewentualnie prób sprawnościowych na rajdach. Zależy mi na maksymalnym zbliżeniu do oryginału i tutaj pojawiają się pytania.
1. Czy po numerze nadwozia można odtworzyć specyfikację fabryczną?
2. Jeśli tak to w jaki sposób i gdzie to zrobić?
3. Jakie są koszty pakietu startowego biorąc pod uwagę, że auto jest z USA i pewnie sporo stało. Obecnie jeździ, podobno bez uwag.
4. Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach. Karoseria nie nosi śladów napraw powypadkowych bądź korozji.
5. W jaki sposób radzicie sobie z pęknięciami na desce rozdzielczej?
6. Co to za fotele? Czy można zdobyć gdzieś oryginalne? Jakie to może generować koszty?
7. Jest rynek części używanych do tych wozów poza e-bay?
8. Prośba o linki do tematów w języku polskim, gdzie można zdobyć wiedzę na temat tego modelu.
9. I ostatnie natury filozoficznej ile to może być warte na pieniądze :)

Poniżej staram się dołączyć fotki. Z góry dziękuję za dobre rady i przepraszam, że od początku od razu z interesem.

Pozdrawiam Piotr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 8.03.2013, 13:34 

Cześć,
Ta SC to z Giżycka jest? Dobrze pamiętam?

Ad 1 & 2 - Porsche Cars North America ma w swojej ofercie usługę Certyfikatu Autentyczności.
http://www.porsche.com/usa/accessoriesa ... henticity/
To chyba najpewniejsza droga uzyskania wystarczającej wiedzy o fabrycznej specyfikacji danego auta

Obrazek

Jeśli zdecydowałeś się na zakup 911 SC to polecam pod rozwagę zaopatrzenie się w publikacje autorstwa Adriana Streathera:
Porsche 911 SC (1978-1983) - Essential buyer’s guide
lub najlepiej
Porsche 911SC Super Carrera: The Essential Companion

Tytuł:
PostNapisane: 8.03.2013, 18:02 

Czołem. I gratuluję powrotu na jedyną słuszną drogę. Co prawda na razie mentalnie, ale mam nadzieję, że już niedługo.

Samochód ze zdjęć wygląda zacnie.

Co do pkt 1 i 2, to w zasadzie nie trzeba chyba takiego certyfikatu jak powyżej, chyba, że zależy Ci na dokumencie. Programy PET potrafią wskazać w zasadzie wszystko, bo są to programy serwisowe porsche. Jeżeli podasz nam VIN, podamy Ci dane. Możesz również wystąpić o to do lokalnego salonu Porsche,

pozdr i witamy na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 8.03.2013, 21:29 

Dzięki za odzew. Tak, maszyna stoi w Giżycku i mam tam kawałek. Nie zależy mi na certyfikacie, tylko chciałbym znac ukompletowanie fabryczne. Jak dostanę VIN to go podeślę.

Tytuł:
PostNapisane: 13.03.2013, 13:06 

Cześć, udało mi się ustalić VIN tego auta, czy może ktoś pomóc go rozkodować? Ewentualnie pomóc sprawdzić przeszłość w USA?

Ten piękny certyfikat pewnie troszkę kosztuje...

Ja znalazłem tylko taki decoder, ale on jest bardzo ogólny.
http://www.renntech.org/images/vin_deco ... coder.html

Czy rzuca się Wam w oczy coś poza fotelami, co może być radosną twórczością poprzednich właścicieli i stanowić problem w doprowadzeniu do stanu fabrycznego?

Dołączam kolejne fotki i będę wdzięczny za uwagi.

Jak tylko śniegi stopnieją to zapach wiosny nie pozwoli spokojnie usiedzieć. Może na wiatr we włosach trochę za wcześnie, ale może tak powolutku ... za miesiąc :)

Nie ustając w przygotowaniu do sezonu pozdrawiam Piotr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 13.03.2013, 22:22 

czesc,
brakuje dmuchawy cieplego powietrza nad silnikiem i plastikowej rury doprowadzajacej powietrze do tej dmuchawy
modul CDI lezy na silniku (dlaczego?)
przednie kola zamienione z tylnymi
brakuje zaslepek punktow do lewarowania
brakuje filtra i pokrywy filtra powietrza - pewnie zdjete chwilowo z jakiegos powodu
dodatkowo wydaje mi sie, ze w SC powinno miec spoiler gumowy pod pasem przednim ale glowy nie dam.

ponizej troche wiecej fotek:
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogl ... 97&lang=pl

co do foteli oryg to byc moze powinienes miec takie jak tu (musisz rozkodowac swoj VIN i sprawdzic option cody):

http://www.porscheclassic.pl/index.php? ... Itemid=154

pozdrawiam,
Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: 18.03.2013, 12:34 

Dzięki albin 911S za wyczerpującą odpowiedź. Też patrzyłem na te zdjęcie i teraz sam nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć. Co gorsza tych części nie ma. Tak przyszedł ze Stanów i teraz nie wiadomo kto tam grzebał i po co. Zdaje się, że przyjdzie dochodzić samemu ... Czy te rzeczy są bardzo kosztowne lub trudno dostępne?

Ktoś ma możliwość sprawdzenia historii na Carfaxie?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]