Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.03.2026, 18:14 

Cześć,

Witam Szanownych Kolegów z okolic Bielska-Białej (dla łatwiejszej orientacji rejon: Bielsko-Biała - Czechowice-Dziedzice - Pszczyna, czyli południe kraju, województwo śląskie).

Marką Porsche interesuję się od dawna, podziwiałem (i nadal to robię na różnych zlotach jak Motoclassic w Bielanach i innych, nieco mniejszej rangi). Odwiedziłem muzeum wraz ze zwiedzaniem linii produkcyjnej w Stuttgarcie, trafiając akurat na stulecie istnienia marki i w związku z tym - na specjalną wystawę z tej okazji.

Oprócz powyższego jestem konstruktorem w branży automotive, więc zainteresowania i pasja spajają się z wykonywanym zawodem (no może w teorii). Oprócz tego uprawiam turystykę motocyklową (oczywiście z silnikiem boxer) i dzielę zainteresowania samochodami z General Aviation - małym lotnictwem, niewielkimi statkami powietrznymi.

Nie posiadam własnego Porsche (i ze względów finansowych nie zanosi się, by ten stan kiedykolwiek uległ zmianie), natomiast miałem kiedyś przyjemność prowadzenia 944 Turbo, które obecnie niestety dogorywa pod chmurką. Wtedy też pewnie zaraziłem się tą marką. Innym, analogicznym tematem są dla mnie Chevrolety Corvette (C3, C4 i C6), które konkurują w mojej głowie z Porsche.

Nie jestem specjalistą, więc zarejestrowałem się na forum, by pogłębić swoją wiedzę w tym temacie zarówno samej marki, jak i poszczególnych modeli.

W razie potrzeby: http://www.linkedin.com/in/adur

PostNapisane: 30.03.2026, 20:52 

Cześć. Witaj w "klubie" :lol:
Porsche to choroba , jak już złapiesz tego wirusa , to nie będzie patrzał już na C3 czy C6 :lol: :lol: W budżecie C3 można trafić fajne Porsche.

Zaintrygowało mnie to 944 TURBO 8) Może coś więcej opowiesz - może jest na sprzedanie ?

PostNapisane: 30.03.2026, 21:36 

Dziękuję. C3 też już odjeżdża cenowo, C4 jest teraz w relatywnym dołku jeszcze, ale dobre egzemplarze zwiększają już ceny. C6 jest samochodem niemal współczesnym i można go używać (wiadomo, że z ograniczeniami-raczej latem) na co dzień. O ile stać nas na paliwo. Ale cicho! To forum Porsche i jeszcze nas usuną.

944 Turbo, o którym wspomniałem, jest obecnie częściowo rozebrane. Być może jest przez to zdekompletowane - odwiedzam znajomego (właściciela) już rzadko, więc nie mam aktualnych informacji. Na pewno nie jest to egzemplarz kolekcjonerski - jest po przejściach i najwyraźniej upalaniu w przeszłości. Z dużym prawdopodobieństwem jestem przekonany, że właściciel nie będzie chciał się go pozbyć, ale będę miał na uwadze by spytać.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]