Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.12.2021, 18:54 

Zastanawiam się nad zakupem 992C4. Mam taki dylemat. Jak jest w praktyce, jak często, mimo oczywiście uwagi na drodze, musicie naprawiać koła ze względu na tak mały profil opon? Czy jest z tym częsty problem? Nie biorę pod uwagę oczywiście nabitych gwoździ czy wkrętów. Tylko np. łachy asfaltu na kostce brukowej itp. nierówności. Jak często u Was się to zdarza?
Dotychczas jeździłem na dużych profilach (min55) więc problemu nie było a oponę przez 40lat moich jazd naprawiałem może ze 3,4x.

PostNapisane: 8.12.2021, 19:13 

to moze ja swoje statystyki wrzuce, od 8 lat auta na kołach 19,20,21 cali, profile opon 30-35, nigdy nie przebiłem opony :lol: :lol: :lol: zrobione pewno 100 tys km.

PostNapisane: 10.12.2021, 10:49 

Porschakowe 16-17 (telefony i Cupy 1), profile 55-50-45 a także 17" od Mercedesa profil 45 miałem prostowane, a 16" poszły na złom po przywodzie z krawężnikiem, bo zamieniły się jajo mimo bardzo mięsistej opony, nie pamiętam w jakiej liczbie i częstotliwości.
Natomiast felgi Audi LeMans 19" produkcji Speedline na profilu 35, ani 18" AEZ na profilu 40 chyba nie musiałem prostować, mimo zaliczenia paru solidnych dziur. Myślę, że to po prostu kwestia wykonania konkretnej felgi.

PostNapisane: 10.12.2021, 17:30 

Duke napisał(a):
Myślę, że to po prostu kwestia wykonania konkretnej felgi.

Tylko trzeba pamiętać, że czasem lepiej żeby felga była do prostowania, niż żeby poszło w zawias ;)

A co do pierwotnego pytania, to wszystko zależy po jakich drogach będziesz jeździł. Obstawiam, że na 99% nie będzie problemu, ale a nuż akurat codziennie do pracy jeździsz jakąś z pozostałego 1%..?

PostNapisane: 24.01.2022, 14:32 

Nr klubowicza: 719
apsza napisał(a):
Zastanawiam się nad zakupem 992C4. Mam taki dylemat. Jak jest w praktyce, jak często, mimo oczywiście uwagi na drodze, musicie naprawiać koła ze względu na tak mały profil opon? Czy jest z tym częsty problem? Nie biorę pod uwagę oczywiście nabitych gwoździ czy wkrętów. Tylko np. łachy asfaltu na kostce brukowej itp. nierówności. Jak często u Was się to zdarza?
Dotychczas jeździłem na dużych profilach (min55) więc problemu nie było a oponę przez 40lat moich jazd naprawiałem może ze 3,4x.

Nigdy nie wiem o co chodzi, z obawą o niski profil. Od 7 lat jeżdżę na 20-21 calach z profilami 25-30 i nie wiem czy miałem szczęście, ale nigdy też nie dotknąłem niczego felgą. Przez ostatni rok zrobiłem 992S 20k kilometrów, a felgi wyglądają jak nowe. Myślę, że to nie znaczy, że są pancerne :D ale myślę, że jak każdy z nas odruchowo omijam wszelkie studzienki i miałem szczęście nie wjechać w żadną dziurę. Kamera 360 też bardzo pomaga, żeby nigdzie nie dotknąć o próg, typu wjazdy do centrów handlowych etc. Jeździłem nim po różnych drogach, nie że tylko autostrada, także odrobina uwagi i powinno być ok :-)

2021 Carrera S
2022 GT3 Touring
2023 Taycan GTS
2024 Ferrari 296 GTS

Gadu-Gadu: 741324

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]