Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.04.2010, 13:15 

Witam wszystkich właścicieli Porsche,

Od jakiegoś czasu poszukiwałem cabrioletu, obejrzałem i przejechałem się kilkoma samochodami, ale po pierwszym kilometrze za sterem Porsche zrozumiałem, że to jest właśnie to

Przechodząc do tematu, chciałbym prosić o kilka porad przedzakupowych. Auto, które mam na oku, jest z 1998 roku, ale bardzo dobrze utrzymane. Przebieg niecałe 150tys. km, potwierdzone kilkoma wpisami w książce serwisowej (brak pełnej historii).

1. Jaka to jest dobra cena za Boxstera z 1998 roku? Wersja 2.5 manual.
2. Samochód jest spod Krakowa, obecnie też mieszkam w Krakowie. Wyczytałem na forum, że w Wieliczce jest dobry mechanik, który miał już styczność z tym modelem i mógłby sprawdzić jego stan techniczny. Moglibyście podać namiary na tego mechanika?
3. Ponoć w 2002 roku auto miało lifting, czy są jakieś ważne zmiany, które mogłyby zniechęcić do zakupu auta sprzed 2002 roku?
4. Na jakie 'przypadłości' cierpi ten model i na co zwrócić uwagę przed zakupem? Słyszałem jedynie o problemach z uszczelką między skrzynią biegów a silnikiem, czytałem też dyskusje na forum o problemach z cewkami, ale te były ponoć niedawno wymieniane.
5. Czy mając nr VIN da się sprawdzić w sieci historię serwisową? W książce serwisowej jest kilka wpisów z lat 1998 – 2000, później 2 z 1997 roku (przebieg wtedy wynosił 120tys).
6. Mam problemy ze znalezieniem korzystnego ubezpieczenia AC, większość firm nie ubezpiecza samochodów starszych niż 10letnie. Możecie polecić jakiegoś ubezpieczyciela bądź agenta, najlepiej w Krakowie?
7. Na koniec, co myślicie o tych 18tkach do niego? http://www.allegro.pl/item977007857_fel ... _opon.html
Opony są ponoć jeszcze na sezon powinny wystarczyć.. 

PostNapisane: 11.04.2010, 13:51 

tomib napisał(a):
Witam wszystkich właścicieli Porsche,

Od jakiegoś czasu poszukiwałem cabrioletu, obejrzałem i przejechałem się kilkoma samochodami, ale po pierwszym kilometrze za sterem Porsche zrozumiałem, że to jest właśnie to

Przechodząc do tematu, chciałbym prosić o kilka porad przedzakupowych. Auto, które mam na oku, jest z 1998 roku, ale bardzo dobrze utrzymane. Przebieg niecałe 150tys. km, potwierdzone kilkoma wpisami w książce serwisowej (brak pełnej historii).

1. Jaka to jest dobra cena za Boxstera z 1998 roku? Wersja 2.5 manual.
Nie patrz na cene tylko na stan.
2. Samochód jest spod Krakowa, obecnie też mieszkam w Krakowie. Wyczytałem na forum, że w Wieliczce jest dobry mechanik, który miał już styczność z tym modelem i mógłby sprawdzić jego stan techniczny. Moglibyście podać namiary na tego mechanika?
Wysłałem Ci namiar na priv.
3. Ponoć w 2002 roku auto miało lifting, czy są jakieś ważne zmiany, które mogłyby zniechęcić do załakupu auta sprzed 2002 roku?
Niekoniecznie, po 2002 była już szklana tylna szyba i inne silniki
4. Na jakie 'przypadłości' cierpi ten model i na co zwrócić uwagę przed zakupem? Słyszałem jedynie o problemach z uszczelką między skrzynią biegów a silnikiem, czytałem też dyskusje na forum o problemach z cewkami, ale te były ponoć niedawno wymieniane.
Cieknącą uszczelkę łatwo zdiagnozować , po około 15 min. są plamy oleju pod autem przed tylną osią. koszt wymiany to około 2000 pln. w serwisie , a w ASO 5000 pln.Sama uszczelka kosztuje 80 pln. :o
5. Czy mając nr VIN da się sprawdzić w sieci historię serwisową? W książce serwisowej jest kilka wpisów z lat 1998 – 2000, później 2 z 1997 roku (przebieg wtedy wynosił 120tys).
Po vinie sprawdzisz auta z Usa przez Carfax lub i Autocheck.

