Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.11.2011, 12:46 

Witam serdecznie!
Postanowiłem zrobić mojemu boxerowi mały prezent zrobić mały FL, na początku chciałem wymienić światła na xenony. Znalazłem lampy na allegro [url]moto.allegro.pl/lampy-xenon-porsche-carrera-911-996-boxster-i1941032497.html[/url]
Mam pytanie, czy orientuje się ktoś z Was czy potrzebuje do nich jeszcze jakiś sterownik lub cokolwiek innego (poza zaślepkami na rogach), czy może wystarczy je tylko podłączyć i cieszyć się lepszym wyglądem i oświetleniem? :) Pozdrawiam

Tytuł: :)
PostNapisane: 17.11.2011, 13:39 

napewno spryskiwacze (lub atrapy) zeby dowodu Ci nie zabrali i przeszło przeglad:) a co do reszty to niewiem:)

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 14:17 

a poziomowanie reflektorów?

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 14:43 

Bezpiecznik napisał(a):

Nie jest do niczego potrzebne/niezbędne.
Dołożyłem kilka kompletów (oryginalnych) xenonów do różnych aut (bez poziomowania) i nikt, nigdy nie sygnalizował oślepiania ani też nie miałem problemów z widocznością, wynikającą z niewłaściwie ustawionego poziomu.

Spryski są o tyle potrzebne, że efektywnośc świecenia zabrudzonych xenonów spada bardzo szybko tzn. tam gdzie zwykła (brudna) lampa jeszcze daje radę, xenon już dawno nie... :)

Tytuł: :)
PostNapisane: 17.11.2011, 14:49 

w boxsterze poziomowanie jest w lampie(?)

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 15:42 

Jak przejrzałem PET to jest tam zarówno system samo poziomowania jak i jakiś ignition control unit. Teraz pytanie czy te systemy sa integralna częścią lampy, czy trzeba je dokupić.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 16:02 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Elementy poziomowania (sprawdzałem w 996) są zlokalizowane na przednim zawieszeniu. Więc jeśli chce się mieć wszystko w zgodzie ze sztuką to ingerencja jest spora i kosztowna. Oczywiście powinny być także spryskiwacze.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 16:52 

Z tego co się orientuje to w polskim prawie wymagane jest samopoziomowanie i spryskiwacze do xenonów. To ze wiele aut jeździ bez jednego bądz drugiego elementu wynika tylko z tego ze stacje diagnostyczne działaja jak działają. Niemniej jednak policja może za brak któregoś zabrać dowód i wysłać na badanie techniczne. Oczywiście o ile się nie myle.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 17:25 

911Bart napisał(a):
Bezpiecznik napisał(a):

Nie jest do niczego potrzebne/niezbędne.
Dołożyłem kilka kompletów (oryginalnych) xenonów do różnych aut (bez poziomowania) i nikt, nigdy nie sygnalizował oślepiania ani też nie miałem problemów z widocznością, wynikającą z niewłaściwie ustawionego poziomu.

Spryski są o tyle potrzebne, że efektywnośc świecenia zabrudzonych xenonów spada bardzo szybko tzn. tam gdzie zwykła (brudna) lampa jeszcze daje radę, xenon już dawno nie... :)

zarówno poziomowanie, jak i spryskiwacze reflektorów ksenonowych mają na celu zapobieganie oślepianiu kierowców jadących z przeciwnej strony. pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 17:53 

ale Bart tez moze miec racje... w koncu w pierwszych samochodach w ktorych seryjnie montowano xenon nie bylo samopoziomowania... bo jesli chodzi o spryskiwacze to kazdy kto ma xenony wie ze bez nich raczej z jazda kiepsko...xenony brudne poprostu nie swieca

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 19:30 

Samopoziomowanie jest wymogiem przepisow unijnych, jak rowniez spryskiwacze. Xenon to zimne swiatlo czyli reflektor zawsze bedzie zamarzniety w zimie czyli skutecznosc oswietlenia zadna , przy mieszance lod + brud.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 19:52 

JLS napisał(a):
Samopoziomowanie jest wymogiem przepisow unijnych...

ale nie jest niezbędne. :)

Spryskiwacze (pod warunkiem że skuteczne) rzeczywiście warto mieć i dołożyć je jest stosunkowo łatwo, ale samopoziomowanie (jeżeli nie jest zainstalowane wewnątrz reflektora - nowsze konstrukcje) to już bardzo trudno.
W starszych konstrukcjach poziomowanie odbywa się na podstawie impulsów z czujników żyroskopowych, zamontowanych na stabilizatorze przedniej osi - tutaj tak naprawdę pomógłby tylko fabryczny i drogi kompletny zestaw.

