Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: 992 na tor
PostNapisane: 13.01.2022, 14:23 

Nr klubowicza: 760
Od niedawna mam szczęście posiadać 992 Carrera S. Chciałem wybrać się 3-4 razy w roku na tor rekreacyjnie na jakiś Track Day. Jak z Waszego doświadczenia wygląda kwestia wymiany oleju, czy po każdym TD wymieniacie czy np. po 2-3 imprezach, a może tylko według przebiegu np.co 10 tys? Jakich przygód technicznych w aucie muszę spodziewać się po takich imprezach (oprócz zużycia klocków i opon)? Mam trochę obaw, że sobie nabiję jakieś dodatkowe super koszty, być może bezpodstawnie, w końcu to Porsche :D Może lepiej odpuścić temat i wybrać się na tor na imprezy gdzie jeździ się czyimś autem (byłem na kilku i super)i można je trochę docisnąć...Czy na tor macie 3 komplety kół czy przekładacie opony torowe na np.felgi zimowe (obawiam sie że po kilku takich przekładkach felgi będą w opłakanym stanie)?

Tytuł: Re: 992 na tor
PostNapisane: 13.01.2022, 14:56 

Dobrze rozgrzać, potem dobrze schłodzić, nie atakować mocno tarek i będzie git ;)
Jak jeździsz z głową po torze to auto mniej dostaje w tyłek niż w miejskiej dźungli. Mając osobny kpl kół na tor ułatwiasz sobie na pewno sprawę. Nie idź raczej w wyczynowe opony typu pełny slik bo z takim zestawem auto dużo bardziej jest obciążone.
Pilnuj też płynu hamulcowego .

PostNapisane: 13.01.2022, 15:06 

Nr klubowicza: 170
ja olej w każdym moim aucie sportowym wymieniam co 10.000km, a w dieslu daily co 15.000km

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

PostNapisane: 13.01.2022, 15:06 

jeździłem 997 S PDK i 991 S, każdym po kilka lat. I podobnie jak Ty planujesz, brałem udział w 3-4-5 spotkaniach klubowych na torze i, raczej nie oszczędzałem aut i siebie ;-), aby potestować ich możliwości :).
Tak jak ktoś napisał, grzałem wcześniej olej ;-), ale ogólnie przyjeżdżałem na "zwykłych", codziennych letnich oponach, nic nie pompowałem, nie miałem kompletu na tor (był zimowy, ale to na zimę tylko).
Pilnowałem oleju (ale chyba tylko raz zdarzyło się, że w trakcie jazd zapaliła się nagle lampka, że olej już na minimum - poczekałem, dolałem i jeżdziłem dalej). Opony i klocki wiadomo, zużywają się i zwykle pod koniec roku wymieniałem opony na nowe... ;-)....klocki wg zużycia. dwa razy wymieniłem tarcze hamulcowe przy okazji standardowego przeglądu - serwis doradził aby już wymienić. Poza tym na torze nigdy nic mi się nie popsuło, nie nawaliło.
Traktowałem auta jak, podobno, typowy użytkownik Porsche - od czasu do czasu na tor, aby mieć z tego fun :).

Szerokości więc, i polecam zapisanie się do klubu, to będziesz mógł jeździć z pasjonatami, którzy dbają o swoje auta i raczej nie wiadą Ci w tył podczas jakiejś próby...zresztą część eventów polega na przejeżdżaniu trasy samemu, więc jesteś tylko Ty, zakręty i...plastikowe pachołki ;-).

PostNapisane: 13.01.2022, 15:18 

czyli nie zakładałeś semislicków i jeździłeś na zwykłych letnich na torze? wytrzymują kilka takich wyjazdów?

PostNapisane: 13.01.2022, 15:25 

karup napisał(a):
czyli nie zakładałeś semislicków i jeździłeś na zwykłych letnich na torze? wytrzymują kilka takich wyjazdów?

tak, bez problemu....poza wymianą na koniec sezonu zwykle. czasami, jeśli jeździłem mniej, to trzeba było wymienić np. w połowie kolejnego sezonu, ale nie miałem dodatkowego zestawu wyścigowego (no bo potem na tych samych kółkach do domu, czasami kilkaset km - a jak zabrać 4 koła z felgami do 911 ? nie wiem czy się da, chyba nie, nawet nie próbowałem...a laweta to zupełnie inna bajka...).

