Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.03.2021, 21:48 

Witajcie,

Proszę czy może ktoś z Was sprawdzić w swojej Panamerze czy jak skręci podczas jazdy kierownicą na maxa w jedną stronę i puści kierownice to czy odkręca się sama z łatwością bo moja nie wraca i mogę praktycznie bez rąk jeździć w kółko.
Wymieniłem już pompę, maglownicę, zrobiłem zbierzność, piasty bez maglownicy chodzą bardzo lekko.
Ogólnie moim zdaniem kierownica chodzi troszkę ciężko w miejscu w porównaniu do Audi A7. Może to wina kół mam 21 cali.

Jak jest u Was bo już nie mam pomysłu może magiel walnięty kupiłem bo nie było różnicy z moim starym.
Ogólnie mam servotronic zatem powinnien ładnie wracać kierownicą a tu tak sobie.
Pytanie czy coś nie tak czy ewentualnie Panamery tak mają?

Pozdrawiam

PostNapisane: 19.03.2021, 11:06 

Koledzy,

Czy naprawdę nikt z Was nie jeździ Panamerą na tym forum???

Pytanie proste odbija kierownica sama czy trzeba jej pomóc?

Sprawa pilna, może ktoś pomóc?

Pozdrawiam.

PostNapisane: 19.03.2021, 12:08 

kalibracja kierownicy zrobiona

PostNapisane: 19.03.2021, 13:07 

Witaj,

Mam PIWIS 2 robiłem nawet zmiany charakterystyki servotronic ale nie ma chyba kalibracji kierownicy tylko kąt skrętu ale nie robiłem.
Brak błędów etc.

PostNapisane: 21.03.2021, 13:06 

Nr klubowicza: 711
Jutro sprawdze jak to jest w mojej 970.2 4S , jak chodzi o krecenie w miejscu to mysle ze moze miec tu znaczenie czy masz wykupiony "Power Steering Plus"

pzdr

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

było: 970 4S; 958T, 958S, 987S, 997 4S.

PostNapisane: 21.03.2021, 15:44 

Nr klubowicza: 193
Powinny koła same wracać. Oglądałeś dokładnie elementy zawieszenia?
Może coś zostało po kolizji, na przykład krzywa sztyca amortyzatora?
Nie twierdzę że to jest przyczyną, ale od czegoś trzeba zacząć. Rozumiem,
że geometria wychodzi idealnie? Śladowość, nierównoległość osi i inne
parametry.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 22.03.2021, 9:26 

Qbak napisał(a):
Powinny koła same wracać. Oglądałeś dokładnie elementy zawieszenia?
Może coś zostało po kolizji, na przykład krzywa sztyca amortyzatora?
Nie twierdzę że to jest przyczyną, ale od czegoś trzeba zacząć. Rozumiem,
że geometria wychodzi idealnie? Śladowość, nierównoległość osi i inne
parametry.

Tak oczywiście wszystko sprawdzone, zawieszenie z odpiętą maglownicą chodzi bardzo leciutko, geometria 3D robiłem 2 razy, cały czas mam podejrzenie na magiel.

Kolega pisał o Power Stering Plus i teraz moje pytanie czy dotyczy to również Panamery bo znalazłem tylko w tematach o Macanie i czy czasem nie dotyczy to wspomagania z elektryczną pompą. My mamy Servotronic i pompe hydrauliczną, charakterystyką serotronic się już bawiłem i mogę zmieniać ale nadal na postoju uważam, że chodzi za ciężko...

PostNapisane: 22.03.2021, 12:15 

Sprawdziłem na parkingu, kierownica nie odkręca, jak mówisz, ale nie rozpedzalem sie specjalnie :)

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

PostNapisane: 22.03.2021, 13:20 

Loras napisał(a):
Sprawdziłem na parkingu, kierownica nie odkręca, jak mówisz, ale nie rozpedzalem sie specjalnie :)

ok. czyli na parkingu jadąc powoli jak skręcisz na maxa w jedną stronę i jeździsz w kółko to kierownica nie wraca..... możliwe, że ten typ tak ma.

Ale mam w domu VOLVO S90 i Audi A7 i powiem, że każdym mi się jeździ lepiej pod względem komfortu niż Panamerą, Audi chcę sprzedać i mam teraz lekki problem.
Silnikowo Panamera bajka ale prowadzenie uważam tak sobie.......

PostNapisane: 23.03.2021, 12:38 

W Panamerach wspomaganie ciezko chodzi ogólnie

PostNapisane: 23.03.2021, 20:22 

wawe napisał(a):
Loras napisał(a):

ok. czyli na parkingu jadąc powoli jak skręcisz na maxa w jedną stronę i jeździsz w kółko to kierownica nie wraca..... możliwe, że ten typ tak ma.

Ale mam w domu VOLVO S90 i Audi A7 i powiem, że każdym mi się jeździ lepiej pod względem komfortu niż Panamerą, Audi chcę sprzedać i mam teraz lekki problem.
Silnikowo Panamera bajka ale prowadzenie uważam tak sobie.......

