Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26.11.2021, 0:12 

Tak się miło składa, że moja 996 posiada fabryczne PSE. Przy okazji pierwszego serwisu miałem nadzieję przywrócić ten układ do sprawności, bo w tej chwili chodzi tylko w trybie głośnym. Z dwojga złego to już lepiej tak, bo brzmi dobrze :D
Winowajcą okazał się przekaźnik 996.618.980.03.
Załącznik:
996.618.980.03.JPG

Przeglądając ceny nowych przekaźników i szukają używek, które czasem się pojawiają, zastanawiam się czy jest opcja nr 3. Ten przekaźnik oprócz prostego przekazywania pozycji przycisku ma też funkcję wyciszania wydechu w pewnym zakresie prędkości. Na tej funkcji zdecydowanie mi nie zależy. Chciałbym głośnością sterować przyciskiem i tyle. Czy może ktoś z Was rozpracował temat zastosowania innego przekaźnika, który umożliwiałby tylko i wyłącznie sterowanie za pomocą przycisku?
Ewentualnie co trzeba by przelutować standardowym przekaźniku, żeby to tak działało?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 26.11.2021, 8:24 

Nr klubowicza: 583
trzeba wysterować zwykły zaworek podający podciśnienie, normalny przekaźnik da radę jeżeli nie masz parcia na funkcję regulowania w wybranych zakresach prędkości, pewnie trzeba będzie przełożyć kable w stopce przekaźnika ale to raczej nie problem.
Wydechy regulowane „nie PSE” tak są właśnie sterowane, guzikiem lub pilotem, na zasadzie włącz/wyłącz, sam zobacz jaki to prosty układ
https://www.design911.co.uk/fu/prod1360 ... orscheote/
https://www.design911.co.uk/fu/prod1301 ... rsche-996/
to czy wysterujesz guzikiem czy modułem i pilotem jest sprawą trzecią

Ps. zanim zaczniesz to zapytaj Qbaka o cenę tego fabrycznego przekaźnika, pewnie będzie miał lepszą cenę jak PC

PostNapisane: 26.11.2021, 11:04 

LeON napisał(a):
Wydechy regulowane „nie PSE” tak są właśnie sterowane, guzikiem lub pilotem, na zasadzie włącz/wyłącz, sam zobacz jaki to prosty układ

Właśnie tak chcę to ogarnąć. W wariancie A wsadzić jakiś prosty przekaźnik plug&play. Jeśli takiego nie znajdę to opcja B - odpowiednio pozamienić styki żeby pasował.

PostNapisane: 26.11.2021, 15:28 

Powienien wystarczyć 5 pinowy przekaźnik, powinna wtedy działać nawet dioda przycisku. Zawory w PSE są otwarte gdy nie ma prądu, a wtedy świecić się będzie dioda, co jest raczej OK.
Załącznik:
Przekaźnik 5 pin.png

Czy ktoś mógłby mi napisać co oznaczają piny na oryginalnym przekaźniku
1 = A
2 = 31
4 = E/A Taster
5 = LED Kontr.
6 = 15
8 = Ventil

?

Jeśli 4 i 6 to sterowanie z guzika, 5 dioda przycisku (to sugeruje napis), zaś 2 i 8 załączają PSE to chyba jestem w domu :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 26.11.2021, 17:15 

Nr klubowicza: 583
31 to masa
15 to plus po zapłonie
ventil to pewnie ten zaworek od podciśnienia

W tym wątku wrzuciłem schemat podłączenia, pewnie dowiesz się więcej
podlaczenie-aktywnego-wydechu-w-996-t22522.html

PostNapisane: 26.11.2021, 23:02 

Dzięki LeON.
Trochę mi się nie zgadza opis z linku z opisem na oryginalnym przekaźniku, np styk 8. W wolnej chwili pomierzę multimetrem co się pojawia na stykach i będę miał pewność.
Jakby ktoś chciał robić coś podobnego to raczej lepiej wykorzystać zwykły przekaźnik 53. Ma 4 styki więc dioda w przycisku nie zadziała, ale przynajmniej jej nie spalimy podpinając pod styk 87A. Podobno diody są dość wrażliwe na napięcie, w a aucie nie jest ono do końca stałe i bezpośrednio z akumulatora nie powinno się jej zasilać.
Odkopię temat jak będzie działać :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]