Autor |
Wiadomość |
tomib
|
Napisane: 11.04.2010, 13:15 |
|
|
Witam wszystkich właścicieli Porsche,
Od jakiegoś czasu poszukiwałem cabrioletu, obejrzałem i przejechałem się kilkoma samochodami, ale po pierwszym kilometrze za sterem Porsche zrozumiałem, że to jest właśnie to
Przechodząc do tematu, chciałbym prosić o kilka porad przedzakupowych. Auto, które mam na oku, jest z 1998 roku, ale bardzo dobrze utrzymane. Przebieg niecałe 150tys. km, potwierdzone kilkoma wpisami w książce serwisowej (brak pełnej historii).
1. Jaka to jest dobra cena za Boxstera z 1998 roku? Wersja 2.5 manual.
2. Samochód jest spod Krakowa, obecnie też mieszkam w Krakowie. Wyczytałem na forum, że w Wieliczce jest dobry mechanik, który miał już styczność z tym modelem i mógłby sprawdzić jego stan techniczny. Moglibyście podać namiary na tego mechanika?
3. Ponoć w 2002 roku auto miało lifting, czy są jakieś ważne zmiany, które mogłyby zniechęcić do zakupu auta sprzed 2002 roku?
4. Na jakie 'przypadłości' cierpi ten model i na co zwrócić uwagę przed zakupem? Słyszałem jedynie o problemach z uszczelką między skrzynią biegów a silnikiem, czytałem też dyskusje na forum o problemach z cewkami, ale te były ponoć niedawno wymieniane.
5. Czy mając nr VIN da się sprawdzić w sieci historię serwisową? W książce serwisowej jest kilka wpisów z lat 1998 – 2000, później 2 z 1997 roku (przebieg wtedy wynosił 120tys).
6. Mam problemy ze znalezieniem korzystnego ubezpieczenia AC, większość firm nie ubezpiecza samochodów starszych niż 10letnie. Możecie polecić jakiegoś ubezpieczyciela bądź agenta, najlepiej w Krakowie?
7. Na koniec, co myślicie o tych 18tkach do niego? http://www.allegro.pl/item977007857_fel ... _opon.html
Opony są ponoć jeszcze na sezon powinny wystarczyć..
|
|
Góra |
|
Romanesku
|
Napisane: 11.04.2010, 13:51 |
|
|
tomib napisał(a): Witam wszystkich właścicieli Porsche, Od jakiegoś czasu poszukiwałem cabrioletu, obejrzałem i przejechałem się kilkoma samochodami, ale po pierwszym kilometrze za sterem Porsche zrozumiałem, że to jest właśnie to Przechodząc do tematu, chciałbym prosić o kilka porad przedzakupowych. Auto, które mam na oku, jest z 1998 roku, ale bardzo dobrze utrzymane. Przebieg niecałe 150tys. km, potwierdzone kilkoma wpisami w książce serwisowej (brak pełnej historii). 1. Jaka to jest dobra cena za Boxstera z 1998 roku? Wersja 2.5 manual. Nie patrz na cene tylko na stan. 2. Samochód jest spod Krakowa, obecnie też mieszkam w Krakowie. Wyczytałem na forum, że w Wieliczce jest dobry mechanik, który miał już styczność z tym modelem i mógłby sprawdzić jego stan techniczny. Moglibyście podać namiary na tego mechanika? Wysłałem Ci namiar na priv. 3. Ponoć w 2002 roku auto miało lifting, czy są jakieś ważne zmiany, które mogłyby zniechęcić do załakupu auta sprzed 2002 roku? Niekoniecznie, po 2002 była już szklana tylna szyba i inne silniki 4. Na jakie 'przypadłości' cierpi ten model i na co zwrócić uwagę przed zakupem? Słyszałem jedynie o problemach z uszczelką między skrzynią biegów a silnikiem, czytałem też dyskusje na forum o problemach z cewkami, ale te były ponoć niedawno wymieniane. Cieknącą uszczelkę łatwo zdiagnozować , po około 15 min. są plamy oleju pod autem przed tylną osią. koszt wymiany to około 2000 pln. w serwisie , a w ASO 5000 pln.Sama uszczelka kosztuje 80 pln. 5. Czy mając nr VIN da się sprawdzić w sieci historię serwisową? W książce serwisowej jest kilka wpisów z lat 1998 – 2000, później 2 z 1997 roku (przebieg wtedy wynosił 120tys). Po vinie sprawdzisz auta z Usa przez Carfax lub i Autocheck. 6. Mam problemy ze znalezieniem korzystnego ubezpieczenia AC, większość firm nie ubezpiecza samochodów starszych niż 10letnie. Możecie polecić jakiegoś ubezpieczyciela bądź agenta, najlepiej w Krakowie? 7. Na koniec, co myślicie o tych 18tkach do niego? http://www.allegro.pl/item977007857_fel ... _opon.htmlOpony są ponoć jeszcze na sezon powinny wystarczyć..
