Autor |
Wiadomość |
Aureoo
|
Napisane: 19.09.2010, 18:12 |
|
|
Hehe, no w jednym się muszę zgodzić, to chyba złe forum do moich wywodów.
Tak poważnie, właśnie próbowałem udowodnić żę lepsze 911 w wersji "cywilnej" czyli zeby plomby nie wypadały w czasie wypadu do kina czy za miasto, a Radical na tor. Radical jest bardzo jak wiesz extremalny, ale relatywnie wbrew pozorom tani. Ktoś liczył ile kosztuje wypad na tor 997 GT3 czy GT2 ?
Wsiadasz do 9974S i jedziesz do naszej pyrlandii, a tam mykasz Radicalem. Tak 3 razy w roku i masz swój telewizor i chipsy
Taki przynajmniej jest mój plan.
Oczywiście byłoby genialnie gdyby była profesjonalna akademia Porsche tak jak Radicala, ale to chyba nierealne. Poza tym nie wyobrażam sobie jaki byłby koszt takiej zabawy.
Co do serii wyścigowej to są szanse że w przyszłym roku coś będzie, zależy czy zbiorą wystarczającą ilość chętnych, ale wydaje mi się że bez jakiś zachęt finansowych będzie trudno, musi być jakiś generalny sponsor moim zdaniem.
|
|
Góra |
|
MM-Racing
|
Napisane: 19.09.2010, 21:07 |
|
Nr klubowicza: 094
|
Aureoo napisał(a): Ktoś liczył ile kosztuje wypad na tor 997 GT3 czy GT2 ? Wsiadasz do 9974S i jedziesz do naszej pyrlandii, a tam mykasz Radicalem. Tak 3 razy w roku i masz swój telewizor i chipsy
ja rozumiem te podejscie. Problem jest chyba taki ze jest to troche za drogie w naszych warunkach.
Tak naprawde na tej akademi radical wiele sie nie nauczysz bedac pare razy a wydajesz 30-50 tys zlotych za 3-5 dni jazdy na torze w roku.
Dla mnie to troszke bez sensu. Zeby ogarniac auto trzeba nim sporo jezdzic, nie kilka razy w roku.
Zgadzam sie ze obsluga takiego auta jest stosunkowo niedroga ale taki radical powinien kosztowac 100-150k pln i wtedy mozna myslec o zabawie w wyscigi. W innym przypadku caly profit zgarnia serwis
ps mnie juz mdli jak patrze na ten tor w Poznaiu- ile mozna to samo pilowac bez obrazy. Musi byc roznorodnosc obiektow itd. zeby sie rozwijac
Problem chyba w tym, ze mnie juz chipsy nie interesuja
_________________ in: Rally,Mezgers Nobody is born a legende, you race to become one. Pucharek PCP 2007,2008,2009,2010,2023r. Carting Cup PCP 2015r. ---------------------------------------------------- Futuresolar OZE, fotowoltaika, pompy ciepla. https://futureoze.pl/
|
|
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 19.09.2010, 22:12 |
|
|
Troszkę off topic zrobiłem, przepraszam...
Tu się w 100% zgadzam.
Szukam od dłuższego czasu jakiegoś rozwiązania.
Kwestia w tym, że za 8500 zł netto masz 50 kółek i to jest mało satysfakcjonujące. Nie da się ukryć. Jest fajne na pierwszy krok tak jak w moim przypadku, ale teraz potrzeba coś więcej.
Jednak więcej, znaczy zakup auta. Co prawda oferta ma być dość atrakcyjna, w cenie auta przechowanie, serwis i dostęp do toru w czasie kiedy akademia jest otwarta. Jednak to 300k na zabawkę tylko torową. Kombinowałem żeby kupić toto z kimś na spółkę, to rozwiązuje sporo problemów, a poza tym wyścigi w przysłym roku będą wymagały 2 kierowców na jedno auto. Jednak nikogo na tą chwilę nie znalazłem.
Kiedy i z kim jeździłeś ?
Ps. Jeśli chodzi o tor Poznań to Radicale teraz jadą na Eurospeedway, niestety nie mogę w tym evencie wziąść udziału.
|
|
Góra |
|
MM-Racing
|
Napisane: 19.09.2010, 22:25 |
|
|
Aureoo napisał(a): Kiedy i z kim jeździłeś ?
ja na jednej z pierwszych akcji jakos w czerwcu, tez robilismy po 200km.
Musi byc zapewniona formula wyscigow. Wtedy to ma sens. Do tego treningi. Mozemy sie zdzwonic to pogadamy. Wyslij mi pm z tel.
jaki czas robiles 6gt3 na Poznaniu?
