Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.06.2023, 15:34 

Witam Forumowiczów.
Zamierzam kupić to auto, jednak zniechęcają mnie informacje, że auto to jest słabo wyciszone, mocno dociera do kabiny szum opon, kamery 360 są słabej jakości. Czy to możliwe aby tak drogie auto miało takie istotne w kwestii komfortu podróżowania niedociągnięcia.
z góry dziękuję za odpowiedź

PostNapisane: 8.06.2023, 17:35 

Porsche to auta nacechowane sportowo i wyciszenie na pewno nie będzie na poziomie s klasy ;) myślę, że jest to celowe, by kierowca odbierał jakieś bodźce z zewnątrz. Przy podwójnych szybach jest w panamerze cicho, a kamera 360 jest w porządku, ale nie takiej jakości jak w bmw

PostNapisane: 8.06.2023, 19:57 

wyszuy napisał(a):
Porsche to auta nacechowane sportowo i wyciszenie na pewno nie będzie na poziomie s klasy ;) myślę, że jest to celowe, by kierowca odbierał jakieś bodźce z zewnątrz. Przy podwójnych szybach jest w panamerze cicho, a kamera 360 jest w porządku, ale nie takiej jakości jak w bmw

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jak będzie porównywalnie do RSQ8 to będę zadowolony :)

PostNapisane: 8.06.2023, 22:10 

leklisek napisał(a):
wyszuy napisał(a):

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jak będzie porównywalnie do RSQ8 to będę zadowolony :)

powinno być ciszej ;) turbo w trybie normal to bardzo wygodne auto

PostNapisane: 10.06.2023, 7:29 

Posiadam takowe.

Jestem mega zadowolony. Co do wyciszenia rzeczywiście mogłoby być lepsze jednakże mam Burmestera i zazwyczaj gra dość głośno wówczas nie przeszkadza szum otoczenia. Auto nie należy do najcichszych jednakże jest akceptowalnie. Co do kamer to ciężko mi się wypowiedzieć- jestem nauczony bardziej na lusterka natomiast 360tki się przydają, według mnie działają dobrze.

Wypożycz sobie na kilka dni i polataj- to najlepiej wydana kasa przed zakupem jakiegokolwiek auta ( ja tak zrobiłem zanim kupiłem swoją ). O włos kupiłbym kiedyś Turbo S 991.2- które oddałem chwilę po wynajmie w celu testów jak i kiedyś Mercedesa AMG GTS ( nie były to auta dla mnie ).

Pozdrawiam.

PostNapisane: 10.06.2023, 10:33 

Hugs napisał(a):
Posiadam takowe.

Jestem mega zadowolony. Co do wyciszenia rzeczywiście mogłoby być lepsze jednakże mam Burmestera i zazwyczaj gra dość głośno wówczas nie przeszkadza szum otoczenia. Auto nie należy do najcichszych jednakże jest akceptowalnie. Co do kamer to ciężko mi się wypowiedzieć- jestem nauczony bardziej na lusterka natomiast 360tki się przydają, według mnie działają dobrze.

Wypożycz sobie na kilka dni i polataj- to najlepiej wydana kasa przed zakupem jakiegokolwiek auta ( ja tak zrobiłem zanim kupiłem swoją ). O włos kupiłbym kiedyś Turbo S 991.2- które oddałem chwilę po wynajmie w celu testów jak i kiedyś Mercedesa AMG GTS ( nie były to auta dla mnie ).

Pozdrawiam.

Super, dziękuję za cenne informacje. Jeśli mogę zapytać, co najbardziej słychać - szum kół, powietrza? Masz szyby z izolacją akustyczną?
Pozdrawiam

PostNapisane: 10.06.2023, 12:52 

Posiadam szyby z izolacją. Szum opon słychać najbardziej- zauważalne jest to szczególnie przy zmianie letnich na zimowe- trzeba przyznać, że to kawał walców. Jak mam być szczerzy to na początku lekko zwróciło to moją uwagę i przestało być zauważalne po kilku tyś km- aktualnie zaciekawiony tą kwestią sprawdzę dziś czy zjawisko nadal występuję czy po prostu już się człowiek przyzwyczaił ;)

PostNapisane: 10.06.2023, 16:20 

Hugs napisał(a):
Posiadam szyby z izolacją. Szum opon słychać najbardziej- zauważalne jest to szczególnie przy zmianie letnich na zimowe- trzeba przyznać, że to kawał walców. Jak mam być szczerzy to na początku lekko zwróciło to moją uwagę i przestało być zauważalne po kilku tyś km- aktualnie zaciekawiony tą kwestią sprawdzę dziś czy zjawisko nadal występuję czy po prostu już się człowiek przyzwyczaił ;)