PostNapisane: 13.01.2022, 15:50 

na semi można dojechać teoretycznie na tor i nie trzeba ich targać ze sobą (poza tym byłoby to awykonalne tym autem).....To chyba nie będę inwestował w kolejny komplet kół, tylko poprostu na letnich wyskoczę na tor. Parenaście tysia zostanie w kieszeni. Czyli dobrze miec ze soba jakąs dolewkeoleju i płynu chłodzącego.

PostNapisane: 13.01.2022, 22:15 

Nr klubowicza: 193
Jeżeli to będę Twoje pierwsze kroki na torze to też myślę, że standardowa letnia opona będzie najlepsza do bezpiecznego zapoznawania się z autem. Litr oleju powinien w zupełności wystarczyć, płynu chłodzącego raczej na torze nie dolejesz, ale i tak sprawdź stan obydwu kilka dni przed terminem i jeżeli trzeba - uzupełnij. Płyn hamulcowy pewnie jeszcze dość świeży, ale jeżeli chcesz być w 100% pewien możesz podjechać do serwisu gdzie mogę sprawdzić jego parametry. Baw się dobrze ;)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 13.01.2022, 22:28 

Nr klubowicza: 692
Proponuję okleić auto folią ppf. Co najmniej bikini + progi, porządnie tylne nadkola plus ranty wokół kół i oczywiście tylny zderzak tam gdzie najbardziej jest narażony na uderzenia kamieni spod kół. To absolutne minimum.

718 Spyder '22
991 Carrera S MRE '14
987 Boxster S '05
Macan kosiarka '18

PostNapisane: 14.01.2022, 0:02 

Nr klubowicza: 318
wszystko zalezy jak jezdzisz
tak jak Qbak pisze,ze jak to sa Twoje pierwsze kroki na torze to jedz co fabryka dala,
a jak jezdzisz ambitniej to semislick,dobrze by bylo odrazu wymienic plyn hamulcowy,a
potem to juz hamulce itp itd :lol:
oczywiscie oklejenie ppf tez by sie przydalo
szerokosci

PostNapisane: 14.01.2022, 10:02 

Dzięki za porady. Byłem na torze raptem na 3 imprezach (2xBMW i raz Porsche). Świetna zabawa, adrenalina, ale wiadomo jazda bez ograniczeń bo auta nie moje. Jeśli jeszcze dobre towarzystwo i nocleg integracyjny w fajnym miejscu to już rewelka. Autko oklejone już mam, teraz się zastanawiam nad założeniem wydechu sportowego jeszcze, ale musze przetestować najpierw, bo nie jestem zwolennikiem ogromnego hałasu w aucie.

PostNapisane: 14.01.2022, 10:44 

Nr klubowicza: 705
Porsche jest na tyle dopracowanym autem, że można bez problemu jechać " z marszu" ja jednak polecam drugi zestaw opon, bo

1. Semislick typu Michelin Cup2 zużywa się wolniej
2. Masz większą przyczepność w suchych warunkach co przekłada się na większe bezpieczeństwo i mniejsze ryzyko wylecenia z trasy
3. Nie zużywasz opon do jazdy na codzień, a jednak zwykła opona po jednym dniu na torze pewnie się wyząbkuje i może Ci już na przykład bić kierownica co będzie Cię irytować.

Olej - jeśli nie będziesz łapać temperatur powyżej 125st to po prostu skróciłbym interwał do 8000km lub raz na sezon.

Szerokości i gratulacje decyzji, bo 911 dopiero można fajnie poczuć właśnie na torze :)

992 Turbo S Coupe - Daily
991.2 GT3 - Weekend
991.1 Turbo S Coupe - sprzedane

PostNapisane: 7.04.2022, 13:31 

czy na semislick-ach bez problemu dojadę na tor (50-200 km)? jak such zapewne tak ale jak pogoda się pogorszy?

PostNapisane: 7.04.2022, 13:52 

Nr klubowicza: 705
Na michelinie cup2 dojedziesz bez problemu tylko w razie deszczu polecam jechać max 100kmh i dasz radę. Jak już złapie Cię deszcz na takiej oponie to musisz sam pare razy mocniej zahamować i przyspieszyć i sam poczujesz z czym to się je i jak musisz dostosować prędkość do warunków

992 Turbo S Coupe - Daily
991.2 GT3 - Weekend
991.1 Turbo S Coupe - sprzedane

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]