_________________ in: Rally,Mezgers Nobody is born a legende, you race to become one. Pucharek PCP 2007,2008,2009,2010,2023r. Carting Cup PCP 2015r. ---------------------------------------------------- Futuresolar OZE, fotowoltaika, pompy ciepla. https://futureoze.pl/
|
|
Góra |
|
MM-Racing
|
Napisane: 19.09.2010, 23:23 |
|
|
na zagranicznych forach jest wiele tematow na tamat tt i gt3.
Trzeba pamietac ze 6gt3 bedzie troszke bardziej wymagajacym samochodem w prowadzeniu.
tu jest jedna z ogromu wypowiedzi na tamat 3 6 vs 7:
"I know exactly what you are going through as I have spent the last 8 months going back and forth on this one. The conclusion I came to was based on a few key factors.
1) Driving Expoerience. The 996 GT3 is simply a more true driving experience and more "raw" than the 997 GT3.
2) Stuff. The 996 GT3 does not have the save your ass buttons the 997 GT3 does. Because I used to turn them off on the track anyway, why pay more for a car that has them when I really don't use them? Doing that forces you to become more smooth and the 996 GT3 rewards drivers who are. Also, I don't want that damn hole in the roof.
3) Cost. At the end of the day, I could not justify the extra $30-35k to go up to the 997 GT3. Also, the 996 GT3's are now more affordable than ever and have taken most of their depreciation hit. The 997 GT3....not so much. Which means the 996 GT3 should not loose large amounts of it's value compared to the 997 GT3
4) Comparison. The 997 GT3 is more refined and I do like the interior more than the 996 GT3. The seating feels lower and the Alcantera is comfortable. But the car is not better than the 996 GT3 by the cost equal to that of a well optioned 370Z!
That being said, consider these three things:
1) Do you really want to pay more for the 997 version? If not, it's a mute point.
2) Do you want a more true experience or a more casual experience? If you are a driver, go with the 996 GT3. If you like the latest, greatest...go with the 997 GT3.
3) Look at both of them and which, with the other 2 items concidered, do you look at and love? At the end of the day, when you look in the garage, does the car stir your sole? We all seem to love our cars and that is clearly a must for any enthusiast. One of the best advertisements I remember is the Cadillac one that asks the question..."When you turn your car on, does it return the favor?" I think it should."
|
|
Góra |
|
MM-Racing
|
Napisane: 19.09.2010, 23:31 |
|
|
"I think going from a C4S to a 7GT3 (.1 or .2) would be easier than going to a 6GT3. I have seen many AWD drivers [C4 or Turbo] unable to adjust to the 6GT3 as quickly as they expect. They simply putt-putt around the track for many laps until someone shows them how to drive the 3. And then it takes a lot of seat time to "get it." Even folks coming from other 996s with PSM/PASM/whatever have issues.
That being said, it is truly amazing when it clicks."
I had a Boxster S that I used to track a lot -- a great fun car to track, by the way. Very forgiving handling, makes me feel like a hero and feel like I drive better than I actually can. If I go into a corner too hot, freak out and lift the throttle, the car would correct and settle itself to save my back.
"Now I have a 997.2 GT3. I humbly respect this beast -- if the Boxster is a fast pony express, the GT3 is a wild stud horse. It magnifies every flaw I have in driving (makes me realize I am no close to as good as I thought I was.) If I 'dare' to turn-off the PSM (which is not even available in the 997.1 GT3) and make silly mistake at corners I will get punished by physics, accordingly.
If you have been tracking your Boxster a lot, and now you hope to explore your skills to another level -- I would say a GT3 will definitely be a great tool for the job.
Regards,"
|
|
Góra |
|
rk35
|
Napisane: 20.09.2010, 0:12 |
|
|
Panowie,
z całym szacunkiem Radical jest fajnym urozmaiceniem z którego nie wiadomo na dzień dzisiejszy co i w jakiej formie się w naszym kraju urodzi?życzę z całego serca jak najlepiej ,ale jeżeli checie jezdzić po wyśigach wszędzie na świecie i do każdego wyścigu na pewnym poziomie Was przyjmą (patrz strona porsche.com) i najtaniej Was to wyjdzie (koszty wejścia i wyjścia )to tylko ........ AUTO,PORSCHE GT3 CUP!
jeżeli ktoś ma jakieś pytania służe radą i pomocą .....
p.s.
spróbujcie zrobić mały test wśród znajomych i zapytajcie co byś chciał mieć Porsche czy......radicala!?
|
|
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 20.09.2010, 10:31 |
|
|
Nie , no to jest poza tematem. Radical nie zamiast tylko przy okazji.
Z Radicalem łatwo nie jest, nawet naszego wspólnego kolegi Sebastaiana nie udało mi sie namówić niestety.
