Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1.08.2012, 21:36 

Cześć, nazywam się Steve, aktualnie jeżdżę Volvo XC90 V8, ale rozglądam się za nowym autem ;) Początkowo byłem zainteresowany Cayenne GTS, jednak już pierwsze kilka minut jazdy próbnej Panamera GTS (po przejechaniu się Cayenne S) spowodowała niesamowity boom wrażeń i zwrot o 180 stopni toku rozumowania mojej łepetyny dot. wyboru (nie) SUV'a na kolejne auto ;)

Przed finalizacją zakupu mam zamiar pomęczyć was trochę o uwagi i wiedzę dot. Panamerki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 1:59 

Nr klubowicza: 193
Witam! :D

Hehe, pomyśl co by się działo jakbyś następnie po Panamerze wsiadł
wsiadł w 911 ;) :twisted:

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 2:29 

No właśnie, nie chciałem namieszać, ale Cayenne i Panamera to jednak "inne" Porsche. Marketing, ekspansja, nowi klienci. Duch został w 911, 944 i także w 928, choć w tym ostatnim dostrzegam protoplastę Panamery.

Z budżetem, pozwalającym na zakup Panamery, zastanowiłbym się nad cayenne (rodzinny) i 911 kultowy. Przynajmniej jedna połówka już nie straci na wartości.

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 10:56 

Z chęcią bym się przysiadł do 911, problemem w tym że mam 2 metry wzrostu i raczej się w niej nie zmieszczę ;)

Chodź prawdę mówiąc to tak samo myślałem o Panamerze (zanim do niej wsiadłem ;-), wiec zapewne przy kolejnej sposobności zrobię przymiarkę i do 911 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 14:27 

steve napisał(a):
problemem w tym że mam 2 metry wzrostu i raczej się w niej nie zmieszczę ;)

dasz rade spokojnie

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 16:57 

Nr klubowicza: 330
Ja ma co prawda tylko 193 cm , ale kilka cm do dachu jeszcze jest więc też polecam :)

PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA
oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 2.09.2012, 15:13 

Przetestowałem przy kolejnych wizytach w salonach w Berlinie i Poznaniu nowe 911 w obydwu wersjach nadwozia. W wersji Cabrio udało mi się w miarę normalnie wejść i wyjść - jednak włosami szorowałem o dach.. I ogólnie autko było trochę za małe (jestem kawał faceta).. Przy sztywnym dachu było jeszcze gorzej.. Tak więc temat 911 odpadł… ;(

W Berlinie miałem okazje pożyczyć na kilka godzin Cayenne GTS jak i Panamere GTS na jazdę próbną. Polecam każdemu - jazdę próbną odbywa się tam samodzielnie (bez udziału osoby z salonu) i można pojechać sobie na Berliński ring (autostrada wokół miasta, z wieloma odcinkami gdzie nie ma limitu prędkości i są 3-4 pasy na każdy kierunek jazdy). Z minusów - trzeba się wcześniej umówić - czeka się 1-2 tygodnie na termin.

Cayenne GTS (w odróżnieniu od zwykłego Cayenne S, które testowałem w Polsce) okazał się całkiem fajny jak na SUV'a. Jak na swoją wielkość i wagę, żwawo reagował na dość binarne operowanie pedałem gazu wymijając po kolei wszystko na niemieckiej autostradzie. Niemiaszki mieli Cayenne w dość dziwnej konfiguracji (z beżowym środkiem), która nijak się miała do sportowego charakteru wersji GTS. Z minusów - brak sportowego wydechu oraz normalny 8 biegowy automat - szybki w porównaniu do automatów stosowanych w SUV'ach innych marek - ale nie był tak szybki i tak fajny jak PDK ;(

Panamere GTS dostałem do jazdy próbnej już w dużo normalniejszej konfiguracji (srebrny lakier, czarna skóra/alcantara w środku, brakowało tylko kolorowych przeszyć) i do tego doposażoną na maxa (PCM, Burmaster, aktywny tempomat, PDCC). Jak zwykle już pierwsze minuty jazdy zrobiły duże wrażenie a możliwość poszalenia na autostradzie czy też w Berlińskich tunelach (sportowych wydech) dawało niesamowite ilości radości. Dwu-sprzęgłowa skrzynia biegów PDK, sportowy wydech i tryby Sport/Sport+ razem z silnikiem V8 i dużym zapasem mocy/momentu obrotowego to główne punkty sprzedażowe tego auta. Co ważne mimo sportowego charakteru/przeróbek te auto nic a nic nie straciło z komfortu jazdy (oczywiście o ile nie włączy się trybu Sport + ;)

Moje ponad miesięczne szukanie nowego autka (a przebrnąłem przez salony wielu innych poważanych marek) skończyło się właśnie na wyborze/zamówieniu Panamery GTS. Jak dla mnie genialne podłączenie sportowego szaleństwa i codziennej funkcjonalności. Szkoda tylko że kosztuje aż takie pieniądze. Ale raz się żyje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2.09.2012, 20:18 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Gratuluje meskiej decyzji. Szkoda, ze nie miescisz sie do 911, ale pewnie Panamera GTS jest najlepsza alternatywa. Wczoraj jezdzilem 991 i tez zawazylem, ze to jest wygodne auto GT w trybie zwyklym, natomiast zmienia sie w rasowego sportowca po wybraniu trybu sport+ oraz twardego zawieszenia. Radosci z jazdy!

