Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]





Post new topic Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
Offline
PostPosted: 16.11.2019, 10:31 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
Panowie.

Swój zakup porsche i walkę z nim opisuję w innych wątkach.

Tu chciałbym poruszyć temat radia nawigacji Beckera BE6635 PCM2 E1.

Mało jest o tym w necie a fachowa naprawa to koszt ok. 800 zł. Kupowanie używki nie ma sensu bo w większości mają one ta sama wadę a jeśli nie to za niedługi czas może się ona pojawić.

Co z radiem.

Otóż nabyłem samochód i radio było całkiem ciemne. Dodam ze samochód bardzo długo stał.

Radio wymontowałem, rozłożyłem i nic szczególnego nie znalazłem. Żadnych upaleń, uszkodzeń czy złych styków.

Nie skręcając wszystkiego na 100% podpiąłem radio na krótko i co się okazuje radio ożyło. Działa radyjko, menu itp.

Złożyłem to do kupy włożyłem na miejsce i ...... znowu ciemne.

Stąd moje pytania:

1. Czy ktoś ma z tym doświadczenie. Co sprawdzić, przylutować, może jakiś schemat ?
2. Dodatkowo jak radio się włączyło i nacisnąłem przycisk Navi lub map to pojawił się napis No Disck. Wygląda na to że nabyłem samochód i radyjko bez płytki nawigacji. Chyba ktoś wyciągnął. Gdzie takiej płyty szukać i jakiej?
3. Czy faktycznie do tego radia mogę włożyć kartę sim i rozmawiać przez komórkę?
4. Czy jest jakaś możliwość aby do tego radia podpiąć usb z muzyką?

Zastanawiam się czy iść w naprawę tego starocia czy szukać czegoś na androidzie choć to wydatek jeszcze większy ponad 1000 zł. Z drugiej strony chyba warto mieć oryginalne radyjko.

Może ktoś coś pomoże?


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 16.11.2019, 12:38 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8164
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
Nawet jakbyś znalazł płytę to i tak mapy będą baaardzo stare i właściwie bezużyteczne. Ja bym wszedł w coś aftermarketowego 2DIN




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 16.11.2019, 14:50 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
wit007 wrote:
Nawet jakbyś znalazł płytę to i tak mapy będą baaardzo stare i właściwie bezużyteczne. Ja bym wszedł w coś aftermarketowego 2DIN

Co masz na myśli:

aftermarketowego 2DIN


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 16.11.2019, 17:08 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8164
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
Ja akurat patrzyłem na Apple Car Play i widziałem fajne Sony za nieco powyżej 1k. Bez odtwarzacza CD, ale tego nie ma 90% nowych sprzętów




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.12.2019, 10:46 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
No więc radyjko znowu ożyło. Nie wiem w czym problem ale teraz od dłuższego czasu włącza się bez problemu.

Nie wiem może to kwestia dobrego połączenia taśmy wyświetlacza. teraz porządnie ja połączyłem wcześniej chyba wypadała.

Zobaczymy jak będzie dalej.

Poszukuję płytki do tej nawigacji ponieważ mam komunikat "No Disc" po włączeniu NAVI.

gdzie takie płytki mogę pozyskać?


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.12.2019, 10:48 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
mkzibi wrote:
No więc radyjko znowu ożyło. Nie wiem w czym problem ale teraz od dłuższego czasu włącza się bez problemu.

Nie wiem może to kwestia dobrego połączenia taśmy wyświetlacza. teraz porządnie ja połączyłem wcześniej chyba wypadała.

Zobaczymy jak będzie dalej.

Poszukuję płytki do tej nawigacji ponieważ mam komunikat "No Disc" po włączeniu NAVI.

gdzie takie płytki mogę pozyskać?



A płytkę mimo wszystko chciałbym mieć aby mieć oryginalne radyjko...

Pytanie tylko czy w moim radyjku zadziała najnowsza wersja : Porsche PCM 2.1 systems with the DVD based navigation


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 4.12.2019, 0:17 

Joined: 4.09.2015
Posts: 338
Jak masz PCM 2.0 i nie masz napędu to nici z tego.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 4.12.2019, 0:39 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
Po wciśnięciu Main i Trip pojawia mi się wersja 3.0. Nie mam napędu ani w bagażniku ani pod siedzeniem pasażera. Czy w takim razie płytkę wsadzać do napędu CD? Ściągnąłem sobie płytkę cd z mapa Polski.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 4.12.2019, 22:14 

Joined: 4.09.2015
Posts: 338
mkzibi wrote:
Po wciśnięciu Main i Trip pojawia mi się wersja 3.0. Nie mam napędu ani w bagażniku ani pod siedzeniem pasażera. Czy w takim razie płytkę wsadzać do napędu CD? Ściągnąłem sobie płytkę cd z mapa Polski.