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 11.04.2010, 14:36 |
|
|
Romanesku, dzięki za szybką odpowiedź. Czekam też na opinie innych.
|
|
Góra |
|
przemek84
|
Napisane: 11.04.2010, 18:57 |
|
|
hmmm auto do 2000roku mialo 120tys przebiegu i niby 10lat pozniej ma tylko o 30tys wiecej,wierzysz w bajki  ?
|
|
Góra |
|
pit
|
Napisane: 11.04.2010, 18:59 |
|
|
to się nazywa zagięcie w czasoprzestrzeni... 
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 11.04.2010, 22:54 |
|
|
Sorry, mój błąd... Auto miało 120 tyś. w 2007 roku (nie 1997  ), tak przynajmniej mówi kilka ostatnich wpisów w książce dokonanych przez wcześniejszego właściciela.
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 11.04.2010, 23:07 |
|
|
Jako że naprawy są drogie, a części poza ASO słabo dostępne - kup najlepszy egzemplarz na jaki Cię stać.
Nie sugeruj się okazyjną ceną - niska wartość przeważnie nie bierze się znikąd.
Solidny przegląd przedzakupowy to konieczność.
Koła, hmmm...co prawda nie lubię nieoryginalnych felg (choć RH to prawie oryginał) i różnych opon na osiach, ale myślę że za 2.5 (z przesyłką)  warto.
PS. Celowałbym w egzemplarz po lifcie.
|
|
Góra |
|
MP-GDY
|
Napisane: 11.04.2010, 23:26 |
|
|
Modele z roczników od 2000 posiadają silniki 2,7l....troche większa moc i moment obr.
No i przeszłoś wypadkowa- w roadsterze to ważne.
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 12.04.2010, 14:16 |
|
|
Egzemplarz po lifcie jest niestety nieco poza moimi możliwościami finansowymi.
Jutro mam umówioną wizytę u mechanika w Wieliczce - zobaczymy, co wyjdzie 'w praniu'  Póki co mechanik, który ze mną oglądał ten egzemplarz, stwierdził jedynie, że przednie prawe nadkole było malowane, aczkolwiek pewnie malutka stłuczka, nie oczekuje od 12letniego auta, że będzie w 100% nigdzie nie bite.
Poza tym auto chodzi bez zarzutu, silnik i zawieszenie bez najmniejszych oznak niedomagania, przynajmniej tyle mogę powiedzieć po jeździe testowej.
Z felgami postaram się trochę negocjować, skoro mówicie, że 3000 tys. za nie to troche za duzo....
|
|
Góra |
|
jurek968
|
Napisane: 13.04.2010, 11:26 |
|
Nr klubowicza: 039
|
Masz fotki tego auta? kolor?tiptronic?
Góra |
|
Romanesku
|
Napisane: 13.04.2010, 13:46 |
|
|
tomib i jak po wizycie w Wieliczce?
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 13.04.2010, 21:59 |
|
|
Byłem u mechanika we Wieliczce - generalnie wszystko OK. Blachy nie bite poza malowanym nadkolem, wszędzie, gdzie zaglądnął łączenia blach itp. oryginalne. Do płynu chłodniczego nie przedostaje się olej. Z wykrytych usterek to sonda lambda do wymiany, po obu stronach silnika niewielkie wycieki oleju. Koszt wymiany sondy to ok. 500 - 600zł, wymiana uszczelek 1500. Ponoć jednym i drugim póki co nie trzeba się przejmować, pocenie się silnika jest niegroźne i wynika ze starości uszczelek, jedyny skutek uboczny to ślady na kostce brukowej  .
Do tego na początek do wymiany tarcze przód, tarcze i klocki tył, no i opony.
Tak więc muszę się Wam pochwalić, że zaliczka zapłacona i niedługo stanę się właścicielem tego cudeńka
Dla zainteresowanych tutaj jest link do oferty: http://sprzedamgo.pl/oferta_381_porsche ... tml#oferta
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 13.04.2010, 22:05 |
|
|
aha, dodam jeszcze, że pierwsza rejestracja samochodu to 2001 rok - wcześniej było to auto wystawowe ponoć w Szwecji. W dowodzie nie ma nigdzie wzmianki o roku produkcji.