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 2.09.2012, 20:45 

Gratulacje! Kolejna panamera w Szczecinie i to w ciekawej wersji:P

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 2.09.2012, 22:08 

Nr klubowicza: 193
W takim razie - gratulacje! :D
Jak zdążysz odebrać przed 15 września to zapraszamy na zlot w Poznaniu :)
http://cms.porsche-clubs.com/PorscheClu ... 94005E274E

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 6:40 

hej ja oderbalem Panamere GTS kilka dni temu, moim zdaniem dobry wybór, trzeba zauwazyć ze przesiadlem sie z 911 na takie auto.
W trybie sport + auto zmienia sie z komfortowej limuzyny w drapieżnika ale nie takiego jak 911 to inna bajka. Generalnie wybral bym 911 991 ale po incydencie kilka miesiecy temu żona oznajmila ze na jakis czas mam sobie dac luz z 911 ale wiernie zostalem przy porsche :D .

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 9:59 

@adaszko123: powiedź mi jak wyłączysz radio i jedziesz 100-150 km/h bez wciśniętego gazu to czy słychać z tyłu samochodu pisk/dźwięk o wysokiej częstotliwości (nie wiatr, chodź pierwsze wrażenie może być że to jest związane z wiatrem!)? Występowało to w obydwu samochodach testowych i z informacji na zachodnich forach wynikało że jest to wada rocznika 2013. Ciekawi mnie czy już ją zlikwidowali?

@qbak: raczej nie zdążę, odbiór dopiero w październiku ;(

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 10:02 

steve napisał(a):
@adaszko123: powiedź mi jak wyłączysz radio i jedziesz 100-150 km/h bez wciśniętego gazu to czy słychać z tyłu samochodu pisk/dźwięk o wysokiej częstotliwości (nie wiatr, chodź pierwsze wrażenie może być że to jest związane z wiatrem!)? Występowało to w obydwu samochodach testowych i z informacji na zachodnich forach wynikało że jest to wada rocznika 2013. Ciekawi mnie czy już ją zlikwidowali?

@qbak: raczej nie zdążę, odbiór dopiero w październiku ;(

Nic takiego nie slychac? bynajmniej u mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 7.09.2012, 12:00 

adaszko123: masz wersję z PDCC/PVT+ czy normalną? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7.09.2012, 12:57 

steve napisał(a):
adaszko123: masz wersję z PDCC/PVT+ czy normalną? ;)

mam normalna wersje.

Tytuł: Ciekawość!
PostNapisane: 15.02.2013, 23:29 

Witam Was szczecińscy Porsche-fani! Nazywam się Gabriel i mam 18 lat. Cieszę się, że grono właścicieli Porsche się coraz to powiększa i umila nam widoki szczecińskich ulic. Stąd moje pytanie (doskonale wiem, że to brzmi abstrakcyjnie, ale myślę, że trzeba walczyć o swoje marzenia) czy ktokolwiek mający Porsche w Szczecinie - jakiekolwiek pozwolił je dokładnie obejrzeć z bliska? Rozumiem, że to szalony pomysł, ale zrobilibyście mi ogromną przyjemność i jeszcze bardziej uwarunkowali mnie na drodze by w przyszłości sprawić swojego własnego stuttgarckiego jeźdźca :-))

Gabriel

Tytuł:
PostNapisane: 16.02.2013, 12:45 

mówisz i masz :)

PostNapisane: 16.02.2013, 21:07 

Wiktor napisał(a):
Witam Was szczecińscy Porsche-fani! Nazywam się Gabriel i mam 18 lat. Cieszę się, że grono właścicieli Porsche się coraz to powiększa i umila nam widoki szczecińskich ulic. Stąd moje pytanie (doskonale wiem, że to brzmi abstrakcyjnie, ale myślę, że trzeba walczyć o swoje marzenia) czy ktokolwiek mający Porsche w Szczecinie - jakiekolwiek pozwolił je dokładnie obejrzeć z bliska? Rozumiem, że to szalony pomysł, ale zrobilibyście mi ogromną przyjemność i jeszcze bardziej uwarunkowali mnie na drodze by w przyszłości sprawić swojego własnego stuttgarckiego jeźdźca :-))

Gabriel

Uwielbiam takich ludzi, chcą czegoś i wiedza jak to zrealizować. Nie ma rzeczy niemożliwych. Zapewne pojezdzisz na prawym w Porsche :-)
Gratuluje i bądź zawsze tak zdecydowanym!!!

Tytuł:
PostNapisane: 17.02.2013, 10:14 

Moje autko jest w tej chwili rozebrane w mak ale jesli interesuje cie obejrzenie 944 turbo to pod koniec marca zapraszam.

Pzdr

Tytuł: Wow!
PostNapisane: 17.02.2013, 23:23 

Witam Was Porschemaniacy!

Wielkie dzięki za tak pozytywne przyjęcie. Proszę mi uwierzyć, ze to wiele dla mnie znaczy. Wnioskuje z waszych wypowiedzi, ze jesteście naprawdę fajnymi ludźmi :-) Kto jeszcze (ze szczecinskich, bo najbliższych właścicieli) bylby w stanie zademonstrowac mi możliwości Porsche na żywo? :-)

Dobrego tygodnia!

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]