Panie i Panowie. Może jest ktoś zorientowany prawnie w n/w sprawie
Jestem ubezpieczony w ubezpieczeniu grupowym mojej firmy (nie ma to pewnie znaczenia). 16 miesięcy temu zostałem poddany operacji przepukliny pachwinowej lewostronnej. Prawa też była do roboty lecz chirurg odmówił takiego cięcia gdyż podobno jest zbyt inwazyjne i źle się goi. Wtedy zostały mi wypłacone środki za pobyt w szpitalu, koszty leczenia poszpitalnego oraz za sam zabieg chirurgiczny zwany operacją. W chwili obecnej jestem po operacji strony prawej i po zgłoszeniu szkody dostałem odmowę wypłaty pieniędzy za sam fakt operacji. W uzasadnieniu widnieje tłumaczenie, że operacja nawrotowej przepukliny pachwinowej nie znajduje się w Katalogu Operacji Chirurgicznych. Dodaję, że to operacja drugiej pachwiny, nie w tym samym miejscu co 16 miesięcy temu (wtedy mógłbym zrozumieć, że dwa razy za to samo nie wypłacają). Zadzwoniłem do firmy i pani konsultantka potwierdziła fakt wypłaty odszkodowania za ten zabieg. Kolejna Pani która zajmuje się już typowo likwidacją szkód była bardzo zdziwiona, że środki wtedy zostały mi przyznane. Oczywiście odwołam się od tej decyzji. Czy mógł się zmienić katalog operacji od czasu pierwszego zabiegu? Proszę ew. o jakiekolwiek porady co do tego co podnieść w odwołaniu prócz wypłaty odszkodowania w październiku 2020 roku. Pozdrawiam Arek
|