Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.04.2019, 20:53 

Planuje w najblizszym czasie zlozyc zamowienie na 992 cabriolet i jestem ciekaw opinii tych z was ktorzy juz maja kilka km za kolkiem za soba. Moje spostrzezenia po jazdach testowych u dealera to:
1. Dziwny (niefajny) dzwiek silnika (992 S ze sportowym wydech). Porownuje do 991.2 GTS.
Silnik czasami brzmial tak(trym wylaczony PSE) jakbym jadac po szutrowej drodze slyszal kamienie obijajace sie o nadwozie.

2. Podczas szybkiego startu (slonecznie, temp 13 st, opony letnie) zarzucilo mi znacznie tylem.
W GTS przy starcie pelna rura, czesto na oponach zimowych zadnych takich usluzgow nie bylo.
Bylo to dosc zastanawiajace bo sledze fora zagraniczne i wydanych aut jest juz spoto i wszyscy wychwalaja trakce pod niebipsa a tu takie niespodzianki???

3. Demo mialo ok 1360km i w pewnym zakresie obrotow slychac juz bylo skrzypienie tapicerki-deski na podszybiu-czyzby takie slabe spasowanie? Generalnie dla mnie denerwujace mocno.

4. Po lekturze zwlaszcza rennlist rzeczywiscie kierownica zaslania zewnetrzne wskazniki-slabo to wyglada-niby nie sa to istotne wskazania (lewy-temp zew. i czas ale zawsze.

Poza tym kazdy kto dobrze czul sie w 991 odnajdzie sie w kilka sekund w 992. Przelacznik biegow na zywo nie jest zly.

Jestem ciekaw waszych opinii.

Maciej

PostNapisane: 13.04.2019, 21:00 

Powiem szczerze, myślałem że po 991 ciężko bedzie zrobić coś jeszcze lepszego i miło sie rozczarowałem. Samochód jest dynamiczny, wygodny i świetnie sie prowadzi (wersja 4s). Jedyny minus to faktycznie kierownica ktora troche zasłania zegary.

Pozdrawiam,
Michał

PostNapisane: 13.04.2019, 21:03 

Moze za malo km w 992 jeszcze mam natomiast nie odczulem w trakcie takiej miejskiej jazdy+ kilka szybszych odcinkow na obwodnicy 3m zeby byla jakas wielka roznica w stosunku do 991.2

PostNapisane: 13.04.2019, 21:07 

Ja jechałem 992 i 991 bezpośrednio jedno po drugim. Moje spostrzeżenia:

1. Dźwięk 992 przy pełnym ogniu wydał mi się natarczywy i nieprzyjemny. Przy normalnej jeździe było dziwnie cicho - minus

2. Wydawało mi się, że w 992 niżej się siedzi - plus. Fotel też wydał mi się fajniejszy - plus

3. Kierownica zasłania zewnętrzene zegary - minus ale niezbyt duży

4. Nie można zmieniać biegów dźwignią - zostają jedynie manetki. Czasem w mieście zdarza mi się zmieniać na II zaraz po ruszeniu i wtedy używam dźwigni gdyż kierownica jest skręcona i niewygodnie sięgnąć do manetki - tutaj nie da się tego zrobić - minus

5. Przełączanie na tryb w pełni manualny odbywa się przyciskiem - trudniej go znaleźć niż przechylić dźwignię w lewo - spory minus

Prowadzenia nie byłem w stanie porównać, bo 992 było 4-napędowe. Po przejechaniu się jedym i drugim ja wolałem 991 i takie auto właśnie kupuję.

PostNapisane: 13.04.2019, 21:35 

mgrab napisał(a):
Moze za malo km w 992 jeszcze mam natomiast nie odczulem w trakcie takiej miejskiej jazdy+ kilka szybszych odcinkow na obwodnicy 3m zeby byla jakas wielka roznica w stosunku do 991.2
Ja póki co zrobiłem 600 km :)

Pozdrawiam,
Michał

PostNapisane: 13.04.2019, 23:59 

Nr klubowicza: 263
Niedomagania i niedociągnięcia aut demo 992 spowodowane jest jak mi wyjaśniono tym ,że to pierwsze sztuki wypuszczone z linii produkcyjnej i mają niedociągnięcia aut przedprodukcyjnych, co może być przyczyną np skrzypienia tapicerki czy innych niedoskonałości.

Obrazek

PostNapisane: 14.04.2019, 9:07 

Daro. napisał(a):
Niedomagania i niedociągnięcia aut demo 992 spowodowane jest jak mi wyjaśniono tym ,że to pierwsze sztuki wypuszczone z linii produkcyjnej i mają niedociągnięcia aut przedprodukcyjnych, co może być przyczyną np skrzypienia tapicerki czy innych niedoskonałości.
O tym też słyszałem, podobno kilka sztuk które trafiło do Polski nie miało uszczelek w drzwiach. Ale to chyba normalne przy tak wczesnej dostawie.

Pozdrawiam,
Michał

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]