Co kto lubi... mi sie podoba prowadzenie Panamery 4S, kloc udający auto sportowe, ale lubie to :)

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

PostNapisane: 24.03.2021, 22:59 

Ok. Dzięki za info.

Ogólnie temat rozwiąże, już magiel zdiołem będę go modyfikował aby w miejscu chodziła leciutko a w trakcie jazdy wyreguluje servotronikiem tak aby było jak najbardziej optymalnie dla mnie.

PostNapisane: 26.03.2021, 2:07 

wawe napisał(a):
Loras napisał(a):
Ale mam w domu VOLVO S90 i Audi A7 i......

wawe, wiem że trochę nie na temat, ale mógłbyś napisać coś więcej o A7 (silnik, rocznik) a w szczególności zestawić A7 w skrócie do Panamery czyli właśnie prowadzenie, jakość wykonania, przyjazność użytkownikowi, takie odczucia które od razu Ci na nasuwają na myśl....

PostNapisane: 3.04.2021, 15:45 

porsche_targa napisał(a):
wawe napisał(a):
Loras napisał(a):
Ale mam w domu VOLVO S90 i Audi A7 i......

wawe, wiem że trochę nie na temat, ale mógłbyś napisać coś więcej o A7 (silnik, rocznik) a w szczególności zestawić A7 w skrócie do Panamery czyli właśnie prowadzenie, jakość wykonania, przyjazność użytkownikowi, takie odczucia które od razu Ci na nasuwają na myśl....

Audi A7 jest bardzo udanym samochodem, mam rocznik 2011 i 4 lata u mnie. Diesel 3.0 TDI moc standardowa 245km po moich modyfikacjach 350km.
Wsiadając do Audi jakoś lżej mi się prowadzi pojazd, jadąc mam odczucie, że nie muszę się tak mocno koncentrować na aucie bo jedzie samo a w Panamerze mam jakieś takie odczucie jakbym jechał czołgiem takim ciężkim samochodem a przecież Audi jest podobne w masie. Ogólnie polecam bardzo A7!
Na plus w Porsche to lepiej chodzi PDK od S-Tronica jak dla mnie ale ktoś może mieć inne zdanie.
Zawieszenie bardziej komfortowe w AUDI (pneumatyka) w Porsche też mam pneumatykę ale bardziej czuć dziury. Wykonanie, jakość etc. również ok. wiadomo Porsche jest specyficzne ale Audi również bardzo dobre.
Pozdrawiam

PostNapisane: 4.04.2021, 19:50 

wawe napisał(a):
Audi A7 jest bardzo udanym samochodem, mam rocznik 2011 i 4 lata u mnie. Diesel 3.0 TDI moc standardowa 245km po moich modyfikacjach 350km.

Dzięki za info. Wawe, zaciekawiła mnie informacja odnośnie podniesienia mocy silnika 3.0tdi na około 350 PS, a na forum jest sporo osób które mają Porsche z tym silnikiem. czy mógłbyś napisać co zmieniłeś w A7 żeby osiągnąć kuszące 350PS ? Oraz czy coś byś zmienił , czy silnik stwarza problemy po tej zmianie lub wydaje jakieś niepokojące stuki, ile kilometrów przejechałeś po tej zmianie mocy. Zadowolony jesteś ze zmiany? czy raczej "więcej" kłopotów było z tego zabiegu ?

PostNapisane: 5.04.2021, 11:15 

porsche_targa napisał(a):
wawe napisał(a):

Dzięki za info. Wawe, zaciekawiła mnie informacja odnośnie podniesienia mocy silnika 3.0tdi na około 350 PS, a na forum jest sporo osób które mają Porsche z tym silnikiem. czy mógłbyś napisać co zmieniłeś w A7 żeby osiągnąć kuszące 350PS ? Oraz czy coś byś zmienił , czy silnik stwarza problemy po tej zmianie lub wydaje jakieś niepokojące stuki, ile kilometrów przejechałeś po tej zmianie mocy. Zadowolony jesteś ze zmiany? czy raczej "więcej" kłopotów było z tego zabiegu ?

300-310 KM zrobisz samym softem i to jest bardzo delikatna zmiana dla tego silnika a odczuwalna dla kierowcy, przy zmianie samego softu nie widzę zagrożeń dla Panamery. Ja w AUDI zmieniałem jeszcze turbo na hybrydę, Downpipe zamiast DPF, wtryski od wersji bitdi, większy intercooler.
W panamerze zrobiłbym sam soft i to będzie wystarczające, o silnik nie ma co się bać nic tam się nie stanie i oczywiście nic nie puka/stuka :)
W A7 jest tylko problem ze skrzynią przy tak dużych momentach ale PDK jest moim zdaniem lepszą skrzynią, także bez problemu sobie poradzi a robiąc soft silnika również poprawiamy parametry skrzyni.
Także kto ma Diesla w Panamerze to polecam to dłubnąć bo przy tej masie to nie jedzie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]