Wklej zdjęcie z ekranu jednostki centralnej po naciśnięciu main i trip, rozjaśni to trochę sytuację.
Żeby móc używać płyty navi z mapami Polski musi być najwyższy soft, nie wykluczone że odczyt jest tylko przez napęd DVD pod fotelem pasażera.
Odczyt płyt z mapami przez napęd w jednostce centralnej odbywał się w starym PCM-ie 2.0 (tylko Europa bez Polski).


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.12.2019, 1:00 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
Poniżej pod linkiem zdjęcie z nawigacji.

Pytanie czy mam CD czy DVD.

DVD pod siedzeniem ani w bagażniku nie ma. Czy znaczy to ze mapy wkładam na płycie do napędu radia?

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.12.2019, 12:06 

Joined: 4.09.2015
Posts: 338
mkzibi wrote:
Poniżej pod linkiem zdjęcie z nawigacji.

Pytanie czy mam CD czy DVD.

DVD pod siedzeniem ani w bagażniku nie ma. Czy znaczy to ze mapy wkładam na płycie do napędu radia?

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Tak, do napędu radia, ale z tego co widzę to raczej nie zadziała (wklej komunikat).


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.12.2019, 14:29 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
Ok ale mapy na CD czy DVD.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.12.2019, 17:50 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
Jak wcisne Map to mam "starting map" i stoi jak wcisne navi to mam "no CD disk". Wydaje mi się to normalne bo nie mam płytki. Znalazłem na forum płytkę NR8.cd ale to jest na CD i nie wiem czy u mnie ma być CD czy DVD.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.12.2019, 21:58 

Joined: 4.09.2015
Posts: 338
mkzibi wrote:
Jak wcisne Map to mam "starting map" i stoi jak wcisne navi to mam "no CD disk". Wydaje mi się to normalne bo nie mam płytki. Znalazłem na forum płytkę NR8.cd ale to jest na CD i nie wiem czy u mnie ma być CD czy DVD.


Patrząc po sofcie PCM 2.0 z napędem CD.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 10.12.2019, 21:22 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
No więc podaję kilka nowych informacji.

Nagrałem płytę CD którą ściągnąłem z sieci z mapami EU wschodniej (płyta cd4.rg obraz).

Po włożeniu płyty jest postęp. Pojawia się mapa i nie ma już komunikatu "Insert Navi CD" ale problemy są następne:

Mapa nie lokalizuje aktualnej pozycji tylko cały czas stoi na lokalizacji gdzieś w okolicy Essen.

Radio co jakiś czas gubi ustawienia zegara, przestawia się na język niemiecki mimo że ustawiam angielski itp.

Mogę wyszukiwać cele nawigacji (np. Gdańsk) ale nie lokalizuje.

Pytanie może antenę źle podłączyłem?

Gniazda mam jak na tym zdjęciu:

https://images.app.goo.gl/VYD1mjnK37vmBvSu8

Były różne kolory gniazd ale jednego kabla mi brakowało. Nie wiem czy dobrze podłączyłem. Nie podlaczyłem gniazd niebieskiego.

No i te gubienie ustawień.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 11.12.2019, 17:41 

Joined: 28.01.2013
Posts: 41
Niebieska końcówka służy do anteny gps lub szara jesli nie porusza sie kursor czyli na mapce nasza pozycja, nawet jak jedziemy czyli mamy cos nie tak z połączeniem jesli przesuwa sie kursor jak jedziemy a lokalizacja jest gdzie indziej to oznacza brak gps czyli brak anteny lub uszkodzona antena
Co do przestawienia czasu podejrzewam uszkodzenie anteny gps raz załapie a raz nie


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 11.12.2019, 20:10 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8164
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
Bez anteny nie będzie działać na pewno.




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 12.12.2019, 14:45 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
dziakoni wrote:
Niebieska końcówka służy do anteny gps lub szara jesli nie porusza sie kursor czyli na mapce nasza pozycja, nawet jak jedziemy czyli mamy cos nie tak z połączeniem jesli przesuwa sie kursor jak jedziemy a lokalizacja jest gdzie indziej to oznacza brak gps czyli brak anteny lub uszkodzona antena
Co do przestawienia czasu podejrzewam uszkodzenie anteny gps raz załapie a raz nie


Jeśli niebieska jest od GPS to od czego jest ta zielona, żółta i czarna.
Wtyki 4 a ja z auta mam tylko 3 kable? Żółty i czarny i te podłączyłem zgodnie z kolorami a ten ostatni ?????


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 12.12.2019, 14:48 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8164
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
To pokaż jeszcze te wtyczki.




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 14.12.2019, 23:20 

Joined: 18.10.2015
Posts: 78
wit007 wrote:
To pokaż jeszcze te wtyczki.


Anteny jeszcze zrobię fotkę i zamieszczę ale mam tera inny problem. Raptem przestało czytać płytę.

Mam komunikat "Navigation not activ lub Navigation Starting" i mapa się nie pokazuje.

Czyżby plyta lub napęd uszkodzony?

Jeszcze chwilę temu mapa się pojawiał?


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum PCP








Przyklejone




English information
Ostatnie posty publicznego forum









cron