Możesz mniejwięcej nakreślić koszty o których piszesz ? Tak zupełnie szkicowo.
|
|
Góra |
|
jeszczeniemam
|
Napisane: 28.09.2010, 17:18 |
|
|
|
Góra |
|
fulnek
|
Napisane: 28.09.2010, 17:32 |
|
|
|
Góra |
|
Icek944
|
Napisane: 28.09.2010, 21:11 |
|
|
MegaLoL napisał(a): MM-Racing napisał(a): 911 GT to samochody dla koneserow i entuzjastow motoryzacji...moga byc zwyklymi autami ale maja w razie czego rezerwe na dalsze eksploracje... Dzis zwykla 911 moze jezdzic "kazdy" lamer, nie majacy pojecia o motoryzacji i prowadzeniu auta. Starczy rozowa koszula, modne trampeczki itd. Z mercedesa do 911 itd. Otwierana, brama, czysciutkie plyteczki i 911, nie dotykac bo jedynie mozna te auto polerowac, zbieznosc i inne rzeczy tylko co zaleca dealer Super powiedziane!! Jestem tego samego zdania Dzisiejsze porszaki, to juz nie ten sam target klienta co kiedys, nie liczac wlasnie GT.
wobec poniższego trudno się z Wami nie zgodzić...
http://auto.dziennik.pl/artykuly/303321 ... rsche.html
|
|
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 28.09.2010, 21:15 |
|
|
Makabra, jeszcze nie kupiłem, a już mi się odechciało je mieć
Tak poważnie to target zawsze taki był, tylko generalnie drogich samochodów było mniej.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 28.09.2010, 22:23 |
|
Nr klubowicza: 164
|
To kup Bugatti - ich jest ciągle mało a dalej ten sam koncern
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 28.09.2010, 23:37 |
|
|
Hehe, pomysł niezły, tylko że tak powiem nie ma wystarczajaco mocno używanych jak na mój budzet.
Poprostu wyjątkową sympatią darzę tego Pana i jego małżonkę więc mnie podłamało, że ten ( wymoderowano ) akurat żabcię do lansu wybrał.
BTW. Jechał ktoś tym 1000 konnym monstrum ?
|
|
Góra |
|
jeszczeniemam
|
Napisane: 29.09.2010, 17:59 |
|
|
czyli co , jak ożenił sie z córką śp Lecha to juz ma do konca życia jezdzic trabantem ?
bez przesady , a takie ogólniki jak w tym SE to mozna o kazdym napisać
|
|
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 29.09.2010, 19:07 |
|
|
Dyskusja o polityce może być groźna i zwykle źle się kończy, ale dobra.
Moim subiektywnym zdaniem ( ale ja matoł pewnie jestem ) jeśli dostaje się odszkodowanie za śmierć rodziców OBOJGA i w ciągu 5 miesięcy kupuje się 2 auta za 800 tyś złotych, z czego jedno o wyjątkowo rozrywkowym charakterze, występuje się w conajmniej 10 radosnych sesjach do tabloidów i wchodzi się śmiało praktycznie prosto z pogrzebu w bardzo brutalny sposób w świat wielkiej polityki ( list o Szczypińskiej ), a równocześnie jest się bardzo blisko związanym z skrajnie katolicką partią polityczną, to albo taki ktoś ma kopletną pustkę w głowie, albo jest wyrachowanym i pozbawionym wszelkich moralnych zasad sukinsynem.
|
|
Góra |
|
jeszczeniemam
|
Napisane: 30.09.2010, 11:03 |
|
|
Aureoo napisał(a): wyrachowanym i pozbawionym wszelkich moralnych zasad sukinsynem.
sadze ze to , ale to dotyczy KAZDEGO uczestnika sceny politycznej z donaldem na czele
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 30.09.2010, 12:45 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Donald nie kupił za odszkodowanie fury za 500 tys. zł. Widzisz różnicę? A w ogóle to MOCNO odeszliśmy od tematu. Proponuję zakończyć dyskusje na inne tematy (zwłaszcza polityczne).
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 30.09.2010, 14:19 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Czepiacie się panowie. Facet kupił furę bo miał takie kaprycho i pieniądze na to. Skąd wiesz z której kupki wziął?
Jako prawnik mógł sobie na porszawkę i bez tragedii teścia zarobić.
A postawa moralna czy polityczna - nie wiem nic o gościu więc trudno się wypowiadać i to trochę nie fair. To jaki był teściu nie oznacza, że on jest taki sam, w końcu związek raczej daleki. I moralnie i politycznie.
Góra |
|
Aureoo
|
Napisane: 30.09.2010, 17:38 |
|
|
wit007 ma rację, to daleko offtopic na maxa, poza tym bardzo śliski temat. Śledząc scenę polityczną dośc dokładnie mam o tym gości bardzo złe zdanie i nie wynika ono z mojej opini o teściu czy wujku żony, ale obiecuję już więcej o polityce nie pisać.
|
|
Góra |
|
|