Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1.11.2015, 10:29 

Witam wszystkich forumowiczów. Mam na imię Krzysiek, lat 39, jestem z okolic Szczecina. Od początku sierpnia spełniło się marzenie z lat młodzieńczych i jestem posiadaczem czarnego Macana Turbo (żona, dwóch synów - więc wybór mocno się zawęził, ale i tak jestem mega happy). Pomimo początkowych perturbacji, związanych z zamówieniem, czasem dostawy, a potem z dwiema awariami, w autku tym można się zadurzyć i szybko wybaczyć problemy. Jest to moje pierwsze Porsche wcześniej MB), ale jestem pewien, że nie ostatnie. Pozdrawiam

PostNapisane: 1.11.2015, 12:24 

Gratki,

jakie awarie? cos te nowe prosiaki sa niegrzeczne :p

PostNapisane: 1.11.2015, 15:03 

Dwa razy zmieliła się przednia półoś. Podobno zły rozkład mocy przód tył. Przemapowali i wygląda, że już ok.

PostNapisane: 1.11.2015, 21:18 

Nr klubowicza: 193
Witam na forum :D
Gratulacje :)

Przemapowało ASO Porsche czy robiłeś modyfikacje i zaczęło
auto mielić półośki?
Jak będziesz miał ochotę przyjechać na jakiś zlot PCP to pewnie
tak jak piszesz - nie skończy się na Macanie ;)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 1.11.2015, 21:37 

ASO, auto na gwarancji. Za pierwszym razem tylko wymienili półoś (750 km przebiegu), za drugim, bo to już dziwne (przy niecałych 5000 przebiegu) wymienili półośkę i przemapowali, bo to chyba jednak nie był pierwszy przypadek. Teraz ma być ok i jak na razie jest ok(ukulana już dyszka prawie).
A na jeden zlot już trafiłem tyle, że nie PCP, a na Porsche Parade. Było fajnie, paru fajnych ludzi w Porschakach poznałem i tym bardziej ich pozdrawiam.

PostNapisane: 2.11.2015, 0:33 

hej,
gratuluję autka, ale chyba w Twoich latach młodzieńczych nie było Macanów? :lol:
skąd więc takie marzenie?
M.

PostNapisane: 2.11.2015, 7:54 

Cześć!
Też chce zamówić macan-a turbo.
Powiedz jak kształtuje Ci się spalanie miasto ,mieszana, trasa i jak cisniesz gaz do podłogi :D .
Może jakieś zdjęcia(wziąłeś burmaster-a albo wydech sportowy).
Wogóle dostałeś jakiś rabat jak tak to gdzie.

Pozdrawiam!
Krzysztof

PostNapisane: 2.11.2015, 8:17 

Marcinie spostrzegawczy jesteś, ale dopisałem w pierwszym poście, że ze względu na wielkość rodziny wybór Porsche zawęził się do ciężarówek, a ta mniejsza bardzo mnie cieszy.☺

PostNapisane: 2.11.2015, 9:23 

Kriss3 spalanie mam ok. 13,5 l przy jeździe trochę tak, trochę tak. Ile najmniej może łyknąć w trasie nie wiem, bo by trzeba było dłużej 100-120 pojeździć. Zdarzyło mi się jednak gdzieś na bocznych drogach do poziomu 9,9l zejść, więc chyba by się udało jeżdżąc spokojnie. Autostrada 170-220 - około 17-18l. A jak się chcesz pobawić, bo też się da, to jak to mówią spali ile wlejesz.
Spróbuję wstawić jakąś fotkę, choć za dużo ich nie mam. W każdym razie pomimo, że auto jest dobrze wyposażone to jest kilka dodatków, bez których byłoby słabo:
1. Sportowy tłumik - dokupiłem go przy drugiej naprawie, na szczęście różnica kosztów względem początkowej konfiguracji minimalna - dodatek moim zdaniem bezwarunkowy
2. Pneumatyka - nie pamiętam czy była w standardzie czy dokupowałem, ale też bezwarunkowo trzeba mieć (wiem bo przy drugiej naprawie dostałem zastępczego diesla bez - różnica w prowadzeniu, zachowaniu na drodze - kolosalna)
3. Koła 21" wzór 911 - co prawda wygląd to kwestia gustu, ale naprawdę w stosunku do standardowych Macanów wygląda jak inne auto
4. Skóry w kolorze czerwono-czarnym - jw. niby kwestia gustu, ale naprawdę dobrali odcień i kolorystykę ze smakiem i ja nie wyobrażam sobie innego wnętrza. A jak do tego dorzucisz dodatki carbon - to uważam, że jest perfect
5. fotele ileś tam pozycyjne - fantastyczne
6. dach panoramiczny - przyjemny dodatek, rozjaśnia wnętrze
7. Burmaster - różnicę słychać nawet jak się ma depnięte ucho, jak ja.
8. Ogrzewanie wentylacja foteli - domówiłem tylko ogrzewanie i strasznie żałuję, wentylacji po czasie już nie dołożysz

Gdzieś czytałem, że wiele dodatków, które są w Turbo względem diesla jest niepotrzebnych. Każdy ma swoje racje i według siebie zamawia, ale myślę, że dopiero pojeżdżenie takim i takim autem daje prawdziwy obraz. Alcantara na podsufitce i gdzie się tylko da vs volkswagenowskie wykończenie, wszystkie boczki, dodatki w skórze, a zwłaszcza genialna kierownica powodują, że docenisz to co już wpakowali sami do turbo. A jak patrzysz na diesla to z założeniem dopłacania za wszystko to, co jest w turbo - a wtedy niknie różnica w cenie. Wtedy trzeba tylko zdecydować czy ma być świetny i oszczędniejszy (mi spalał przez te parę dni ok 4-5 l mniej w poszczególnych warunkach) diesel czy dający mega frajdę, ale droższy w użytkowaniu Turbo.
Co do rabatu. Kupowałem w Sopocie i wbrew pozorom udało się parę oczek uszczknąć, ale faktycznie negocjowałem kilka tygodni, bo ciężko zbijać cenę samochodu, na który jest kilka miesięcy kolejki.

PostNapisane: 2.11.2015, 11:31 

Mam Diesla S, jestem megazadowolony, nie miałem żadnych wad ani usterek, mam to co mi jest potrzebne i nie zamieniłbym za żadne Turbo. kriss3 może alternatywą jest GTS pomiędzy Macanem S benzyna i Turbo, za to najbardziej na czasie.

PostNapisane: 7.11.2015, 18:27 

Jestem ciekaw jaka cena bedzie za macan gts
Nowy cennik 5% w górę

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]