6. Mam problemy ze znalezieniem korzystnego ubezpieczenia AC, większość firm nie ubezpiecza samochodów starszych niż 10letnie. Możecie polecić jakiegoś ubezpieczyciela bądź agenta, najlepiej w Krakowie?
7. Na koniec, co myślicie o tych 18tkach do niego? http://www.allegro.pl/item977007857_fel ... _opon.html
Opony są ponoć jeszcze na sezon powinny wystarczyć.. 

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 14:36 

Romanesku, dzięki za szybką odpowiedź. Czekam też na opinie innych.

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 18:57 

hmmm auto do 2000roku mialo 120tys przebiegu i niby 10lat pozniej ma tylko o 30tys wiecej,wierzysz w bajki :)?

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 18:59 

to się nazywa zagięcie w czasoprzestrzeni... :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 22:54 

Sorry, mój błąd... Auto miało 120 tyś. w 2007 roku (nie 1997 :) ), tak przynajmniej mówi kilka ostatnich wpisów w książce dokonanych przez wcześniejszego właściciela.

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 23:07 

Jako że naprawy są drogie, a części poza ASO słabo dostępne - kup najlepszy egzemplarz na jaki Cię stać.
Nie sugeruj się okazyjną ceną - niska wartość przeważnie nie bierze się znikąd. :?
Solidny przegląd przedzakupowy to konieczność.

Koła, hmmm...co prawda nie lubię nieoryginalnych felg (choć RH to prawie oryginał) i różnych opon na osiach, ale myślę że za 2.5 (z przesyłką) ;) warto. 8)

PS. Celowałbym w egzemplarz po lifcie.

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2010, 23:26 

Modele z roczników od 2000 posiadają silniki 2,7l....troche większa moc i moment obr.
No i przeszłoś wypadkowa- w roadsterze to ważne.

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2010, 14:16 

Egzemplarz po lifcie jest niestety nieco poza moimi możliwościami finansowymi.

Jutro mam umówioną wizytę u mechanika w Wieliczce - zobaczymy, co wyjdzie 'w praniu' :) Póki co mechanik, który ze mną oglądał ten egzemplarz, stwierdził jedynie, że przednie prawe nadkole było malowane, aczkolwiek pewnie malutka stłuczka, nie oczekuje od 12letniego auta, że będzie w 100% nigdzie nie bite.
Poza tym auto chodzi bez zarzutu, silnik i zawieszenie bez najmniejszych oznak niedomagania, przynajmniej tyle mogę powiedzieć po jeździe testowej.

Z felgami postaram się trochę negocjować, skoro mówicie, że 3000 tys. za nie to troche za duzo....

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 11:26 

Nr klubowicza: 039
Masz fotki tego auta? kolor?tiptronic?

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 13:46 

tomib i jak po wizycie w Wieliczce?

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 21:59 

Byłem u mechanika we Wieliczce - generalnie wszystko OK. Blachy nie bite poza malowanym nadkolem, wszędzie, gdzie zaglądnął łączenia blach itp. oryginalne. Do płynu chłodniczego nie przedostaje się olej. Z wykrytych usterek to sonda lambda do wymiany, po obu stronach silnika niewielkie wycieki oleju. Koszt wymiany sondy to ok. 500 - 600zł, wymiana uszczelek 1500. Ponoć jednym i drugim póki co nie trzeba się przejmować, pocenie się silnika jest niegroźne i wynika ze starości uszczelek, jedyny skutek uboczny to ślady na kostce brukowej :).
Do tego na początek do wymiany tarcze przód, tarcze i klocki tył, no i opony.

Tak więc muszę się Wam pochwalić, że zaliczka zapłacona i niedługo stanę się właścicielem tego cudeńka :)

Dla zainteresowanych tutaj jest link do oferty: http://sprzedamgo.pl/oferta_381_porsche ... tml#oferta

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 22:05 

aha, dodam jeszcze, że pierwsza rejestracja samochodu to 2001 rok - wcześniej było to auto wystawowe ponoć w Szwecji. W dowodzie nie ma nigdzie wzmianki o roku produkcji.