A prawdopodobieństwo trafienia na wnikliwą kontrolę policyjną, która stwierdzi brak poziomowania jest jak...milion w totka...;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 20:20 

po co komu światła które świecą w niebo albo mają zasięg 5 m :dontknow:
chyba xenony zakłada się po to aby lepiej widzieć drogę a nie tylko je mieć i widzieć gorzej niż przy normalnych dobrze ustawionych światłach.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 20:40 

Widać Marion, że wszystkie twoje xenony to fabryczny wypust. ;)

Zapewniam Cię, że w praktyce brak samopoziomowania nie ma zauważalnego wpływu na jakość oświetlania drogi.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 21:42 

Nr klubowicza: 164
.... A ze można oslepiac innych kierowców to już ich problem.
Well.....

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2011, 22:36 

911Bart napisał(a):
JLS napisał(a):
Samopoziomowanie jest wymogiem przepisow unijnych...

ale nie jest niezbędne. :)

Wybacz ale to opinia zdecydowanie jednostronna. Konstruktorzy tego oświetlenia nie zastosowali samo-poziomowania tylko dlatego żeby skomplikować konstrukcję pojazdu i skasować więcej pieniędzy za produkt.

911Bart napisał(a):
A prawdopodobieństwo trafienia na wnikliwą kontrolę policyjną, która stwierdzi brak poziomowania jest jak...milion w totka...;)

To bardzo uproszczony sposobi myślenia i może nawet jestem w stanie zgodzić się z Twoim rachunkiem prawdopodobieństwa w warunkach polskich, tylko ze życie bywa czasami brutalne. Sytuacja ulega zmianie gdy popadamy w kolizję autem które posiada tego czy innego rodzaju przeróbki niezgodne z homologacja. W pierwszej kolejności ubezpieczyciel traci ochotę do wypłaty odszkodowania a w przypadku gdy pojawia się osoby poszkodowane zdrowotnie, prokurator możne być bardzo zainteresowany dlaczego nie ma fontanny reflektorów i automatycznej waserwagi.
Uczestniczyłem w dziesiątkach oględzin powypadkowych i widziałem jak rzeczoznawcy szukają dziury w całym. Oni naprawdę nie są w ciemię bici a przypuszczam też że w policji jest już zdecydowanie mniej milicji. Zapewne nie jeden pojazd patrolowy posiada xenony, a kto raz jechał autem z tym oświetleniem wie jak sprawdzić skuteczność samo-poziomowania.

pozdrawiam i nie namawiam

JLS

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 8:43 

w pełni popieram opinie poprzednika, dobrze jest jak jest dobrze, jak sie cos zdarzy to po co potem zalowac. Zwykle lampy tez sa cool, lepiej nie kombinuj, za fajny samochod ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 10:00 

kiedyś mój kolega miał Maximę 2006 rok chyba
auto z usa sprowadzone i miała fabryczne ksenony bez spryskiwaczy i poziomowania

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2011, 10:54 

powszechnie wiadomo ze u nas sa inne swiatla jak USA, wiec to slabe "za" i kolega z maximy nie powinien tak jezdzic. Oczywiscie nie jestem swiety, bo tez kiedys jezdzilem (to juz 14 lat temu ) z obrysowkami i bez przeciwmgielnego, ale nie zmienialbym w porsche oryginalnych lamp na "sztukowane"

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2011, 4:04 

pimi napisał(a):

zarówno poziomowanie, jak i spryskiwacze reflektorów ksenonowych mają na celu zapobieganie oślepianiu kierowców jadących z przeciwnej strony. pzdr

Zupełnie sie nie zgodze....
Poziomowanie działa wyłącznie w momencie włączenia świateł na postoju, kilka razy bujnie soczewką w górę w dół, w zależności od tego jak auto akurat stoi.
Poziomowanie nie jest dynamiczne, i częśto gęsto auta podjeżdżające pod górkę, na podjazdach z xenonami oślepiają.

Zresztą, parkujemy autem, jakaś jest nierówność, wyłączamy silnik, idziemy. Ponowne odpalenie, xenon się bujnie w górę w dół, nastąpi korekcja ustawienia, czyli parkując wcześniej, xenon był źle ustawiony, wypoziomowany.....
Zgadzam sie zupełnie, że ustawiony prawidłowo reflektor nie będzie oślepiał, i samoregulacja nic tu specjalnego nie da, tym bardziej że jej działanie jest mocno kulawe.....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]