Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.06.2019, 17:52 

Witam wszystkich !
Od miesiąca posiadam Porsche Cayenne 4.5 V8 i od tygodnia z moim mechanikiem nie możemy wyjść z podziwu. Samochód ma problem z odpaleniem Tylko wtedy gdy jest porządnie rozgrzany silnik. Jak temperatura spadnie do 60-70 stopni to wszystko chodzi wzorowo. Rano na zimnym również silnik odpala idealnie. Silnik bardzo ciężko odpala gdy jest gorący i wskakuje w tryb awaryjny w którym silnik jest bardzo słaby i ciężko wyjechać pod górkę. Po diagnostyce komputerowej wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i dalej jest to samo czyli nie odpala na gorącym silniku i wyskakuje tryb awaryjny. Dzisiaj rano wpadłem na nowy trop. Przy nagrzanym silniku napięcie podczas odpalania spada do 8V !inpodejrzewam ze sterownik przy
Takim spadku napięcia może nie działać prawidłowo i stąd ten tryb awaryjny i brak możliwości odpalenia. Zrobiłem eksperyment. Podpiąłem osobny akumulator kablami rozruchowym i silnik na gorącym odpala idealnie ! Próbowałem z 10 razy i wszystko było ok. Odłączyłem dodatkowy akumulator i od razu nastąpił spadek napięcia i od początku to samo..... tryb awaryjny silnika :(
Czy miał ktoś podobny problem ? Gdzie szukać rozwiązania ? Bardzo proszę o pomoc.

PostNapisane: 17.06.2019, 20:28 

Sprawdź masę do silnika oraz zregeneruj lub kup nowy rozrusznik.
Ja bym od tego zaczął. Oczywiście problem może leżeć gdzie indziej.
Rozumiem, że akumulator jest ok?

PostNapisane: 17.06.2019, 20:36 

6 miesięcy temu rozrusznik był regenerowany razem z alternatorem. Sprawdzę masę I dam znać. Akumulator jest na gwarancji i jeśli chodzi o samo kręcenie to jest idealny. Na zimnym silniku pali idealnie a problem występuje jedynie na gorącym silniku. Jutro mam zamiar wymienić przekaźnik nr 433 który jest koło akumulatora i zobaczymy..... jeszcze jakieś pomysły ?

PostNapisane: 17.06.2019, 20:49 

Aku spada do 8v i jeszcze ma siłę kręcić rozrusznikiem? Odpala?

Gdzieś ci prąd kradnie i to porządnie. Lepiej tak nie jeździć bo może się zapalić.

Sprawdź co Qbak radzi + regulator alternatora.

Takie rozładowania powodują zasiarczenie aku i gwarancji ci nie uznają.

PostNapisane: 17.06.2019, 21:05 

Aku spada do 8V podczas kręcenia rozrusznikiem ale tylko na gorącym silniku. Jak silnik wystygnie to odpala elegancko i wtedy przy rozruchu spada do ok. 10v. Jutro będę dalej szukał....

PostNapisane: 18.06.2019, 21:38 

Dzisiaj wymieniłem na próbę akumulator. 110/900. Problem całkowicie ustąpił, auto odpala elegancko zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Ale wydaje mi się ze mam za niskie ładowanie. Przy odpalonym silniku bez dmuchawy i świateł jest 13,8V a po włączeniu świateł i klimatyzacji 13,5. Czyżby regulator napięcia był do wymiany ? Czy to normalne wartości dla Cayenne ?

PostNapisane: 20.06.2019, 8:47 

Mialem identyczny problem w Saab 900. Okazalo sie, ze ktorys z przekaznikow (chyba od pompy paliwowej) byl do wymiany.

PostNapisane: 25.11.2022, 16:39 

Pietrooo33 napisał(a):
Dzisiaj wymieniłem na próbę akumulator. 110/900. Problem całkowicie ustąpił, auto odpala elegancko zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Ale wydaje mi się ze mam za niskie ładowanie. Przy odpalonym silniku bez dmuchawy i świateł jest 13,8V a po włączeniu świateł i klimatyzacji 13,5. Czyżby regulator napięcia był do wymiany ? Czy to normalne wartości dla Cayenne ?

Czy udało się rozwiązać problem ??

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]