Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.05.2018, 0:05 

Wszystko to co kojarzysz będzie ok, czyli ATE, Zimmerman, Brembo.
Pomijam mniej znane firmy które robią tarcze typowo do sportu, bo tutaj
ceny nierzadko zbliżają się do cen oryginałów.

PostNapisane: 8.05.2018, 3:09 

Nr klubowicza: 296
Ale dewagacje
Jak kupując Porsche zastanawiasz się przetoczyć tarcze czy kupić nowe
Jak fajne auto to kup i ciesz się :shock:

997.2 GT3 RS TP:1,41,5
944 S2 CUP JPS TP:1,44,7
Puchar PCP 2015

PostNapisane: 8.05.2018, 8:38 

Szukałem informacji w sieci i najwięcej osób polecało ATE i Brembo + klocki tego samego producenta, użytkowanie na drogę. Podobno jeszcze trzymają jakość i dobrze sobie radzą.

PostNapisane: 8.05.2018, 14:58 

marand napisał(a):
Kupiłem Boxa S z przetaczanymi tarczami. Wymiary trzymały minimalne.
Słabo to to hamuje i czuć wibracje, choć niewielkie. Koła są OK, czyli proste i dobrze wyważone, klocki grube.
Ja będę wymieniał na nowe, nie czuję się bezpiecznie kiedy hamuję z większych prędkości to jest uczucie jakby puchły. Osobiście nie polecam toczenia.
Oczywiście pomijam fakt czy zrobiono to dobrze, nie chcę bić piany z nikim.

No właśnie, nie wiadomo kto i jak to zrobił, jakie klocki zastosował itp, czy wibracje powoduje zwichrowana tarcza czy osadzony na niej depozyt z klocka. Nie zamierzam bronić przetaczania dla ratowania tarcz jak niepodległości. Głównie chodziło mi o przetaczanie w celu usunięcia rdzy. Tak jak jeden z kolegów napisał, jeśli klocki tego błyskawicznie nie zetrą , to znaczy że tarcze są już mocno nierówne i szkoda zabawy i czasu. W innym aucie przy zmianie klocków na nowe proszę o przetoczenie tarcz (jeśli grubość pozwala), robię procedurę układania klocków i cieszę się świetnymi hamulcami. W Porsche na ogół po jednym komplecie klocków są już na tyle duże pęknięcia tarczy przy otworach, że przetaczanie nie ma najmniejszego sensu.

PostNapisane: 8.05.2018, 15:30 

Nie kombinuj z przetaczaniem nie warto. Koszt dobrych zamieników to kilkaset zlotych za komplet. Skusiłem sie kiedys na przetaczanie tarcz w Citroenie C5. Po operacji od opilków metalu uszkodzily sie czujniki ABS a tarcze po miesiacu ponownie sie pokrzywily

PostNapisane: 8.05.2018, 16:08 

logos napisał(a):
Po operacji od opilków metalu uszkodzily sie czujniki ABS a tarcze po miesiacu ponownie sie pokrzywily

Przetaczanie pokrzywionych tarcz nie ma sensu.
Podobnie jak przetaczanie na aucie (efekty uboczne j.w.).

PostNapisane: 8.05.2018, 17:53 

A tak na poważnie to ta dyskusja zrobiła się trochę mało poważna .Jeśli auto ci się podoba i jest tego warte to kupuj i się raduj.Samochód za kilkadziesiąt tyś.a my tu pitolimy o przetaczaniu tarcz.Przecież marki które koledzy wymienili to dobre markowe produkty,a nie kosztują nie wiadomo ile.Kol adamax pomykasz boxsterem ,jak go kupiłeś też miałeś takie dylematy :wink: Kup nowe tarcze l klocki a dla oszczędności wymianę przeprowadż sam i będziesz jeżdził bez duszy na ramieniu że coś padnie.Powodzenia w negocjacjach i zakupie HEJ

PostNapisane: 9.05.2018, 9:13 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Ja czerpię z tego, że widziałem na własne oczy produkcję tarcz, obróbkę, nawiercanie, toczenie ( fabryka Brembo, dużo odlewów dla nich robi (robiła ?) Huta Częstochowa ). W razie potrzeby korzystam z usług warsztatu, który jest blisko serwisu Mitsubishi i tego co wiem, toczyli dla nich tarcze do różnych Evo jak najbardziej używanych do sportu też.
Człowiek uczy się całe życie, a w każdym razie może dowiedzieć się różnych ciekawostek :wink:

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 10.05.2018, 22:19 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Romcio napisał(a):
A tak na poważnie to ta dyskusja zrobiła się trochę mało poważna .Jeśli auto ci się podoba i jest tego warte to kupuj i się raduj.Samochód za kilkadziesiąt tyś.a my tu pitolimy o przetaczaniu tarcz.Przecież marki które koledzy wymienili to dobre markowe produkty,a nie kosztują nie wiadomo ile.Kol adamax pomykasz boxsterem ,jak go kupiłeś też miałeś takie dylematy :wink: Kup nowe tarcze l klocki a dla oszczędności wymianę przeprowadż sam i będziesz jeżdził bez duszy na ramieniu że coś padnie.Powodzenia w negocjacjach i zakupie HEJ

Pytałem o przetaczanie by zebrać nalot. Po przeglądzie okazało się że jeszcze przeżyją te klocki które teraz są.
Niestety „eksploatacyjne” wymiany na razie wyszły z robocizną na blisko 19k pln i sensowność zakupu tego konkretnego egzemplarza mocno spada.
Cóż, trzeba dozbierać trochę, albo podjąć decyzję o sprzedaży Boxstera - ale taka okoliczność tylko w przypadku prawdziwej perełki ;)
Tak swoją drogą coraz bardziej przyglądam się rynkowi USA, bo tam fajne 996 można trafić za 16-20k USD, a ostatnio była nawet piękna 997 targa w cenie 115k pln na gotowo w Polsce.
Dobrze, że mam czym jeździć w te piękne, słoneczne dni.

Wysłane z Commodore C64

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]