Co powinien pokazywać czujnik poziomu oleju?
U mnie jak odpalę jest pośrodku, a jak ruszę to wchodzi na czerwone pole.
Czy tak ma być?
Wydaje mi sie, ze manual podaje, ze nie może byc na czerwonym polu.
Olej w silniku oczywiście jest.
Wskaźnikiem mierzy sie poziom na wolnych obrotach i dobrze rozgrzanym silniku i wtedy powinno być w połowie , na zimnym mniej a podczas jazdy to nie ma znaczenia.
Przynajmniej tak jest u mnie
Nr klubowicza: 358
U mnie olej na bagnecie jest ok. Na wskaźniku na wolnych obrotach jest po środku , a gdy tylko dam "kitę" olej na wskaźniku spada do zera. Podobno tak jest ok.
Wszystko jest tak jak ma byc. Niemozliwym jest odczytac poziom oleju w czasie jazdy, a ruchy wskaznika podczas jazdy sa nieistotne. Prawidlowy odczyt poziomu oleju jest tylko na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach, po ok. 30 sekundach w takim stanie (kiedy wskazowka sie przestanie ruszac). Przejedz sie do pelnego rozgrzania silnika, czyli 1/3 do polowy ruszyl sie do gory wskaznik temperatury, zatrzymaj sie na rownym terenie, i po 30 sekundach na jalowym biegu bedzie prawidlowy odczyt. Prawidlowy poziom to miedzy pol, a 3/4 - dolewac jak spadnie do 1/3 i nigdy nie pozwolic na spadek w czerwone pole... Tak, dla swietego spokoju, mozna sprawdzic bagnetem (odleglosc od max i min na bagnecie to ok. 1.5 litra oleju), ale niekoniecznie - jesli wskaznik bylby zepsuty, na wylaczonym silniku igla bylby max w gorze... Jesli musisz dolac - nie wiecej niz 0.5 litra na raz zeby nie przelac...