Napiszcie co sądzicie o samochodzie. Na zdjęciach nie byłem przekonany o kolorze, ale na żywo prezentuje się ok. Wnętrze szare i niezbyt atrakcyjne, ale najważniejszy był dla mnie stan techniczny. Dodam, że z ceny udało mi się nieco zejść  A ile, to mogę podesłać na priv. 
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 13.04.2010, 22:18 |
|
|
Gratulacje, bo jak rozumiem już jest "zaklepany"
Jeżeli jeszcze coś zszedłeś z ceny i auto okaże się ok, to chyba jest
to najlepsza okazja jaką widziałem jeżeli chodzi o Boxstery. Po VINie
powinieneś się zorientować jaki jest rok produkcji.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 13.04.2010, 22:51 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Mi się kolor podoba. Czarnych jest chyba 80 % a tu przynajmniej miła odmiana.
Kolor tapicerki też pasuje.
Widać ze zdjęć że auto jest zadbane i biorąc pod uwagę cenę to uważam że dobra okazja.
Jak technicznie jest OK to będziesz miał radochę. Gratuluję.
Mam uzasadniony sentyment do Boxstera
Nie wiedziałem że jeszcze dawali koło dojazdowe wtedy.
Zestaw głośnomówiący ci się nie przyda. Chyba, że chcesz sobie pogadać jadąć w korku  .
Góra |
|
Wilson
|
Napisane: 13.04.2010, 23:40 |
|
|
Ten Boxster nie miał seryjnie elektrycznych lusterek?!  Na zdjęciach wyraźnie widać uchwyty do regulacji ręcznej... Dziwne w Porsche z 1998 roku. Zwłaszcza, że jest półskórzana tapicerka (z tego co wiem seria nawet w dzisiejszych Caymanach), elektrycznie regulowane fotele itp. Zastanawia mnie, kto kupował "gołe" nowe Porsche... No ale w tym aucie nie o to chodzi, skoro stan techniczny jest ok to gratuluję zakupu 
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 13.04.2010, 23:53 |
|
|
Tak, tak, auteczko już zaklepane i umowa podpisana:)
Fakt, wyposażenie nie jest nie wiadomo jak bogate, ale wystarcza. Te szare kolory w środku na żywo wyglądają bardzo ponuro i smutno i raczej takiej kiepskiej plastikowej jakości, ale co mi tam:)
Jeszcze kolejny mankament - jeden z przełączników z boku siedzenia nie działa, bądź nie obczaiłem na szybko jak się go używa.. jest ten, który reguluje oparcie przód/tył, domyślam się że drugi przód siedzenia góra/dół???
Jak już będę miał autko zrobię kilka fotek
Teraz pozostaje tylko znaleźć AC  Muszę jeszcze znaleźć jakiś niedrogi parking strzeżony w centrum, jest jeden zaraz obok ale liczą sobie 300zł za miesiąc... w takim wypadku wolę się przenieść gdzieś, gdzie parking będzie w cenie bo taniej wyjdzie.
|
|
Góra |
|
tomib
|
Napisane: 14.04.2010, 0:39 |
|
|
Jeszcze taka mała anegdotka. Jadąc do Wieliczki, już na 4ce, pomimo tego, że był sznurek aut kierowca przede mną zjechał prawie na pobocze w geście 'wyprzedzaj stary!'  Żeby nie zrobić panu przykrości dałem kierunek, wyprzedziłem i podziękowałem awaryjnymi
Często zdarzają wam się podobne sytuacje??? 
|
|
Góra |
|
pit
|
Napisane: 14.04.2010, 0:40 |
|
|
tak.
dodatkowo z ciekawostek możesz zrobić obserwację tego ile gości zwraca uwagę na Porsche jak idzie chodnikiem/jedzie autem samemu a ilu zwraca uwagę tych, którzy idą z dziewczyną/kobietą.
Ci którzy idą z kobietą zazwyczaj próbują udawać, że auto ich nie wzrusza...
autentyczna obserwacja.
ja jak idę z żoną to i tak zwracam uwagę jak jedzie coś naprawdę fajnego, najlepiej starego do tego. Ale Ci którzy jeszcze są na etapie "imponowania" muszą się pilnować... 
|
|
Góra |
|
SzaryWilk
|
Napisane: 14.04.2010, 8:44 |
|
|
Auto ładne, a cena bardzo dobra, jak idzie ona w parze ze stanem technicznym to ok, tylko się cieszyć z zakupu 
|
|
Góra |
|
|