Napiszcie co sądzicie o samochodzie. Na zdjęciach nie byłem przekonany o kolorze, ale na żywo prezentuje się ok. Wnętrze szare i niezbyt atrakcyjne, ale najważniejszy był dla mnie stan techniczny. Dodam, że z ceny udało mi się nieco zejść :lol: A ile, to mogę podesłać na priv. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 22:18 

Gratulacje, bo jak rozumiem już jest "zaklepany" :D
Jeżeli jeszcze coś zszedłeś z ceny i auto okaże się ok, to chyba jest
to najlepsza okazja jaką widziałem jeżeli chodzi o Boxstery. Po VINie
powinieneś się zorientować jaki jest rok produkcji.

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 22:51 

Nr klubowicza: 164
Mi się kolor podoba. Czarnych jest chyba 80 % a tu przynajmniej miła odmiana.
Kolor tapicerki też pasuje.

Widać ze zdjęć że auto jest zadbane i biorąc pod uwagę cenę to uważam że dobra okazja.
Jak technicznie jest OK to będziesz miał radochę. Gratuluję.
Mam uzasadniony sentyment do Boxstera :-)

Nie wiedziałem że jeszcze dawali koło dojazdowe wtedy.
Zestaw głośnomówiący ci się nie przyda. Chyba, że chcesz sobie pogadać jadąć w korku :-).

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 23:40 

Ten Boxster nie miał seryjnie elektrycznych lusterek?! :shock: Na zdjęciach wyraźnie widać uchwyty do regulacji ręcznej... Dziwne w Porsche z 1998 roku. Zwłaszcza, że jest półskórzana tapicerka (z tego co wiem seria nawet w dzisiejszych Caymanach), elektrycznie regulowane fotele itp. Zastanawia mnie, kto kupował "gołe" nowe Porsche... No ale w tym aucie nie o to chodzi, skoro stan techniczny jest ok to gratuluję zakupu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2010, 23:53 

Tak, tak, auteczko już zaklepane i umowa podpisana:)

Fakt, wyposażenie nie jest nie wiadomo jak bogate, ale wystarcza. Te szare kolory w środku na żywo wyglądają bardzo ponuro i smutno i raczej takiej kiepskiej plastikowej jakości, ale co mi tam:)

Jeszcze kolejny mankament - jeden z przełączników z boku siedzenia nie działa, bądź nie obczaiłem na szybko jak się go używa.. jest ten, który reguluje oparcie przód/tył, domyślam się że drugi przód siedzenia góra/dół???

Jak już będę miał autko zrobię kilka fotek :wink:

Teraz pozostaje tylko znaleźć AC :( Muszę jeszcze znaleźć jakiś niedrogi parking strzeżony w centrum, jest jeden zaraz obok ale liczą sobie 300zł za miesiąc... w takim wypadku wolę się przenieść gdzieś, gdzie parking będzie w cenie bo taniej wyjdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 14.04.2010, 0:39 

Jeszcze taka mała anegdotka. Jadąc do Wieliczki, już na 4ce, pomimo tego, że był sznurek aut kierowca przede mną zjechał prawie na pobocze w geście 'wyprzedzaj stary!' :lol: Żeby nie zrobić panu przykrości dałem kierunek, wyprzedziłem i podziękowałem awaryjnymi :)

Często zdarzają wam się podobne sytuacje??? :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.04.2010, 0:40 

tak.
dodatkowo z ciekawostek możesz zrobić obserwację tego ile gości zwraca uwagę na Porsche jak idzie chodnikiem/jedzie autem samemu a ilu zwraca uwagę tych, którzy idą z dziewczyną/kobietą.
Ci którzy idą z kobietą zazwyczaj próbują udawać, że auto ich nie wzrusza... :D
autentyczna obserwacja.

ja jak idę z żoną to i tak zwracam uwagę jak jedzie coś naprawdę fajnego, najlepiej starego do tego. Ale Ci którzy jeszcze są na etapie "imponowania" muszą się pilnować... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 14.04.2010, 8:44 

Auto ładne, a cena bardzo dobra, jak idzie ona w parze ze stanem technicznym to ok, tylko się cieszyć z zakupu :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]