|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ebbuma
|
Napisane: 11.05.2021, 23:03 |
|
|
Dobry wieczór Forumowicze,
czy ktoś bardziej obeznany lub doświadczony może napisać kilka słów czy taki szelmowski plan ma prawo się udać... Mam czarną 991.2 4GTS z małym przebiegiem. Samochód kupiłem nowy w salonie we Wrocławiu. Leasing trwa jeszcze rok. Czy widzicie szansę na oddanie w rozliczenie samochodu biorąc nową 911stkę?
Ewentualnie jak wygląda sprawa sprzedaży samochodu / cesji leasingu w trakcie trwania leasingu? Czy potencjalni kierowcy Porsche interesują się takim przejęciem umowy leasingowej?
Dzięki za opinie. Pozdrawiam, Marek
|
|
Góra |
|
evan
|
Napisane: 12.05.2021, 8:15 |
|
|
Musisz poczytać warunki leasingu ale cesję możesz spokojnie zrobić. Trwa to chwilkę - u mnie jakieś 30 dni ale jest to do ogarnięcia. Salon raczej nie weźmie samochodu w leasingu w rozliczeniu. Możesz też wykupić samochód i sprzedać ale to generuje duże koszty. Zacznij od cesji. Teraz jest mało samochodów używanych na rynku i jest duży popyt na cesje .
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 12.05.2021, 9:06 |
|
Nr klubowicza: 288
|
leasing musi trwać minimum 2 lata żeby stanowił koszty być może zwrot reklamacyjny do dealera i podstawienie nowego auta nie spowoduje straty -ale to w US trzeba sprawdzić
|
|
Góra |
|
Yalapeno
|
Napisane: 12.05.2021, 9:51 |
|
|
Auto należy do leasingodawcy a nie do Ciebie. Nie ma tutaj mowy o jakimkolwiek zwrocie do dilera, bo to może zrobić Leasingodawca a nie Ty a żadna tego typu firma tego nie zrobi. Jedynie dwa wyjścia: - wykup z leasingu i sprzedaż niezależna bądź właśnie danie auta w rozliczeniu do dilera (i tutaj to co było wyżej, auto minimum 2 lata musi już być w leasingu inaczej nie ma szans wykupić, tzn. zakończyć leasing bez kar) - cesja leasingu na inny podmiot. Bierzesz odstępne i idziesz do salonu zamawiać nowe auto.
I tu nie ma znaczenia czy mówimy o Porsche, Skodzie czy koparce. Schemat zawsze taki sam bo mówimy o aspektach księgowo / leasingowych.
|
|
Góra |
|
kristoferekd
|
Napisane: 12.05.2021, 10:10 |
|
|
Ewentualnie jak wygląda sprawa sprzedaży samochodu / cesji leasingu w trakcie trwania leasingu? Czy potencjalni kierowcy Porsche interesują się takim przejęciem umowy leasingowej?
Masz świeże auto, więc zainteresowanie cesją na pewno będzie. Tylko kwestia dostosowania odstępnego(zależy jaki masz wykup). Technicznie operacja łatwa do wykonania. Dla niektórych liczy się też, który leasing(jest kilka leasingów, których w życiu bym nie wziął bez względu na cenę).
|
|
Góra |
|
Yalapeno
|
Napisane: 12.05.2021, 10:36 |
|
|
Ja jeszcze uszczegółowię swoją wypowiedź. W sumie przerabiałem podobny temat, a więc danie auta które leasingowąłem w rozliczeniu. Trzeba było stworzyć do tego odpowiednią kwitologię. 1. Miałem umowę spisaną z dealerem, w której było określone, że daje auto w rozliczeniu po moim wykupie z firmy leasingowej 2. W umowie było zapisane, że kwotę wykupu dealer wpłaca na konto Leasingodawcy jako część zapłaty za moje auto w rozliczeniu. 3. Leasingodawca wystawił mi fakturę na wykup, a ja dealerowi (przelewu dokonał dealer od razu na konto leasingodawcy) 4. po przelewie Leasingodawca przekazał mi papieru mówiące o tym, że umowa leasingowa została zakończona. Ja stałem się właścicielem pojazdu. 5. Wtedy mogłem dopiero wrócić do dealera i zostawić stare auto a wziąć nowe. Było trochę papierologii, faktur, ale zostało załatwione. Akurat dotyczyło to BMW. Dealer mówił, że to nie jest pierwszy raz jak robią taką kombinację.
|
|
Góra |
|
ChrisR
|
Napisane: 12.05.2021, 10:58 |
|
|
Świeżych 911 nie ma na rynku, więc dobry moment na wystawienie cesji, ewentualnie każdy leasing jeśli trwa minimum 2 lata możesz zakończyć spłacając zobowiązania.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|