Moją uwagę także zwrócił szum kół, wręcz zaskoczył. Jeżdżę RSQ8 gdzie opony też są szerokie 295 23 cale i praktycznie ich nie słychać. Może dlatego że siedzę dalej od kół 😅

PostNapisane: 10.06.2023, 21:07 

To tutaj opony są sporo szersze- jeżeli mnie pamięć nie myli 275 i 325 tył. Masz na yt bardzo fajny materiał na temat omawianego modelu od Mishy:

https://www.youtube.com/watch?v=qyN8YdNlg4U

Ogólnie to prawie każdy wymienia szum kół jako główną wadę 971- jest zauważany od pierwszego momentu i przestaje być uciążliwy po chwili jazdy. Ja bym auta nie skreślał z tego względu- wierz mi na słowo, że teraz kompletnie tego nie zauważam. Zerknij na moje wypociny w innych tematach- zostawiłem trochę wniosków.

PostNapisane: 10.06.2023, 21:13 

Hugs napisał(a):
To tutaj opony są sporo szersze- jeżeli mnie pamięć nie myli 275 i 325 tył.

tak z tyłu jest 325, ale czy to daje aż taką różnicę. I jak wypadł test? Pewnie duże znaczenie ma jaka opona jest założona

PostNapisane: 10.06.2023, 21:15 

Dziś inne mi pod rękę wpadło i musiałem przewietrzyć aby aku trochę podbić :) Jutro dam znać.

PostNapisane: 10.06.2023, 21:26 

Hugs napisał(a):
Dziś inne mi pod rękę wpadło i musiałem przewietrzyć aby aku trochę podbić :) Jutro dam znać.

Dziękuję i czekam z niecierpliwością. Długo nie mogłem się zdecydować między amg 4-door a Turbo S. Podobają mi się oba auta, a jednocześnie lubię ciszę podczas długich podróży. Stąd moje drążenie tematu :)
Wszędzie piszą że panamera jest super i komfortowa na długie podróże. Niestety na testowanie nie mam czasu i to mój błąd, bo kupuję trochę na ślepo :)

PostNapisane: 10.06.2023, 21:53 

Ja też 4-doora rozważałem ale mam bliźniacze auto więc odpadł z miejsca. Ogólnie to też wybrałbym Panamerę gdyż ma składaną tylną kanapę, uczciwą gwarancję i jeżeli masz na myśli 4-doora AMG to średnie spalanie 14L minimum- a w Pance mam 7.9L.

PostNapisane: 11.06.2023, 20:06 

Hugs napisał(a):
Ja też 4-doora rozważałem ale mam bliźniacze auto więc odpadł z miejsca. Ogólnie to też wybrałbym Panamerę gdyż ma składaną tylną kanapę, uczciwą gwarancję i jeżeli masz na myśli 4-doora AMG to średnie spalanie 14L minimum- a w Pance mam 7.9L.

I jak udało się sprawdzić :)
Mam jeszcze pytanie o te dwie kontrolki na obrotomierzu. Co one oznaczają?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 11.06.2023, 22:21 

Cześć.

Jedna to hamulec postojowy- a tej żółtej nie poznaję, być może jest to właśnie ten system o który pytałeś. Panamera nie jest wybitnie cichym autem- ale nie jest też źle, po czasie przestaje się na to zwracać uwagę. Wszystko co jest generowane to opony i podejrzewam, że wyciszenie nadkoli mogłoby diametralnie pomóc ( uwaga na Approved wówczas! )

Nadal polecam Ci wynająć sobie oba te auta- wydasz kilka tyś i będziesz wiedział co brać.

PostNapisane: 11.06.2023, 22:27 

Hugs napisał(a):
Cześć.

Jedna to hamulec postojowy- a tej żółtej nie poznaję, być może jest to właśnie ten system o który pytałeś. Panamera nie jest wybitnie cichym autem- ale nie jest też źle, po czasie przestaje się na to zwracać uwagę. Wszystko co jest generowane to opony i podejrzewam, że wyciszenie nadkoli mogłoby diametralnie pomóc ( uwaga na Approved wówczas! )

Nadal polecam Ci wynająć sobie oba te auta- wydasz kilka tyś i będziesz wiedział co brać.

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

PostNapisane: 11.06.2023, 22:30 

Polecam się. Pytaj jak coś potrzebujesz.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]